Maroc, între Munții Atlas și marea infinit de albastră
Probabil că ai auzit despre Maroc și cu altă ocazie, probabil că ai mai pomenit de Marrakech ori Casablanca, sau de faptul că marocanii vorbesc franceza la fel de bine ca araba, sau că majoritatea populației este de religie musulmană, dar uită tot ce știai până acum.
În povestea de astăzi vei avea ocazia să intri în lumea mai puțin cunoscută a țării situate în nordul Africii, unde caprele stau în copaci la pozat, în care poți schia cu toate că te așteptai mai mult să te dai cu un ‘4 X 4’ pe dunele de nisip, ori faptul că în nordul țării găsești un oraș în întregime albastru (Chefchaoeun), sau că ai putea închiria un cort de lux în plin deșert, cu paturi, dușuri și covoare în el.
Țara este înzestrată cu un relief variat, alcătuit din zone întinse de câmpie, desert, podișuri și munți, fiind mărginită în zona de coastă de Oceanul Atlantic, de Spania în nord, de Algeria în est și de Sahara Occidentală în sud. Mare parte din teritoriul țării este traversat de zone montane, cu Munții Atlas, situați în zona central-sudică a țării, în timp ce în nord, se găsesc Munții Rif. Prin tradiție, zonele montane din Maroc, sunt locuite de triburi berbere.
Ne vom începe povestea în capitala Marocului, Rabat. Construit în secolul XII, Rabat, se găsește pe Coasta Atlanticului. Oraș cu o istorie seculară, a cunoscut o reală dezvoltare începând cu secolul XX, când este desemnat centrul administrației coloniale franceze. Este astăzi cel mai mare centru economic și financiar al țării și al doilea mare oraș, după Casablanca. Rabat găzduiește importante centre universitare și academii de știință, dar și numeroase biblioteci și teatre, precum și monumente istorice deosebite, iar Cetatea Kasba Oudaïa, construită în secolul XII, Palatul regal și un număr impresionant de moschei sunt doar câteva dintre atracțiile turistice.
Chiar dacă Rabat este capitala țării, cel mai mare oraș din Maroc rămâne Casablanca, în timp ce Marrakech, considerat de unii mult prea aglomerat, nu poate lipsi din itinerariul dumneavoastră turistic.
Botezat de berberi, „tărâmul lui Dumnezeu”, orașul este situat într-un peisaj spectaculos, la poalele Munților Atlas. Este format din centrul istoric, cu clădiri vechi de secole, ce găzduiesc astăzi numeroase magazine de suveniruri și articole hand made, în timp ce partea modernă a orașului denumită Orașul Nou (Gueliz) contrastează cu o multitudine de clădiri moderne, restaurante și baruri, dar și artere cu magazine exclusiviste.
Astăzi orașul este unul dintre cele mai aglomerate orașe ale Africii, un puternic centru economic și o destinație turistică pentru zeci de mii de turiști anual. Totodată, Marrakesh este cea mai mare piață pentru tradiționalele carpete și covoare lucrate manual de triburile berbere. Arta populară atrage un procent semnificativ al populației active, comerțul cu obiecte de artizanat ocupând și el un loc deosebit de important în viața orașului. Și turismul a devenit o activitate economică foarte importantă a metropolei, în ultimii ani serviciile și activitățile ce derivă din industria turistică cunoscând o rapidă dezvoltare.
Puteți, de asemenea să faceți o escapadă în orașul vechi, având ocazia să luați contact cu istoria și civilizația triburilor ce au populat zona cu mii de ani în urmă, să jucați golf, sa înotați sau să vă petreceți timpul relaxandu-vă în oricare din facilitățile destinate vizitatorilor. Marrakesh este un oraș care, pentru a fi vizitat în întregime, cere timp; multitudinea de locuri și obiective fiind de-a dreptul năucitoare.
Text: Claudiu Petrasciuc
Foto: Getty Images
Comentarii