Tenerife - ce trebuie să știi despre insula eternei primăveri
Tenerife este cea mai mare insulă din Arhipelagul Canare, din Oceanul Atlantic, aparÈ›inând Spaniei, È™i este cunoscută în lume ca „Insula eternei primăveri” (Isla de la Eterna Primavera). Fiind la latitudinea DeÈ™ertului Sahara, insula se bucură de o climă caldă pe tot parcursul anului, cu o medie de 20°-22 °C iarna È™i 26°-28 °C vara. Turismul este mai prevalent în sudul insulei, care este mai călduros, mai uscat È™i are multe staÈ›iuni bine dezvoltate, precum Playa de las Americas È™i Los Cristianos. Mai recent, dezvoltarea coastei s-a extins spre nord de Playa de los Americas, iar acum cuprinde È™i un cartier din La Calet.
Coasta sudică este foarte dezvoltată, are clima uscată, mai caldă È™i mai multe plaje cu nisip fin. Coasta nordică este mai umbroasă È™i mai răcoroasă, cu plaje negre, ce amintesc de originea sa vulcanică. Între ele se ridică Teide, vârful muntos de 3.718 m. Capitala insulei È™i a arhipelagului Insulele Canare, Santa Cruz de Tenerife, este cunoscută mai ales pentru unul dintre cele mai importante carnavaluri din Spania. PuteÅ£i explora oraÈ™ul cu autobuzul turistic în sistem hop-on, hop-off È™i veÅ£i putea avea o imagine de ansamblu asupra celor mai importante obiective. În plus, biletul conÅ£ine reduceri la diferite muzee È™i cafenele de aici, dar È™i un tur pietonal ghidat în zona veche a oraÈ™ului.
Plaza de Espana (de unde începe turul), cea mai mare piaţă din oraÈ™, în apropierea căreia se află È™i Castillo de San Juan (Castelul Sfântului Ion Botezătorul). Sala de spectacole È™i concerte Auditorio de Tenerife este o frumoasă clădire construită între 1997 È™i 2003, de arhitectul Santiago Calatrava, È™i are o acustică cu totul specială.
Museo de la Naturaleza y el Hombre (Muzeul Naturii È™i Umanităţii) este una dintre principalele atracÅ£ii ale oraÈ™ului È™i unul dintre cele mai interesante muzee din Grand Canare, cu exponate din domeniul arheologiei È™i È™tiinÅ£elor naturale. Găzduite într-un fost spital, expoziÅ£iile sunt diverse È™i captivante, de la mumiile Guanche până la exponatele din flora È™i geologia insulei sau o prezentare audiovizuală a erupÅ£iei vulcanului El Teide.
Iglesia de Nuestra Senora de la Concepcion. Recunoscută mai ales datorită turnului cu clopot, aceasta este una dintre cele mai vechi biserici din oraÈ™, care are elemente tradiÅ£ionale Mudejar (stilul care îmbină influenÅ£e spaniole cu cele musulmane).
Biserica din prezent a fost construită între secolele al XVII-lea È™i al XVIII-lea, dar cea originală a fost ridicată în 1498, imediat după cucerirea insulei. În dreptul altarului există crucea Santa Cruz de la Conquista, care datează din 1494 È™i care a dat È™i numele oraÈ™ului. Tot în interior poate fi admirată È™i pictura „La Adoracion de los Pastores”, realizată de Juan de Miranda. Palmetum – Deschisă în 2013 pe o întindere de 12 hectare, grădina botanică Palmetum are una dintre cele mai diverse colecÅ£ii de palmieri din Europa, aduÈ™i din toată lumea. Atmosfera este foarte plăcută, mai ales datorită băncilor aÈ™ezate astfel încât vizitatorii să se poate odihni admirând Oceanul Atlantic
Tenerife Espacio de las Artes (TEA) este o clădire care adăposteÈ™te 3 mari galerii de artă. Aici se află È™i o expoziÅ£ie permanentă dedicată operei È™i vieÅ£ii lui Óscar Domínguez, considerat al treilea cel mai mare ar tist suprarealist spaniol, după Joan Miro È™i Salvador Dali, È™i care s-a născut în Tenerife. Insula Tenerife este celebră mai ales pentru comerÅ£ul de perle È™i pentru produsele cu aloe vera. „La Tienda de Aloe Vera” este un magazin din capitală unde puteÅ£i găsi nenumărate produse din această plantă, cu beneficii recunoscute. De aici puteÅ£i achiziÅ£iona de la creme, È™ampoane È™i diferite alte produse cosmetice până la sucuri È™i plante.
