În Asia, călătorești ca să mănânci
Există locuri în lumea asta în care mănânci ca să poţi călători și locuri în lumea asta în care călătorești ca să mănânci. De acestea din urmă ne ocupăm astăzi, iar destinaţiile alese presupun să aveţi ceva dexteritate: pe mese să nu speraţi la furculiţe sau cuţite!
Bangkok
Thailandeza (mâncarea) e iute și aromată, veșnic c-un fir de lemongrass și c-o bucăţică de galangal, parfumate amândouă și bogate în arome. Tradiţia cărucioarelor cu mâncare împinse de-a lungul străzilor aglomerate supravieţuiește încă în acest oraș uriaș și sofisticat. Tăiţeii locali, supele cu pui sau creveţi, minunatele variante est-asiatice de curry, festinurile cu fructe de mare sunt toate specifice acestei ţări. Nu vă feriţi nici de dulciurile sudicilor (mai ales), pe bază de ou, zahăr și făină din floare de palmier. Sunt o surpriză pentru papilele gustative!
Hong Kong
În pieţele din Hong Kong se mănâncă până foarte târziu în noapte ce nici cu gândul n-ai gândit, ouă de 100 de ani, înnegrite bine, și tăiţei care-ţi taie respiraţia de la condimente și colţunași grași gătiţi la abur. Hong Kong e o destinaţie culinară excepţională, cu cantine populare în care încap mii de oameni, cu pieţe de noapte peste care plutește miros de sos de soia sau cu restaurante în care cina te poate costa cât biletul de avion la reducere. Nu uitaţi când mâncaţi, China are mai mult de 15 mii de bucătării distincte, iar unele gusturi sunt pentru noi absolut extraterestre.
Singapore
E acel loc din lume unde pretenţioșii de la Ghidul Michelin și-au călcat pe inimă și pe dragostea pentru tacâmuri de argint și au dat o steluţă unui vânzător de mâncare stradală. Domnul Chan Hong Meng vinde pui cu orez la 2 dolari și face parte din cea mai incredibilă piaţă asiatică de mâncare, cea singaporeză. Delicii din tot Oceanul Indian și Pacific sunt pretutindeni în Food Court-urile locale, la preţuri de neexplicat pentru occidentali. Cât sunteţi în Singapore, să nu cumva să vă abţineţi de la delicioasa raţă specifică zonei sau de la supa Laksa, bijuteria de pe coroana bucătăriei malaieziene.
Hanoi
Bucătăria franţuzească și bucătăria chinezească s-au hotărât să se îndrăgostească una de alta, cândva pe la finalul secolului 19, și din această uniune a ieșit bucătăria vietnameză contemporană. O nebunie de arome exotice, cu structură de bucătărie clasică europeană, pusă în practică de puzderia de vânzători de mâncare de pe străzile din Hanoi. Vietnamezii n-au tabuuri alimentare, așa că dacă vă arde de experimente, de la melci uriași la broaște cât pumnul, de la ouă clocite la șerpi, de la câini la șobolani, totul este de mâncare.
Scris de Ana-Maria Caia
Foto: Getty Images
Comentarii