Praga
Cu un farmec aparte și o arhitectură deosebită, capitala Cehiei își uimește vizitatorii datorită unicității sale și numeroaselor obiective turistice interesante. De la cafenele, restaurante, parcuri și străduțe pitorești până la clădiri vechi și palate cu istorie, Praga știe să își etaleze frumusețea în orice anotimp.
Piaţa Orașului Vechi există din secolul al XII-lea și reprezintă încă de atunci punctul central al localităţii. Casele vechi, foarte bine conservate, impresionează prin arhitectura lor, dând locului foarte mult farmec. Aici pot fi admirate Turnul cu ceas al Primăriei și biserica Tyn, împreună cu biserica Sf. Nicolae, decorată în interior cu statui și fresce.
În 2018 ceasul astronomic din turnul vechii Primării a împlinit 608 ani de când a fost construit. Pe lângă vechimea și structura sa, obiectivul îi cucerește pe cei care vin în piaţă și datorită celor două ferestre aflate deasupra sa. Acestea se deschid la oră fixă și astfel se poate vedea procesiunea celor 12 Apostoli. Toate figurinele de pe margine încep să se miște și întreg ansamblul prinde viaţă. Turnul oferă o priveliște frumoasă asupra Orașului Vechi.
Podul Carol (Karluv Most) era, până în anul 1841, singurul loc prin care se putea trece peste râul Vltava. Acum leagă Castelul din Praga de Orașul Vechi, iar ambele intrări pe pod sunt marcate de turnuri – cel din Orașul Vechi și turnul din Orașul Mic. Boem, plin de culoare, cu artiști stradali și muzică, podul are o atmosferă romantică și priveliști spectaculoase.
Numită și „Ginger si Fred”, de la celebrul cuplu Ginger Rogers și Fred Astair, „Casa dansatoare” din Praga a fost ridicată pe locul unora dintre bombardamentele celui de-al doilea război mondial. A fost proiectată de către arhitecţii Vlado Milunic și Frank Gehry. Unul dintre cele mai apreciate restaurante din Praga, „Celeste” se află chiar la ultimul etaj al acestei clădiri și de aici se deschide o panoramă magnifică asupra orașului.
Castelul Praga (Prazsky hrad), cel mai mare complex medieval din Europa, are 570 metri lungime și o suprafaţă de 7,28 de hectare. Este una dintre cele mai importante atracţii din oraș și găzduiește turnuri de observaţie, muzee, galerii de artă, cafenele, o mănăstire, Aleea de Aur, trei curţi interioare și Catedrala Sfântul Vitus. Ceremonialul schimbării gărzilor are loc din oră în oră, iar la prânz este însoţit de muzică de fanfară și o paradă a steagurilor.
Cartierul evreiesc Josefov și sinagogile. Toată zona are un farmec deosebit, cu clădiri frumos decorate și mai multe sinagogi. Lăcașul de cult numit Sinagoga Veche-Nouă este cel mai vechi de acest tip din Europa, construcţia sa fiind terminată în 1270. Ea face parte dintre cele mai timpurii exemple ale arhitecturii gotice din Praga.
Turnul Petrin se află în vârful dealului cu același nume, la o altitudine de 317 metri. El este înconjurat de grădini minunate, în care se află observatorul Stefanik și Labirintul Oglinzilor.
Cel mai vechi din Praga și unul dintre cele mai frumoase din Europa, Teatrul de Stat a găzduit prima reprezentaţie din oraș a spectacolului „Nunta lui Figaro” în anul 1786, urmată de premiera mondială a operei „Don Giovanni”.
Casa Municipală – la mică distanţă de Piaţa Orașului Vechi și de Piaţa Wenceslas – impresionează prin vitraliile impunătoare și frescele exterioare. În interior, o scară imensă din marmură duce până la sala de concerte Smetana. Casa Municipală găzduiește câteva restaurante și ocazional expoziţii și serate dansante. Aici se află sediul Orchestrei Naţionale Simfonice.
De Adela Marinescu
Foto: Getty Images
Comentarii