O săptămână în Islanda, cu 500 de euro sau chiar mai puțin
Cine nu și-ar dori să ajungă în Islanda? Consider că toți dorim, în adâncul sufletului nostru de călător explorator, să ajungem în patria vulcanilor înghețați. Islanda, pentru cine nu știe încă este o insulă situată în apropierea Cercului Polar, un loc numai bun pentru a vedea aurora boreală în lunile reci. Are o populație totală undeva comparativ cu o felie din populația Capitalei. Cred că sectorul 5 întrece cu grație populația totală a Islandei (undeva peste 330.000 de locuitori).
Dar uite fix aici greșești, dragă călătorule, punând etichete înainte să te vezi în fața faptului împlinit. Din experiența proprie, am trăit un șoc în primele două zile datorită faptului că deși nu este o țară foarte populată îți transmite un sentiment de vastitate. Mai pe șleau, esențele tari se țin în sticluțe mici. Niciodată în Islanda nu simți că cei 100 (200) de kilometri pe care tocmai i-ai făcut sunt chiar aceia. Par mai mulți și nu din cauza stării drumurilor. Au niște drumuri foarte bune, cel puțin Ring Road-ul, cel care înconjoară insula în peste 2500 de kilometri se prezintă cu un asfalt foarte bun.
Știi de ce par cei 100 (200) de kilometri pe care tocmai i-ai făcut mai mulți? Pentru că te vei confrunta cu problema ''opritului excesiv''. Natura și peisajele în Eylenda sunt superbe și vei profita de fiecare nou cadru fotografic și asta te va extenua la drum lung.
Capitala Reykjavik este un oraș mic, care îmbină cu succes arhitectura modernă (vezi Hallgrimmskirkja, Perlan sau Harpa) cu cea tradițională. În pofida faptului că este mic ca populație, capitala pare destul de întinsă și are niște orășele dormitor în jurul ei, care sporesc feelingul de ''metropolă''.
În Reykjavik găsești cam tot ce ți-ai dori de la viață (și accentuez acest lucru), deoarece în afară de încă câteva zeci de orășele mai mici precum Selfoss, Akureyri și alte câteva, nu găsești tot ce vrei, unde vrei și cel mai important când vrei.
Când ești în Reykjavik, bucură-te de tot ceea ce îți poate oferi, s-ar putea ca după ce-l părăsești să nu mai poți trăi pe picior mare. Are cafenele mișto, buticuri, magazine de suveniruri, săli de concerte (precum Harpa Concert Hall), muzee interesante, un port frumușel și natura care te înconjoară. Oriunde te uiți în jur vezi verde. Și munți... Da, munții Esjan din depărtare. Și ocean, să nu uităm de ocean.
Așa că bucură-te de fiecare bere cumpărată (la suprapreț față de orice țară din UE, poate doar Norvegia concurează ca prețuri), fiecare cafea achiziționată, fiecare hot dog cumpărat la preț de platou haiducesc în România. Să știți că nu fac reclamă negativă prețurilor din Islanda, dar acolo vei învăța un lucru de preț pe care noi majoritatea europenilor nu-l simțim pe propria piele.
Să fim chizbuiți cu produsele perisabile. ''Food waste is not an issue in Iceland'', aș putea adăuga, au o cultură de reciclare net superioară nouă și evident că reciclează până la ultimul detaliu. Așadar, dacă vei ajunge acolo vei învăța să savurezi fiecare produs pe care îl achiziționezi.
Dar să nu o mai lungim, să vă prezint ponturile mele pentru o săptămână în Islanda sub 500 de euro:
Regula nr. 1 - Evită să fii nechizbuit când vine vorba de mâncare și alcool
Cea mai bună metodă să fii low budget în țara vikingilor este să fii tot timpul pregătit. Fă-ți cumpărăturile din supermarket (îți sugerez supermarketul Bonus - este cel mai ieftin) și evită să te ia foamea pe nepregătite. Orice vizită la restaurant, te va stoarce de bani. Fii pregătit să ai snack-uri la tine de care să beneficiezi oricând nu poți face o pauză lungă de masă!
Cred că cel mai scump ingredient în Islanda este alcoolul. Sugestia mea - ca să nu dai 8-10 euro pe o bere ''în oraș'' în fiecare seară - este să îți faci aprovizionare din duty free-ul aeroportului internațional Keflavik (pe care cel mai probabil vei ateriza dacă vii din ''Europa''). O altă variantă, deasemenea de bun augur este să frecventezi Vinbudin, un lanț de liquer-store-uri islandez (cel mai probabil singurul din țară), unde se vând băuturi la prețuri decente. Exclusiv, este locul unde vei găsi alcool peste zi (se închide de obicei la ora 20 și îl găsești în orice orășel care are minim 2000 de locuitori).
Bere fără alcool sau cu lămâie găsești și la supermarketuri. Am observat că vinurile locale sunt scumpe, rare, dar cu toate astea merită să aduci la cală ''pentru cei de acasă'' vin islandez. Restul sunt vinuri de import. Poți achiziționa diverse băuturi digestive gen Jager, făcute la ei în Islanda, cu diverse arome. Cea de merișoare este chiar delicioasă! Mai au și bere realizată din malț de orz, dar personal mie nu-mi place.
Regula nr. 2 - A se circula cu autostopul
Dacă chiar vrei să fii low-budget poți lua autostopul. Este o practică des întâlnită în Islanda și localnicii o folosesc ''din când în când''. Biletele de avion pe destinații interne sunt foarte scumpe, chiar dacă orice zbor pe teritoriul Islandei ''nu face'' mai mult de o oră și 20 ca durată.
Închirierea unei mașini nu este foarte scumpă, dar fii pregătit ''să ți se bage pe gât'' tot felul de asigurări complementare precum cea pentru furtunile de nisip (în sud), de portieră dată peste cap de vânt (da! ai grijă când ieși să faci poze să nu lași ușa întredeschisă; în Islanda ai doar două poziții, deschisă & securizată de către tine și închisă) și încă câteva.
Autostopul rămâne o propunere facilă pentru deplasare. Unde mai pui că te pot lua alți turiști, să vă împrieteniți și cine știe unde vă vor duce drumurile.
Regula nr. 3 - Fii pregătit ca vântul să îți ridice costurile excursiei
Litrul de benzină în Islanda este undeva la 7,3 ron. Cu toate că prețul carburantului în România este unul destul de mic (printre cele mai mici din UE), puterea de cumpărare nu este la fel de mare. Personal, 2 ron în plus față de ''acasă'' nu pare mult. Dar... fii pregătit ca în zilele cu vânt intens și vreme potrivnică să consumi mai mult carburant, mult mai mult carburant. Fii pregătit de rafale constante de 80-90 km/h. Dacă prognoza arată o zi cu vânt puternic, poți evita sudul insulei în ziua aceea și să te concentrezi pe alt traseu spre interiorul insulei. Unde mai pui că îți cauzează neplăceri și frig dacă vine cu ploaie dinspre Atlantic.
Mai sunt multe reguli nespuse și lista ar putea continua până la cifra 25-30, dar aceasta într-un articol viitor. Până atunci, acelora care urmează să-și facă concediile pe insula ghețarilor vulcanici vă doresc o vreme favorabilă și amintiri frumoase.
Text & foto: Claudiu Petrasciuc
Comentarii