Ce poți face într-un city break la Cluj când nu ești la Untold sau Electric

Ce poți face într-un city break la Cluj când nu ești la Untold sau Electric

E mai simplu ca oricând să descoperi România urbană pe bune, dincolo de stereotipuri și logouri pentru străini de când companiile low-cost oferă bilete avion ieftine pe rute interne precum București - Cluj. În fiecare an, orașul e invadat atât de turiști din străinătate, cât și de români, mai ales de tinerii care o dau pe city break-uri interne pentru că e loc de distracție vreo trei zile și trei nopți. Iar de când festivalurile se țin lanț în orașul de pe malul Someșului, turismul e în floare.


Așa că în 2017, nu trebuie să mergi până în Berlin ca să te bucuri de o viață de noapte cool la prețuri studențești sau să zbori spre Amsterdam ca să prinzi un vibe pozitiv de la tinerii deschiși și nonconformiști din capitala Olandei, ci poți să îți rezervi bilete de avion spre Cluj-Napoca, capitala neoficială a distracției și toleranței din România.


Când să îți rezervi bilete de avion spre Cluj-Napoca ca să prinzi un festival?



Untold și Electric Castle sunt două dintre cele mai cunoscute festivaluri de muzică din România, și e musai să ajungi la unul dintre ele măcar o dată în viață. În 2017, Electric Castle are loc între 12 și 16 iulie, la Bonțida, un castel lăsat în paragină, un loc de altfel pitoresc și cuceritor, când nu plouă în trei zile cât într-o lună. Poate 2017 e cu noroc pentru Electric Castle.


Untold e cel mai mare festival de muzică electronică din România, foarte apreciat de turiștii străini care vor să se distreze în mijlocul orașului și cunoscut de părinții care au copii liceeni pentru că aceștia le-au cerut deja bani pentru bilet la festival. Untold se ține în centrul orașului între 2 și 6 august. Biletele s-au dus, camerele la hotel s-au epuizat, iar localnicii își fac planuri cum să închirieze la supra-preț apartamentele proprii și să doarmă prin vecini sau pe la prieteni.


Înainte de Electric și Untold, care sunt mega-evenimentele anului, poți să îți rezervi bilete de avion spre Cluj între 2 și 11 iunie, când are loc a 16-a ediție a Festivalului de Film Transilvania, vărul mai mic al TIFF Toronto, ca să prinzi cel puțin două zile de festival și proiecții de film în aer liber sau la cinema ori ca să mergi la petrecerile care se țin lanț. În perioada TIFF-ului, atmosfera din oraș e magică.


Iar între 26 iunie și 2 iulie poți veni la Jazz în the Park, un festival în comuniune cu natura, care se desfășoară în Parcul Central din centrul orașului. Nu trebuie să plătești intrare decât dacă vrei să mergi la un concert special găzduit la Muzeul de artă sau într-un alt loc, în rest, intrarea în parc e liberă, iar tu poți contribui cu 10 lei dacă vrei să susții festivalul. Vii dacă îți place muzica jazz și ai un buget mai mic de vacanță, pentru că nu ai nevoie decât de o pătură și de bere, așa că ieși foarte ieftin. Oricum, cam în fiecare weekend de vară se întâmplă câte ceva, și te simți de parcă ai fi în Viena sau Atena.


Party-uri secrete în Pădurea Hoia


Dacă vrei să mergi într-un loc cu totul inedit, care să nu fie musai club, oricât de mișto ar fi atmosfera, ai putea să pleci cu gașca spre Pădurea Hoia, pădurea aceea bântuită,  unde se întâmplă fenomene paranormale și copacii arată de parcă ar fi rupți din Lord of the Rings. În Hoia, de când vine căldura se organizează petreceri în aer liber, de multe ori cu muzică psy, uneori organizate ad-hoc, așa că afli de ele doar dacă știi pe cineva care știe pe cineva care știe pe cineva. Oricum, atmosfera e specială poate și datorită pădurii bântuite, așa că merită să dai o tură prin Hoia dacă îți rezervi bilete de avion din București spre Cluj-Napoca în perioada verii, chiar dacă se întâmplă să fie un party neconvențional în Hoia sau nu.


