Madeira, avanpostul subtropical al Portugaliei
Madeira este unul dintre cele mai intrigante avanposturi ale Portugaliei. Ea se întinde de fapt mai aproape de Maroc decât de Portugalia, iar poziția ei îi oferă un climat cald, subtropical. Nu există un timp potrivit pentru a vizita Madeira, depinde de dumneavoastră când vreți să o vedeti. Ea este acolo cu minunățiile ei în tot timpul anului.
Puteți porni din capitală și orașul cel mai mare al insulei, din Funchal. Funchal are un decor superb, întinzându-se peste un amfiteatru larg de munți și dealuri cu golful său strălucitor presărat cu bărci. Adesea învăluite în nori, dealurile protejează orașul de vânturile nord-estice, făcând din el localitatea cea mai caldă de pe insulă. Denumirea de Funchal provine de la cuvântul ‘funcho’ care desemnează feniculul sălbatic. Mai este poreclit și “mica Lisabonă” de unii turiști datorită arhitecturii elegante, cafenelelor pline de viață și a magazinelor-chic.
Începe-ți vizita din piața centrală, Praca do Municipio, observă primăria (Camara Municipal) și muzeul de arte sacre (Museu de Arte Sacra). Mai apoi, fă o plimbare până în Vila Velha (orașul vechi) și vizitează Mercado dos Lavradores, pentru fabuloasele flori, peștele proaspăt, fructe și legume pe care le poți cumpăra direct de la localnici.
În apropiere se află capătul pentru Teleferico (teleferic) către orașul de munte Monte. Nicio vizită a Funchalului nu este completă fără o călătorie la încântatoarea Jardim Botanico, unde puteți vedea chiar și ‘Strelitzia’ - floarea simbolică a insulei sub denumirea de pasărea paradisului.
Îndreptându-te spre nord din Funchal, prima oprire pe autostrada de coastă este ‘Camara de Lobos’, un sat pescăresc ciudat, celebru pentru bărcile sale de pescuit pictate strălucitor. În acest sat, puteți mânca ‘espada’ (pește sabie) proaspăt prins de pescari.
Ieși din Camara de Lobos (‘lobos marinhos’ însemnând foci) și după nici 8 km, ajungi în punctul cel mai spectaculos al insulei, Cabo Girao, un loc unicat în Europa; a doua cea mai mare stâncă de mare ca înălțime de pe continent - 580 m, detronată doar de un fiord din Norvegia.
După câțiva zeci de kilometri pe coastă, depășim extremitatea vestică a insulei și ajungem la Porto Moniz. Este unul dintre singurele porturi protejate de pe coasta nordică și a fost odată un important centru pentru pescuitul balenelor. Cafenelele, restaurantele și un hotel au grijă de nevoile mai prozaice ale vizitatorilor.
Cornișa nordică care leagă Porto Moniz de Sao Vicente, la 19 km spre est, se clasează drept unul dintre cele mai spectaculoase drumuri de coastă din Europa: lipindu-se de marginea stâncii cu priveliști incredibile, această minune a ingineriei a avut nevoie de 16 ani pentru a fi terminată. Poate fi străbătută doar de la vest spre est trece prin numeroase tuneluri și se scufundă pe sub câteva cascade.
Sus de tot pe marginile nord-estice ale Funchalului, satul de deal Monte este un loc peren favorit pentru excursiile dinspre oraș. În timpul secolului al XIX-lea, era la modă să cobori din Monte la Funchal cu ‘sania lungă’. Acest sistem bun pentru curse încă este folosit și astăzi, cu turiști așezați unul lângă celălalt într-o sanie manevrată din spate de doi bărbați, îmbracați în alb și purtând pălării, alergând către suburbiile Funchalului.
Prosperând la altitudinea răcoroasă de 600 m, vegetația luxuriantă înconjoară Monte-ul. Imaginea frapantă a ‘Nossa Senhora do Monte’ (Doamna Păcii), cu turnurile sale gemene, frontonul în stil baroc și detaliile în bazalt gri de pe fațada albă, se ridică de pe un dâmb din centrul orașului. La fiecare 15 august, pelerinii se “trag” în genunchi, în sus, pe cele 74 de trepte pentru a ajunge la biserică.
La Prainha vei găsi singura plajă cu nisip a Madeirei, care este foarte aglomerată în zilele călduroase.
Dacă sunteți cumva împătimiți de trasee montane și de hiking, puteți să escaladați Pico de Arieiro - al doilea ca înălțime din Madeira; cu cei 1818 m ai săi veți avea o panoramă superbă la care puteți reflecta.
Fotografii: Getty Images/Gulliver
Comentarii