Viena
Cine nu a auzit de renumitul și spectaculosul târg de Crăciun de la Viena?! În prag de sărbătoare întregul oraș se transformă într-unul de poveste și astfel ușor-ușor regatul lui Moș Crăciun prinde contur. Viena e de văzut iarna pentru: savoarea punch-ului, gustul suculent al cârnaţilor și aroma turtelor dulci. Nu putem omite nici spectacolul luminilor de Crăciun, hipnotizante, la orice colţ de stradă.
Primele evenimente de acest fel datează din Evul Mediu. În anul 1298 Albrecht I le-a oferit cetăţenilor Vienei privilegiul de a organiza în luna decembrie un târg numit Krippenmarkt. De atunci, atât forma de organizare, cât și frecvenţa acestor târguri s-au schimbat considerabil. Astăzi, peste 20 de târguri oficiale de Advent oferă un sortiment vast de obiecte de sezon și gustări delicioase. Curios este faptul că fiecare adunătură de buticuri are propria tematică aleasă cu bun gust, iar comercianţii nu vând vinul în pahare de plastic, ci în niște căni identice. Cumpăraţi băutura și plătiţi 3-4 euro pentru garanţia cănii, pe care o puteţi păstra pe post de suvenir sau o puteţi reumple la orice butic.
Ei bine, nu doar spaniolii se pot mândri cu un arhitect fantezist, pentru că și austriecii au unul. De văzut și de neratat în Viena sunt operele de artă ale lui Hundertwasser. Situată în imediata apropierea centrului Vienei, clădirea ce poartă semnătura celebrului arhitect vă lasă impresia că aţi nimerit în lumea desenelor animate. Incredibilă priveliște, de neuitat și cu siguranţă de imortalizat la categoria „locuri instagramabile”.
De la Palat la Operă
Opera de Stat din Viena este unul dintre principalele motive pentru care orașul reprezintă un centru cultural atât de important al Europei. Clădirea este una impunătoare, cu un stil arhitectural deosebit. De-a lungul timpului a găzduit importante concerte ale marilor artiști de muzică clasică. Acum găzduiește atât Muzeul Operei, cât și Muzeul Teatrului, care prezintă o parte din povestea și istoria instituţiei.
Dacă noi avem Casa Poporului, atunci austriecii au Parcul Poporului. Se află în zona Ringstraße, fiind parte a palatului Hofburg. Aici puteţi vedea și Templul lui Theseus. Construcţia este o replică a Templului lui Hephaestus din Atena, însă ca să îi vedeţi și interiorul plătiţi taxă de intrare.
Proiectat drept rival de temut al Palatului Versailles, Palatul Schönbrunn a fost construit cu o aroganţă copleșitoare, ca o declaraţie, ca un trofeu. Reședinţa preferată a dinastiei Habsburgilor reușește să iasă în evidenţă din spectacolul arhitectural vienez fără prea mult efort. Habsburgii au fost extravaganţi, iar o plimbare pe holurile acestui palat, operele de artă ascunse de ziduri stau drept mărturie clară a acestui fapt. Odată ajunși la palat trebuie neapărat să vizitaţi camerele unde au locuit Împăratul Franz Joseph și soţia sa Elisabeth (Sisi), precum și camerele care păstrează ceva din caracterul special al Mariei Theresa (mama Mariei Antoinette).
Nu trebuie să ratați în Viena nici porţia zdravănă de cârnaţi de la renumitul chioşc Bitzinger sausage stands. Musai cu pâine neagră şi mult muştar. Iar dacă porţia de cârnaţi nu vă ţine de foame până la cină, vă puteţi delecta cu o ieșire la celebrul restaurant Griechenbeisl din centrul vechi al orașului, care păstrează pe pereţi semnăturile unor celebrităţi precum: Mozart, Bismarck, Brahms, Strauss, Beethoven, Wagner, Mark Twain, Johnny Cash, Einstein, Egon Schiele...
Așadar, cum am putea descrie pe scurt Viena? De vizitat, de descoperit și de revăzut – așa este Viena, orașul pe care nu-l veţi epuiza nici măcar în 50 de călătorii.
De Sorina Știrbu
Comentarii