Sâmbăta dimineață la Oser, târg de vechituri și antichități pe strada Bobâlnei


Dacă nu poți dormi sâmbăta dimineața sau vrei să continui petrecerea de cu o noapte înainte dar nu mai ai chef de cluburi și cafea pe terasă, poți să încerci ceva diferit, și să dai o tură prin Oser, piața de vechituri foarte cool din oraș, unde găsești mobilă, biciclete, tablouri, cuțite, haine și cam toate nimicurile din casă pe care ți le poți imagina. La Oser e plin de hipsteri, oameni mahmuri, dar și familii cu copii sau localnici care merg să își cumpere lucruri de care au nevoie sau nici nu știu că au nevoie până nu le zăresc pe tarabe. Intrarea la Oser costă 1 leu, și ajungi acolo dacă iei autobuzul 36B din Piața Mihai Viteazul.


După ce te-ai învârtit ca bezmeticul vreo două trei ore prin Oser, trebuie să încerci micii de Someșeni, acolo unde e coadă tot timpul. E o tradiție în rândul clujenilor care merg la Oser să ia masa în Oser, și să își cumpere mici de Someșeni, pregătiți perfect la foc continuu de bucătari chiar în fața ta. Chiar și cei mai pretențioși prieteni veniți în vizită au spus că-s super gustoși. Lângă mici îți recomand să iei o porție de cartofi cu sos de usturoi. Dacă îți cumperi și o bere, sunt șanse foarte mari să te trezești din marea mahmureală oricât de cruntă ar fi ea.


Unde și ce să mănânci ca să îți revii din mahmureala de festival



Dacă nu ajungi la Oser, nu e nicio problemă, în oraș e plin de restaurante și localuri unde se mănâncă bine. De câțiva ani, la Cluj e greu să mai ții cont de barurile și restaurantele care apar de la o săptămâna la alta, pitite pe te miri ce străzi sau ascunse în piețele orașului.

Dacă vrei să mănânci într-un local cu tradiție, ai putea să mergi la Vărzărie, pe strada Eroilor lângă Cinema Victoria, unde ciorbele și mâncarea de varză sunt numai bune contra mahmurelii, iar prețuri sunt foarte accesibile. Poți mânca două feluri de mâncare și desert cu vreo 30 de lei. Mâncarea e bună, iar atmosfera din local e grozavă dacă îți plac restaurantele cu aer comunist din anii optzeci și vrei să asculți șlagăre românești.


Dacă vrei să mănânci într-un local select, e plin centrul orașului de restaurante de acest fel. Poți să te oprești la Maimuța plângătoare, alt loc cu tradiție, unde mâncarea e ceva mai scumpă, dar foarte gustoasă, ori la Camino, un restaurant din Piața Muzeului, cu prețuri cam piperate, unde poți mânca paste făcute în casă.


Dacă ai chef de un burger ca în Statele Unite, te poți opri la California Burger, situat în Piața Muzeului ori la Burger House, unde burger-ul nu e atât de special, dar au cartofi prăjiți cu tot felul de condimente, ierburi și sosuri. Dacă ți-ai cheltuit toți banii pe bere și cocktailuri la supra-preț la festival, poți să te uiți după SoupeR, un restaurant de supe, sandvișuri și salate, cu mai multe localuri împrăștiate prin centrul orașului. La SoupeR poți să îți comanzi supă cremă de năut cu ghimbir și ananas sau sandviciuri cu prosciuto și legume la grătar, foarte gustoase și sănătoase. Meniul se schimbă zilnic.



Fabrica de Pensule și Reactor de creație și experimente - artă a la Cluj


Fabrica de Pensule e un hot-spot de cultură și artă contemporană din oraș, unde au loc evenimente cam în fiecare săptămână, spectacole sau expoziții ale unor artiști locali și internaționali care s-ar putea să fie schimbarea de peisaj de care ai nevoie dacă vrei să alternezi viața de noapte de la festival cu o ieșire în oraș și un strop de artă contemporană. Programul de la Fabrica de Pensule îl găsești aici. (http://fabricadepensule.ro/)


