O escapadă în Champagne, locul unde poți vedea unele dintre cele mai mari case producătoare de șampanie
Paris: Tour Eiffel, Montmartre, Nôtre Dame, Sena, Arcul de Triumf, Champs Elysée și câte și mai câte atracții sunt în orașul luminilor – le-ați văzut pe toate, nu-i așa? Dar cum Franța atrage mereu, e momentul să ieșiți puțin din Paris și să încercați altceva. Niște șampanie la ea acasă? Se face! NB: Dacă nu ați văzut obiectivele enumerate mai sus, mergeți și vedeți-le înainte de orice excursie în afara Parisului – merită.
Epernay, capitala regiunii Champagne, se află la vreo 120 de km de centrul Parisului și cel mai ușor e accesibilă cu trenul. Într-o oră jumătate ajungeți în gara din Epernay, de unde, cătinel, puteți vedea pe jos tot orașul vechi (case de piatră, străduțe întortocheate și înguste, baruri și cafenele) și puteți intra și vizita câteva dintre cele mai mari case producătoare de șampanie (Moet and Chandon și Mercier fiind cele mai cunoscute) – unde biletul de intrare include un tur ghidat al cramelor și, bineînțeles, o degustare. După o masă la una dintre braseriile locale, udată din belșug cu șampanie, vă reîntoarceți cu trenul la Paris, tot o oră și jumătate durată.
Dacă vreți însă o experiență de neuitat în Champagne, atunci musai să închiriați o mașină și să stați o noapte în Epernay sau în satele dimprejur. Peisajul e de carte poștală, cu drumuri locale șerpuind printre dealuri pline de viță de vie, cu case impresionante aparținând producătorilor de șampanie și cu (poate exagerez, dar prindeți ideea) câte un soi de șampanie la fiecare casă întâlnită. În Epernay și împrejurimi majoritatea populației lucrează în domeniul viticol: de la producători de șampanie până la producători de sticle, dopuri și grilajele ce țin dopurile sticlelor de șampanie.
Ce să nu pierdeți? Hautvillers. E satul în care se află biserica în subsolul căreia se zice că Dom Perignon a inventat șampania. Ghidul local vă va spune o poveste frumoasă cum că acest călugăr nu era prea încântat de vinul acru produs la podgoriile din zonă, așa că îl bea cu puțin (sau mai mult) zahăr adăugat. Dom Perignon adăuga zahărul după ce vinul fermentase o dată, provocând o a doua fermentare. Și, se zice, într-o noapte s-a trezit aruncat din pat în sus de o explozie. Fermentase vinul pe care și-l ascunsese sub pat. De necaz, bănuiesc eu, s-a apucat să bea ce-a rămas și a observat că îl gâdila la limbă, că are bule și e plăcut tare. Așa că a exclamat: Beau stele! Și așa s-a născut vinul spumant ce a luat numele regiunii natale: Champagne.
Ei, dar dacă nu vă lăsați învăluiți de aburii poveștilor spuse de ghizii locali și cercetați puțin netul, veți afla că începuturile șampaniei sunt învăluite în mister și controversă, unii susținând că a fost inventată de călugării din Carcassone, alții jurând că de fapt englezii au pus stele în vin, ei fiind primii care au adăugat zahăr vinului deja fermentat și au inventat și grilajul ce ține spumantul sub control în sticlă. Adevărul e undeva între legendă și tehnologie, dar ce mai contează? Dom Perignon e părintele onorific al șampaniei și tratatele sale de viticultură și oenologie încă sunt cărți de căpătâi pentru celebrele case producătoare din Champagne. El a fost cel care a decretat, de exemplu, că la șampanie se folosesc numai boabe întregi,
nelovite sau în vreun fel sfărâmate, că pentru a obține șampanie albă din struguri roșii, boabele se decojesc și, mai ales, faptul că nu toate recoltele din fiecare an sunt bune pentru a face șampanie.
Azi, Dom Perignon e una dintre cele mai apreciate șampanii din lume și este produsă de casa Moet and Chandon, pe care, așa cum am spus, puteți să o vizitați (și să-i degustați produsele) mai jos de Hautvillers, în Epernay. Și, ca să încheiem povestea cu Hautvillers, azi, locul unde Don Perignon bea stele a fost renovat de către Moet and Chandon și e în circuitul turistic. Mormântul călugărului se află în biserica sub care a inventat șampania.
Însă, dacă vreți să degustați și alte tipuri de șampanie și chiar să cumpărați pentru acasă (prețurile încep de la câțiva euro), puteți să o faceți, regiunea nu duce lipsă de case peste case producătoare. Cazarea, obligatorie, unde să conduci după atâta degustat?, se face fie în Epernay, unde sunt cele mai multe hoteluri la prețuri rezonabile, fie în satele din regiune, în special în foste castele sau conace, azi transformate în hoteluri de lux – la prețuri de băutori de șampanie.
Sună tentant, nu-i așa? Încrezător că veți ajunge pe acolo, vă îndemn să închinați un pahar de șampanie și pentru Șapte Seri – pentru că v-am trezit apetitul.
Foto: GettyImages
Comentarii