Paris
Celebru pentru replicile din filme, croissante și săptămânile de modă, Parisul e orașul ce pulsează prin acel „joie de vivre” pe care ni l-am dori în fiecare zi. Perfect pentru un city break de 3 zile sau o vacanţă de o săptămână, „orașul luminilor” vă așteaptă primitor în orice sezon. Lunile iunie-august sau septembrieoctombrie reprezintă alegerea perfectă pentru o vizită memorabilă la Paris, dar dacă portofelul spune „nu", iar munca vă ţine în asediu, puteţi vâna bilete de avion ieftine și în celelalte luni ale anului, pentru că Parisul e frumos și e de descoperit oricând.
Nu plecaţi din Paris fără să:
Fi văzut sau urcat pe Turnul Eiffel. O adevărată experienţă, dar și mândrie naţională pentru francezi, cât și pentru români. O legendă urbană spune că renumitul turn parizian, proiectat de către arhitectul Gustave Eiffel, este construit din oţel forjat de Reșiţa. Mulţi spun că e o invenţie, alţii, inclusiv moi, în prima mea călătorie la Paris, am căutat în disperare inscripţia „Made în România”. Ei bine, n-am găsit-o, ce-am descoperit în vârf de turn însă este de nedescris: Parisul ca-n palmă, locul perfect pentru a admira Sena, forfota orașului, dar și cereri de căsătorie la minut. După ce ai dat sau ai primit mult așteptatul răspuns, poţi sărbători momentul savurând o cupă de șampanie franţuzească sută la sută. Orice moft costă, partea bună e că nu-i o avere, ci accesibil pentru toată lumea îndrăgostită sau mai puţin.
Coborând de pe turn, aveţi șansa să descoperiţi în imediata apro - piere celebrul pod Alexandre III, considerat cel mai frumos pod al Parisului. Podul Alexandru al III-lea este cel mai extravagant și mai plin de ornamente dintre toate podurile orașului și repre - zintă o minune a ingineriei secolului al XIX-lea. Finalizat în anul 1900, cu ocazia Expoziţiei Universale de la Paris, podul poartă numele ţarului Rusiei, Alexandru al III-lea, în cinstea relaţiilor ruso-franceze stabilite în urma Alianţei din 1882.
De pe pod mergem cu pași siguri spre o altă perlă pariziană, Bazilica Sacre Coeur. O clădire nu trebuie să fie veche ca să devină celebră. E și cazul bazilicii, a cărei istorie începe în anul 1875. Construcţia acesteia a durat 46 de ani și este un omagiu adus celor 58.000 de militari francezi căzuţi în războiul franco-prusac. Bazilica este înălţată pe muntele Montmartre, care pe vremea romanilor găzduia un templu dedicat zeului războiului, de aici și denumirea Mont (munte) Martre (Marte). În timp, colina devine un refugiu al creștinilor.
Pentru iubitorii de artă și nu doar, de neratat într-o vizită la Paris este Muzeul Louvre. Îi puteţi trece pragul oricând, mai puţin pe: 1 ianuarie, 1 mai și 25 decembrie, zile în care este închis. Programul muzeului este de la 09:00 la 18:00 în fiecare zi. Pentru a scurta din cozile de așteptare, puteţi opta pentru biletele online, întrucât casele electronice de la intrare nu acceptă orice tip de card. Odată intraţi în muzeu, ar fi bine să aveţi suficient timp la dispoziţie pentru a sta faţă în faţă cu arta, în cea mai pură formă și definiţie, și bineînţeles pentru a o saluta pe faimoasa Mona Lisa a lui Da Vinci.
Atractivă pe vremuri, dar mai cu seamă după acel incendiu mistuitor din 15 aprilie 2019, Catedrala Nôtre-Dame e de văzut și imortalizat în city break-ul de Paris. Capodopera gotică a luat cu încredere locul unui templu roman. Construcţia ei datează din anul 1330, având o lungime de 130 de metri și turnuri înalte de 60 de m. Intrarea în catedrală se face prin 3 portaluri sculptate minuţios cu scene biblice, iar deasupra intrării se află o adevărată galerie a regilor. Cel care a salvat catedrala de la distrugere a fost scriitorul Victor Hugo. Romanul său „Cocoșatul de la Nôtre-Dame” a atras atenţia asupra catedralei aflate la acea vreme în ruine.
Un alt motiv pentru a vizita Parisul este Arcul de Triumf, pe care l-aţi tot văzut în filme sau în poze. Ridicat cu ocazia victoriei lui Napoleon la Austerlitz, în anul 1805, acesta este cel de-al doilea simbol al Parisului. Pentru a ajunge în vârful arcului, aveţi de doborât propriul record și de a urca cele 284 de trepte. Priveliștea însă vă va răsplăti cu vârf și îndesat efortul.
Ultimul, dar nu și cel din urmă: Palatul Versailles. Anual, milioane de turiști se bucură de frumuseţea acestuia, neștiind poate că iniţial a fost o cabană vânătorească, transformată de către regele Ludovic al XIV-lea într-un fenomen, altfel spus, într-un refugiu de lux cu 700 de camere, fără o singură toaletă. Curios este faptul că regele Soare al Franţei avea o adversitate faţă de WC-uri, de asemenea nu era nici vreun împătimit al băilor regulate. Se spune că doctorii i-au implantat ideea că, pentru a-și menţine imunitatea de fier, ar trebui să se spele mai rar, iar Alteţa Sa s-a conformat. Frumuseţea Palatului Versailles este încununată de grădinile care îl inconjoară, de multitudinea de plante multicolore care formează un cadru superb. Fel de fel de statui, care sunt un simbol al Franţei, se regăsesc în jurul edificiului, pe cele 800 de hectare care înconjoară Palatul Versailles. În 1979, frumoasele grădini împreună cu palatul au fost incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Cea mai celebră secţiune din Palatul Versailles rămâne Sala Oglinzilor, locul unde s-au celebrat numeroase evenimente franceze de importanţă naţională.
Fie că aţi bifat sau nu toate obiectivele turistice de văzut while in Paris, opriţi ceasul și bucuraţi-vă de călătorie, pentru că timpul în vacanţe o ia la galop, iar emoţiile primei călătorii la Paris nu pot fi reproduse de nimeni și de nimic în lume pentru a doua oară.
de Sorina Știrbu
Comentarii