Reactor de creație și experimente e un proiect independent lansat în 2014, o asociație care promovează tinerii artiști și, în special, proiectele de teatru independent, dar poți prinde și concerte și expoziții de artă. Dacă rămâi pentru un weekend prelungit în Transilvania sau vrei să faci altceva înainte de noaptea albă de la festival, poți să îți rezervi un loc la un spectacol de teatru neconvențional jucat de tinerii reactivi. În funcție de luna în care zbori spre Cluj, găsești programul la Reactor, aici. (http://reactor-cluj.com/)


Pancarte și fotografii de la proteste #OUG13 - expoziție la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei


Dacă vrei să dai o tură la Muzeu, dar nu te atrage nicio expoziție de artă clasică sau nu ții să vizitezi Muzeul farmaciei (care merită văzut!), ai putea să te oprești la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei care pregătește o expoziție temporară cu pancarte și fotografii de la proteste, unde localnicii au fost invitați să doneze pancartele de la proteste și fotografiile făcute. Verifică site-ul MNIT ca să afli din timp dacă expoziția e gata și poate fi vizitată pe când ajungi tu în minivacanță în inima Transilvaniei.


În concluzie, vii sau nu la Cluj? Mai sunt destule secrete despre orașul transilvănean pe care merită să le afli. Dar nu putem dezvălui chiar tot, așa că verifică oferta pentru bilete de avion ieftine spre Cluj. Te așteptăm aici.


Fotografii: Getty Images




Comentarii

Cele mai citite

Călătorie în Olanda: Scheveningen, locul unde ai parte de plaje nesfârșite

Călătorie în Olanda: Scheveningen, locul unde ai parte de plaje nesfârșite

Top 10 destinaţii în 2017

Top 10 destinaţii în 2017

Dincolo de timp: Ţinutul Zimbrului

Dincolo de timp: Ţinutul Zimbrului

Tenerife - ce trebuie să știi despre insula eternei primăveri

Tenerife - ce trebuie să știi despre insula eternei primăveri

Islanda, spectacolul naturii

Islanda, spectacolul naturii

Lecția de patrimoniu București - un proiect pilot de educație online pentru patrimoniul cultural

Lecția de patrimoniu București - un proiect pilot de educație online pentru patrimoniul cultural

Dincolo de nori: o călătorie pe Kilimanjaro

Dincolo de nori: o călătorie pe Kilimanjaro

Feroe, un arhipelag de insule exotice, dar nu tropicale, cu parfum de mare

Feroe, un arhipelag de insule exotice, dar nu tropicale, cu parfum de mare

La vânătoare de vin, în Italia

La vânătoare de vin, în Italia

Promo

Ce să mănânci când ești răcit

Ce să mănânci când ești răcit

De ce ai nevoie de muzică pentru un antrenament eficient? - Lifestyle Review

De ce ai nevoie de muzică pentru un antrenament eficient? - Lifestyle Review

O fotografie imprimată, numeroase momente de bucurie

O fotografie imprimată, numeroase momente de bucurie

Exploziile emoționale - 6 aspecte esențiale despre ce sunt și cum să acționăm, oferite de psihologul american Albert J. Bernstein

Exploziile emoționale - 6 aspecte esențiale despre ce sunt și cum să acționăm, oferite de psihologul american Albert J. Bernstein

„Blestemul Insulei Oak” revine la HISTORY cu un nou sezon

„Blestemul Insulei Oak” revine la HISTORY cu un nou sezon

De ce doare capul și cum te tratezi

De ce doare capul și cum te tratezi

Reprogramarea premierei filmului „No Time To Die” pentru noiembrie 2020

Reprogramarea premierei filmului „No Time To Die” pentru noiembrie 2020

Telefonul Medicului - un ajutor destinat întregului personal din linia întâi în lupta împotriva COVID-19

Telefonul Medicului - un ajutor destinat întregului personal din linia întâi în lupta împotriva COVID-19

Răzvan Stoica & Solitude - diseară, la ora 19:00, la Radio România Muzical

Răzvan Stoica & Solitude - diseară, la ora 19:00, la Radio România Muzical

Mai multe

Nikos Bikfalui, băiatul de 12 ani care echilibrează cariera de actor în filmul Transilvanian Ninja cu Olimpiada de Matematică

Nikos Bikfalui, băiatul de 12 ani care echilibrează cariera de actor în filmul Transilvanian Ninja cu Olimpiada de Matematică

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi