Locuri în care trebuie să te întorci
Unele destinaţii dansează o vară, altele o viaţă. Pe cele din urmă, e musai, dacă putem, să nu le ratăm. Pe celelalte merită, dacă putem, să le bifăm. Și cum frumuseţea e în ochiul privitorului și confortul sau adrenalina în bugetul turistului, ceea ce urmează nu poate fi decât topul meu subiectiv, cu destinaţiile de vacanţă ce, indiferent de mode, vremuri și ploi, rămân pe poziţie: an după an, sezon după sezon.
10. Argentina
Clișeul e că Argentina e un colţ de Europa la capătul pământului. Dar nu e nimic rău în asta. Buenos Aires are clădiri ce se aseamănă cu cele din Paris sau Barcelona și argentinienilor le place să petreacă mai abitir ca nouă. E primăvară acum în emisfera sudică și la iarnă, când noi vom dârdâi la temperaturi de îngheţ, în Argentina va fi soare, cald, grătarele vor sfârâi și de la un geam se va auzi în dogoarea nopţii un disc vechi de patefon, cu Gardel cântând un tango. Pentru aventurieri există pampasul nesfârșit și posibilitatea unei croaziere în Antarctica.
9. Noua Zeelandă
Vara vine și aici tot când la noi e iarnă, dar nu cu tangouri și vită la grătar (deși mielul neozeelandez ar putea fi un substitut mai mult decât gustos), ci cu sporturi extreme și peisaje din Pământul de mijloc. E atâta verde și atâta aer curat, izvoare limpezi și turme de oi la păscut în ţara în care oamenilor cărora le place să se arunce în cap atârnaţi de o sfoară sau să facă rafting pe râuri sălbatice de munte, încât, fricos sau nu, te bagi și tu în joc. Noua Zeelandă te încântă, te calmează, te dă peste cap la propriu și apoi te liniștește din nou. Auckland e cosmopolit, în Wellington e capital, iar Christchurch e o Anglie în miniatură.
8. Japonia
Clișeul aici e că totul e diferit: de la credinţe și obiceiuri, ritualuri și feluri de mâncare până la capacele de toaletă, care se încălzesc, te spală și îţi cântă și un cântecel. Și dacă mai punem trenuri de mare viteză, tehnologie de ultimă oră, o mică înclinaţie spre perversitate și cutremure ca parte din viaţă de zi cu zi, n-ai cum să ocolești Japonia. Doar viaţa sau avionul să te aducă în această parte a lumii!
7. Islanda
Islanda intră în top pentru că e atât de izolată și, până de curând, destul de greu accesibilă. Dar low-costurile și-au făcut cărare prin aer și până aici, crizele financiare au mai domolit preţurile, iar încălzirea globală ne face să căutăm temperaturi islandeze. Laguna albastră e un lac cu ape tămăduitoare, la Reykjavik casele sunt ca-n poveștile fraţilor Grimm, iar catedrală ca cea din centru n-o să vezi nicăieri. În port se mănâncă balenă la grătar și alcoolul, cu toată criza, a rămas la fel de scump. Și nu mai zic de Game of Thrones.
6. Maldive
Întotdeauna de avut pe o listă, pentru că luna de miere, apa verde, nisipul alb și fin, pești coloraţi, pisici de mare, bungalouri pe apă, tratament regesc și peste 1000 de insule din care poți închiria și tu una o jumătate de zi sau mai mult, pentru tine și persoana iubită.
5. Statele Unite
De la Elvis la Trump, din Memphis până în Queens, America e toată un vis de călător. Los Angeles, Las Vegas, New York, Miami, Seattle, Chicago, San Francisco, Dallas, Orlando, Atlanta - pentru cine vrea mainstream. Pentru ceilalţi încă mai există porţiuni din Route 66. Și merită străbătute într-o toamnă aurie la volanul unei decapotabile.
4. Franța
Franţa e de savurat după ce scapi de hoardele de turiști de la Turnul Eiffel și de la Luvru - obiective ce musai trebuie văzute, așa cum tot Parisul merită bătut la pas. Dar farmecul franţuzesc stă la tarabele din satele de câmpie, cu pieţe săptămânale prin care te uiţi și habar n-ai ce să cumperi, pe un șezlong la plajă, ascultând murmurul croazetei, de veghe într-un lan de levănţică sau numărând bulele într-o pivniţă din Champagne. Franţa e pentru orice anotimp.
3. Grecia
Pentru că avem, n-avem bani, mergem în Grecia. Că tot Grecie e și într-un apartament din Paralia și într-un bar din Mykonos, și în Creta, și în Santorini. Și le place și lor, ca și nouă, să stea pe la porţi și să vorbească în prag de seară, să mănânce cartofi prăjiţi cu orice, să cheltuiască mai mult decât își pot permite și să se bucure de Paști mai mult ca de Crăciun.
2. Turcia
Vremurile schimbătoare din ultimii ani nu ne-au putut ţine prea mult departe de ţara cea otomană. Că vacanţă mai bună la all inclusive ca în Antalya nu mai găsești pe nicăieri au demonstrat-o charterele zilnice ce zburau pline din toate colţurile României înspre ţărmul Mediteranei turcești. Pentru mine Turcia înseamnă Istanbulul lui Pamuk și al lui Elif Safak, peisajul extraterestru din Cappadocia, medresele din Mardin, kebabul din Adana și portocalele din Finike. Pentru tine?
1. Thailanda
Rămâne destinaţia numărul 1 de vacanţă a întregii planete, pentru că în Thailanda poţi face orice, mai puţin să schiezi. Eu cred că aici, nu în America, turiștii își iau cea mare porţie de zâmbete sincere de la vânzătorii de orice, aici s-a inventat turismul cu rucsacul în spate, confortabil, dar cu buget redus, aici vei vrea să te întorci mereu, fie la Bangkok, în insulele din sud sau la templele din nord. Thailanda are și cei mai fideli, informaţi și săritori fani pe reţelele de socializare. Când ești în Thailanda, știi că, la orice oră, un prieten e la un click distanţă, gata să-ţi dea o informaţie, o îndrumare, uneori spre o bere rece.
text Răzvan Marc
foto Getty Images
Comentarii