Ce vom putea face la Zilele Culturii Japoneze 2017
Vineri, 19 mai, de la ora 16.00, 40 de tineri vor putea participa la un workshop manga cu artistul Daichi Kawada, autor de serii de benzi desenate, în ţara lui natală. Evenimentul va avea loc în Sala Senatului, la Universitatea Româno-Americană. I-am cerut lui Daichi să ne explice câteva lucruri despre această tehnică de desenat.
De ce e manga un stil special?
Manga are o poveste în spatele desenului. Chiar dacă o persoană are un talent deosebit la desen, dacă nu există poveste, nu există manga. Există şi situaţia în care desenul nu este considerat frumos, ci mai degrabă specific şi original, şi tocmai acest lucru face ca manga să devină mai demnă de interes.
De ce credeţi că manga a avut aşa un succes peste tot în lume, fiind, totuşi, o artă tipic japoneză?
Consider că există mai multe motive pentru care manga a devenit atât de populară, însă cele mai importante ar fi: în primul rând, faptul că japonezii dau o mai mare importanţă personajelor decât desenului în sine şi, în al doilea rând, faptul că desenul japonez este unul realizat în plan şi nu în spaţiu, ceea ce îI face unic. Chiar dacă picturile europene sunt caracterizate de lumini şi umbre, pentru manga este reprezentativ desenul în plan. Japonia este o ţară insulară, iar natura a avut o foarte mare influenţă, japonezii având ca ocupaţie de bază agricultura. Tocmai de aceea noi avem o relaţie strânsă cu natura şi credem că fiecărui element al ei îi corespunde câte o zeitate, ca, de exemplu, Zeul Muntelui, Zeul Mării, Zeul Râului. Purtând aceste sentimente în suflet, noi, artiştii de manga, dăm viaţă multor personaje îndrăgite. Doar privind stampele japoneze cred că puteţi înţelege ceea ce vreau să spun. S-au făcut multe astfel de desene unice, astfel încât să nu poată fi comparabile cu manga sau cu alte ilustraţii.
Cum alegeţi să construiţi un personaj, de unde vă inspiraţi?
În cazul meu, încep în a gândi mai întâi povestea şi ulterior personajele. După ce mi-am imaginat o poveste şi mai multe situaţii interesante, încep pe baza lor să creez personaje care să se potrivească. Eu mă inspir în poveștile mele din viaţa de zi cu zi. Aş putea spune că am mai multe antene în jurul meu şi încerc să fiu atent la tot ce se întâmplă, iar oricând îmi vine vreo idee, o notez pe telefon.
Cum arată publicul contemporan de manga? Se modifică el în vreun fel?
Sunt schimbări foarte mari în lumea digitală şi simt că au o influenţă foarte mare asupra universului manga. Există o parte interesantă omniprezentă care nu se va schimba. Odată cu vremurile şi cu schimbările care intervin, este foarte important să găseşti un echilibru.
CITEŞTE INTERVIUL ACORDAT DE KENJI KAMIYAMA ÎN EXCLUSIVITATE PENTRU ŞAPTE SERI
Aţi mai fost în România. Ce pricep românii din ce faceţi şi ce părere v-a făcut România, Bucureştiul?
În România, arhitectura îmbină multe stiluri vechi şi noi care creează o atmosferă deosebită şi îmi place foarte mult că oamenii sunt foarte prietenoşi. Consider că ceea ce face interesant manga pe care o creez este faptul că acţiunea se poate înţelege din imagini, fără replici. Eu sunt bucuros chiar dacă unele persoane râd şi cred că este copilăresc. Eu nu pot vorbi limba română, dar din punctul meu de vedere este minunat că pot exprima ceea ce îmi doresc cu toţi pasionaţii culturii japoneze prin intermediul manga.
Desene de Daichi Kawada
Comentarii