Nu rataÅ£i, tot în zona capitalei, Playa de las Teresitas, cu nisip auriu adus special din Sahara, È™i oraÈ™ul La Orotava, cu multe case tradiÅ£ionale cu faÅ£ade din lemn.
Alte atracÅ£ii pe insulă: Vulcanul activ El Teide È™i zona care îl înconjoară au fost incluse în patrimoniul UNESCO. Teide este al treilea vulcan de pe Pământ ca înălÅ£ime È™i masă, după Mauna Loa È™i Mauna Kea din Hawaii, iar craterul care îl înconjoară are 16 km lăţime. Diversitatea rocilor vulcanice, flora È™i fauna de aici, dar È™i peisajul, toate fac din acest loc unul cu totul special, care a fost ales ca decor pentru filmul „Clash of the Titans”, cu Liam Neeson È™i Ralph Fiennes, sau pentru filme din seria Jason Bourne.
Jungle Park È™i Loro Parque, două parcuri – grădini zoologice cu o multitudine de animale È™i plante. În Loro Parque se află È™i o grădină de orhidee, iar parcul este renumit pentru diversele specii de animale, de la gorile È™i cimpanzei la tigri, papagali, delfini, orci, pinguini È™i foci. Pentru iubitorii de distracÅ£ii acvatice există Aqualand È™i Siam Park. În plus, Tenerife este o destinaÅ£ie potrivită pentru sporturi ca windsurf È™i kitesurf.
Situată în valea cu acelaÈ™i nume, Masca este o zonă cu o panoramă deosebită. De aici se poate coborî pe jos spre ocean printr-un canion, o adevărată drumeÅ£ie printre stânci, cu peisaje superbe. Orășelul Los Gigantes, al cărui nume vine de la stâncile uriaÈ™e de peste 900 de metri, este de asemenea foarte pitoresc. Cunoscută È™i sub numele de Playa de los Guios, plaja de aici este foarte frumoasă datorită peisajului înconjurător È™i nisipului negru.
În sud turiÈ™tii preferă staÅ£iunile Playa de las Americas, Cristianos, Galletas, Costa del Silencio, Costa Adeje.
- Playa de las Americas – cea mai cunoscută staÅ£iune, cu multe hoteluri moderne, plajă, viaţă de noapte.
- Los Cristianos – aici se află Playa de las Vistas, care leagă această staÅ£iune de Las Americas. Este o zonă mai liniÈ™tită, de unde se pot face È™i croaziere, excursii de pescuit, plimbări cu bărcile cu fund de sticlă.
- Playa Fanabe – considerată una dintre cele mai bune de pe insulă, plaja are nisip fin, auriu, multe facilităţi È™i apă foarte curată. Este certificată Blue Flag de către UE.
- Playa El Medano are nisip alb și aici se practică windsurfing și kitesurfing. Se află la 20 de km de Playa de las Americas. Playa Jardin, cu trei feluri diferite de roci și o cascadă, a fost și ea distinsă cu steagul albastru.
Informaţii oferite de agenţia KIWI Travel, www.kiwitravel.ro.
De Adela Marinescu
Foto: Getty Images
Pentru mai multe articole travel, intră AICI!
Comentarii