Puglia
Regiunea Puglia (sau Apulia) este situată în sud-estul Italiei, în călcâiul „Cizmei”. Are un peisaj blând, cu multe câmpii întinse și dealuri, dar și cu porturi și plaje la Marea Adriatică. Călătoria în zonă poate începe din Bari, un port modern cu un centru istoric unde se află mai multe obiective interesante.
Cu influenţe romane, arabe, normande, bizantine, Bari are o istorie zbuciumată. Orașul care nu s-a lăsat cucerit de greci a fost ocupat de romani, apoi, în anul 840, de saraceni și, în 870, recâștigat de bizantini, dominaţie care ia sfârșit în 1071. Centrul istoric al orașului Bari, Citta Vechia, este locul perfect pentru o plimbare pe străduţele pitorești, unde puteţi vizita:
- Piazza del Ferrarese, o intrare elegantă în centrul vechi al orașului. Aici se află diverse cafenele, baruri și fragmente dintr-un drum roman.
- Basilica di San Nicola (Catedrala Sfântul Nicolae) a fost construită în sec. al XVII-lea pentru a adăposti moaștele Sf. Nicolae, furate din Mira Lichiei (orașul Demre din sudul Turciei) de un grup de marinari din Bari. Construcţia ei începe în anul 1089 și se va termina în 1197. Cripta unde sunt păstrate moaștele Sfântului Nicolae are 26 de coloane ce susţin capiteluri bizantine și romanice.
- Cattedrale di San Sabino, construită la sfârșitul secolului al XII-lea pe ruinele unei biserici bizantine. În interiorul catedralei există și un muzeu subteran unde descoperirile recente au scos la iveală rămășiţe ale vechii biserici, dar și ruine romane.
În regiune mai puteţi admira:
- Castel del Monte - Tot în regiune există un monument atipic, Castel del Monte – o fortăreaţă imensă situată la 540 m altitudine, creată de împăratul Frederic al II-lea. Scopul acestei clădiri nu este cunoscut, iar arhitectura sa specială a dat naștere la multe speculaţii, pentru că totul la ea are legătură cu cifra opt. Construcţia sa, începută în 1229, a durat 11 ani și are ca bază o curte și 8 turnuri de formă octogonală. La rândul său, fiecare turn are două etaje cu câte 8 camere. Mai mult, deși Frederic a comandat peste 200 de castele, Castel del Monte este singurul cu această particularitate. Speculaţiile sunt legate de faptul că opt ar reprezenta uniunea dintre Dumnezeu și omenire și simbolul coroanei sau că ar fi un fel de reprezentare astrologică a Raiului.
- Castelul Svevo a fost ridicat în scopuri de apărare în jurul anului 1131 și reconstruit după 1233. El a aparţinut lui Ferrante de Aragon, iar la începutul secolului al XVI-lea a devenit reședinţa ducesei de Bari, Isabella de Aragon, care i-a dat și o altă utilitate, devenind locul de întâlnire al artiștilor vremii.
- Trani - Nu rataţi orășelul Trani, cu casele vopsite în alb și o catedrală frumoasă, atât prin structura sa și portalurile de bronz din sec. al XII-lea, cât și datorită așezării sale, în apropiere de mare.
- Barletta - În Barletta puteţi vizita catedrala Chiesta del Santo Sepolcro și Colosso – cea mai mare statuie de bronz rămasă ca mărturie a Imperiului Roman.
- Casele Trulli - O altă atracție unică în Puglia se află lângă orașele Alberobello și Martina Franca. Aflate în patrimoniul UNESCO, construcțiile conice din piatră, văruite în alb, au câte un semn distinctiv pe acoperișuri – fie o cruce, fie unele simboluri ce țin de tarot. Despre ele nu se știu multe lucruri, se spune însă că ar fi fost împrumutate din Micena, Grecia, dat fiind faptul că porturile din Apulia sunt cele mai apropiate de acest teritoriu și zona a fost colonizată de greci. De aici reiese că ele ar aparține unei civilizații vechi de 5.000 de ani. Însă această teorie nu explică de ce se află pe o suprafață atât de mică. O altă teorie le aseamănă cu casele „căpățână de zahăr” din Siria și alte țări din Orientul Mijlociu, inițial, în Puglia, având funcția de cavouri sau chilii.
De Adela Marinescu
Informații oferite de agenția KIWI TRAVEL, www.kiwitravel.ro
Foto: Getty Images
Comentarii