„Întâlnirile JTI” aduc la Bucureşti şi la Sibiu spectacolul de balet „La Bayadere – Ţara Iluziilor”
„Noism” e numele celei mai importante companii de dans din Japonia, iar Bucureștiul va vedea în interpretarea ei „La Bayadere – Ţara Iluziilor”, un spectacol fabulos care ne vorbește despre istorie, religie și etnie, combinând decoruri rafinate, costume fanteziste cu un balet clasic, adaptat la modernitate. „Întâlnirile JTI” sunt deja, pentru publicul românesc, numele pentru cel mai important eveniment de dans, în fiecare an.
Pentru prima dată în România, la iniţiativa Japan Foundation, cu sprijinul Ambasadei Japoniei, în colaborare cu Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) și Fundaţia Art Production, „Întâlnirile JTI” vor găzdui, în București și Sibiu, cea mai importantă companie niponă de dans contemporan. „Noism” va prezenta pe 30 martie, ora 19.00, pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional din București, spectacolul „La Bayadere – Ţara Iluziilor”, o poveste transmisă din generaţie în generaţie, dincolo de amintiri și istorie. Turneul „Noism” va continua la Sibiu, unde vor avea loc două reprezentaţii cu spectacolele „The Match Seller’s Tale – Passacaglia”, pe 5 și 6 aprilie, în avanpremiera FITS 2017.
„Noism” a fost înfiinţată în 2004 de artistul Jo Kanamori, fiind prima companie profesionistă de dans care urmărește tradiţia dramatică europeană. Începând cu 2007, compania a avut reprezentaţii în 11 orașe din opt ţări și a fost onorată cu prestigiosul Premiu Asashi Performing Arts în 2008.
Jo Kanamori, Director Artistic al „Noism”, a studiat cu Maurice Béjart la Școala-atelier Rudra Béjart din Lausanne. A interpretat lucrări în cadrul Teatrului de Dans Olandez, Baletului Naţional al Operei din Lyon și Baletului Gothenburg din Suedia. Kanamori a revenit în Japonia în 2002. A regizat lucrările operei lui Bartok, „Bluebeard’s Castle” și „Mandarinul miraculos”. A obţinut numeroase premii, iar în 2008 a primit prestigiosul Premiu al Ministrului Educaţiei, Culturii, Sportului, Știinţei și Tehnologiei din Japonia.
În vara lui 2016, Jo Kanamori a pus în scenă „La Bayadere – Ţara Iluziilor”, o adaptare a cunoscutei capodopere de balet clasic, folosind o expresivitate corporală perfectă și o naraţiune pe mai multe planuri. Dramaturgul și scenaristul Oriza Hirata a adaptat îndrăzneţ pentru „Noism” o poveste tragică – „…această piesă nu fusese produsă încă de niciun mare coregraf al secolului 20...”, declară Jo Kanamori. Costumele și decorul au fost create de profesioniști din diverse domenii.
Aranjamentul scenic, costumele și decorul din lemn aparţin arhitectului Tsuyoshi Tane, designerului Yoshiyuki Miyamae, de la celebra casa de modă Issey Miyake, și producătorului de mobilă Masaki Kondo, cu toţii colaboratori ai Noism. Muzica este bazată pe partitura originală semnată de Ludwig Minkus, cu adăugirile lui Yasuhiro Kasamatsu, aflat la prima colaborare cu Noism. Spectacolul este interpretat de 20 de dansatori, care fac parte din Noism1 – grupul de bază al companiei, din Noism2 – grupul dansatorilor stagiari, precum și de actori invitaţi ai Shizuoka Performing Arts Center. ,,La Bayadere” în interpretarea „Noism” a avut parte de o primire extraordinară din partea publicului, piesa originală fiind sublimată într-o lucrare care se raportează la societatea modernă, istorie, religie, etnie.
Nu rataţi cea de-a 18-a ediţie a Întâlnirilor JTI, eveniment inaugurat în anul 2000 de compania de balet Béjart Ballet Lausanne. Ulterior, de-a lungul anilor „Întâlnirile JTI” au găzduit dansatori, coregrafi și trupe de balet celebre: Nacho Duato și Compania Nacional De Danza, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem și Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu și Baletul Naţional din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Vortice Dance Company, Maria Pagés și Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company, iar în 2016 Mats Ek, Ana Laguna, Susanne Linke și Dominique Mercy. Ediţia din 2017 este prezentată de Japan Foundation, organizaţie ce are ca scop consolidarea relaţiilor Japoniei la nivel global, prin intermediul dialogului intercultural. Activităţile Fundaţiei sunt susţinute de guvernul japonez, precum și de contribuţii ale mediului privat.
GILDA LAZĂR, DIRECTOR JTI: „AFACERILE? O SERIE DE ÎNTÂLNIRI CU OAMENII, CU NATURA, CU ARTA.”
BILETELE SE GĂSESC LA AGENŢIA TEATRULUI NAŢIONAL BUCUREȘTI (TEL. 021-314.71.71), ÎN REŢEAUA EVENTIM (MAGAZINELE ORANGE, VODAFONE, GERMANOS, CARREFOUR, BENZINĂRIILE OMV, LIBRĂRIILE CĂRTUREŞTI, HUMANITAS, DIVERTA) ŞI ONLINE PE WWW. EVENTIM.RO ŞI WWW.MYSTAGE.RO.
Fotografii de Kishin Shinoyama
Comentarii