La pas prin Cracovia, cu o zapiekanka ''la subraț''

La pas prin Cracovia, cu o zapiekanka ''la subraț''

Dezvoltată de-alungul mai multor secole, Cracovia prezintă o multitudine de stiluri arhitecturale și clădiri de-o importanță certificată, multe dintre ele încadrându-se sub egida Patrimoniului Mondial Unesco. 


Pe măsură ce Cracovia s-a dezvoltat de-alungul istoriei, la fel s-au dezvoltat și stilurile arhitectonice prezente. Orașul a fost construit pornind de la un nucleu (centru istoric vechi), radial spre exterior și a scăpat în mare parte de bombardamentele ce au survenit secolului XX, implicit celor două războaie mondiale. 


                                                                                                          Vedere aeriană a castelului Wawel



Centrul istoric (care include Centrul Vechi, Kazimierz și castelul Wawel), a fost catalizatorul expansiunii de mai târziu, acestea fiind ulterior incluse în lista patrimoniului UNESCO, pe la mijlocul anilor 1970. Centrul vechi (Stare Miasto - în poloneză) a fost și este cel mai proeminent model de centru vechi de pe tot cuprinsul Poloniei. Pentru mai multe secole la rând Cracovia a fost capitala regală a Poloniei, până în 1596 când regele Sigismund al II-lea a relocat-o la Varșovia.


                                                                                                                 Stare Miasto


Un alt nucleu important al Cracoviei este Castelul Wawel cu al său dragon mitic care suflă flăcări pe nări. Din fericire și spre liniștirea plimbărețului de rând, acesta nu este adevărat ci este o copie mecanizată, care șade țanțoș pe malurile Vistulei la poalele zidurilor castelului. S-ar spune că în secolul al XII-lea, chiar exista un dragon adevărat într-o peșteră la poalele castelului, dar tind să cred că era mai mult o legendă. 


                                                                                                      Nopți în lumini poloneze


În 1970 un sculptor (în metal) a realizat macheta dragonului despre care vă spuneam și spre deliciul turiștilor, acesta are un sistem cu gaz instalat în capul său și odată la vreo 8-10 minute scoate efectiv flăcări. Copiii sunt absolut fascinați de acest gest și stau zeci de minute în șir să caște ochii ori, cei mai sperioși, se ascund după fustele mamelor.


                                                                                                               Cracovia veche


Castelul Wawel, construit după ordinul regelui Cazimir al II-lea la mijlocul secolului al XIV-lea, constă dintr-un număr de structuri situate în jurul curții centrale. În secolul al XIV-lea, spre sfârșit, s-a ridicat și turnul numit picior de găină (Kurza Stopka) și Turnul Danez. Un artefact demn de menționat pe care îl regăsiți aici este sabia Szczerbiec, care de-alungul a câtorva secole a fost folosită la ceremoniile de încoronare ale regilor. Zidurile de apărare și turnurile (cum ar fi Jordanka, Lubranka, Sandomierska, Zlodziejska și Panienska) au fost ridicate în aceeași perioadă, început de secol XV.


                                                                      Sukiennice, actualmente spațiu cu magazine, în special bijuterii și chihlimbar


Dacă tot v-am povestit un pic despre dragonul Wawel-ului și despre castel în sine, să vă povestesc și cum stă treaba cu zapiekanka. Pun pariu că vă întrebați acum ce e cu zapiekanka asta, de unde vine, ce este de fapt, aliment, dans, sărbătoare? Încerc să vă lămuresc în rândurile ce urmează. 


                                                                                                                     Celebra stradă Florianska


Zapiekanka este un preparat culinar specific polonez, similar în realizare, oarecum și la gust cu bruschetta italienească. Preparatul constă într-o baghetă de pâine, tăiată în două pe lungimea ei, la care se adaugă diverse ingrediente, iar mai apoi se rumenește la cuptor (adică se coace).


Denumirea de zapiekanka, provine de la cuvântul ''zapiekac'' (în poloneză), care înseamnă ''a coace (la cuptor)''. Originea ei s-ar spune că datează de pe vremea când Polonia era sub dominația Uniunii Sovietice, atunci când banii și alimentele erau puține și greu de găsit. Zapiekanka se referea la un preparat specific foarte ieftin și ușor de realizat, la vremea aceea. 


                                                                                                                Zapiekanka tradițională (bogată)


Ea vine sub mai multe forme și diverse denumiri: zapiekanka na ostro (zapiekanka iute) ori zapiekanka z miesem (zapiekanka cu carne) ori zapiekanka ''tradițională'' - cu ciuperci și brânză topită/cașcaval și legume. Personal, vă sugerez să o încercați pe cea cu spanac și să nu uitați să puneți topping pe ea: ketchup, maioneză, sos picant ori ce vă este la îndemână.


                                                                                                     Zapienka tradițională (varianta light)


Este sățioasă și extrem de mare. La fel ca întreaga Polonie! Delicios de vizitabilă.


Fotografii: Getty Images/Gulliver





Comentarii

Mai multe

Nikos Bikfalui, băiatul de 12 ani care echilibrează cariera de actor în filmul Transilvanian Ninja cu Olimpiada de Matematică

Nikos Bikfalui, băiatul de 12 ani care echilibrează cariera de actor în filmul Transilvanian Ninja cu Olimpiada de Matematică

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Cele mai citite

Călătorie în Olanda: Scheveningen, locul unde ai parte de plaje nesfârșite

Călătorie în Olanda: Scheveningen, locul unde ai parte de plaje nesfârșite

Top 10 destinaţii în 2017

Top 10 destinaţii în 2017

Dincolo de timp: Ţinutul Zimbrului

Dincolo de timp: Ţinutul Zimbrului

Tenerife - ce trebuie să știi despre insula eternei primăveri

Tenerife - ce trebuie să știi despre insula eternei primăveri

Islanda, spectacolul naturii

Islanda, spectacolul naturii

Dincolo de nori: o călătorie pe Kilimanjaro

Dincolo de nori: o călătorie pe Kilimanjaro

Feroe, un arhipelag de insule exotice, dar nu tropicale, cu parfum de mare

Feroe, un arhipelag de insule exotice, dar nu tropicale, cu parfum de mare

Lecția de patrimoniu București - un proiect pilot de educație online pentru patrimoniul cultural

Lecția de patrimoniu București - un proiect pilot de educație online pentru patrimoniul cultural

La vânătoare de vin, în Italia

La vânătoare de vin, în Italia