Top secret Viena
Să începem cu Jesuitenwiese. Jesuitenwiese este cel mai mare "fun-park" în aer liber al Vienei (alături de Prater), care se întinde pe aproximativ 10.000 metri pătrați pe bancul vestic al Dunării. Deținut de iezuiți (ordin călugaresc al Bisericii Catolice) până în 1770, a fost confiscat de către stat și folosit ca loc de antrenament și stabiliment al garnizoanei Vienei. În prezent este un loc popular pentru săniuș în timpul iernii și a băilor de soare și relaxare în timpul verii.
Unul dintre locurile mele preferate de meditație se numește "Am Himmel", care în nemțește desemnează termenul de "în paradis", un nume foarte potrivit acestei mecca a naturii și a aerului curat, situată în nord vestul metropolei. Accesibilă cu ajutorul transportului public, aceasta fâneață este Casa Pomului Vieții, o amenajare publică de tip grădină. De asemenea în acest parc puteți găsi capela Sisi, de un alb orbitor, ridicată la mijlocul secolului al XIX-lea. (Adresa: Himmelstrasse, 1190; 12 kilometri din centrul Vienei).
O lucrare importantă a arhitectului Friedrich Hundertwasser este KunstHaus. "Kunsthaus" este pe lista multor vizitatori și turiști ai Vienei. Sfatul meu este să intri pe intrarea principală, cu toate că așa poți rata cafeneaua ascunsă din grădină. În timpul verii este o oază verde ascunsă a metropolei, întărită și de arhitectura excentrică din jur. (Adresa: Untere Weissgerberstrasse 13, 1030).
Mai departe vă voi conduce într-o mică incursiune pe insula Dunării (Donauinsel - în germană). Insula în cauză se situează pe Dunăre, în proximitatea ring-ului vienez, deci este o posibilitate la îndemâna oricărui pasionat de natură să o exploateze. Aveți posibilități de canoe-ing, piste de biciclete, să vă dați cu patinele cu roțile și chiar să înotați. Este casa și a câtorva plaje - și a unor zone naturale conservate, în nordul și sudului insulei, deci nu este de ratat. De asemenea la răsărit și la apus, puteți realiza niște fotografii senzaționale.
Palatul Schonbrunn "it's a must": grădini somptuase și probabil una dintre cele mai cunoscute grădine zoologice ale Europei. Bazată pe planurile arhitectului împăratului Franz Stephan din anul 1751, "Tiergarten"-ul vienez, s-a constituit din 13 pavilioane care încercuiau un pavilion central imens. De atunci, pavilioanele și țarcurile s-au dezvoltat încontinuu, grădina devenind una dintre cele mai mari și moderne din tot spațiul european.
Vă voi desluși în paragraful ce urmează niște informații despre primul parc al Vienei, care îmi este drag, Stadtpark. Inaugurat în 1862, Stadtpark, a fost construit în stilul grădinilor britanice de pictorul peisagist Josef Selleny, și este la propriu împânzit de monumente și sculpturi la orice pas. În interiorul "Kursalon"-ului, construit cam în aceeași perioadă în stilul renascentist italian, se regăsește o sală opulentă pentru evenimente, cu un restaurant de primă clasă.
Zentralfriedhof (Cimitirul Central). În cadrul acestuia se regăsesc peste 2.5 milioane de cripte și morminte, care surclasează populația totală a Vienei de aproape 2 ori. Printre criptele renumite prezente în cimitir: cea a lui Beethoven, Brahms, Gluck, Schubert, Schoenberg și evident a lui Strauss, tatăl maestrului meu.
După cum spunea și Billy Joel în cântecul "Vienna": "slow down you crazy child, you're so ambitious for a juvenile" vă invit să descoperiți Viena într-un mod inedit, să încercați să puneți preț pe emoții și pe oamenii întâlniți, pe prieteni și nu așa mult pe obiective turistice.
După cum zicea și piesa: "When will you realize, Vienna waits for you", Viena este veșnic primitoare și dispusă să ne adopte cu brațele deschise.
Totuși, să ne delectăm cu piesa:
Text: Claudiu Petrasciuc
Fotografii: Getty Images
Comentarii