
BUN VENIT ÎN PALESTINA! 7 lucruri de făcut în țara care nu e țară încă

Politica palestiniană e cel mai încurcat lucru din lume, dar o vizită în teritoriul dintre Israel și Iordania e cel mai simplu lucru din lume. De ea ne desparte un drum cu avionul până la Tel Aviv și unul cu autobuzul de la aeroport până la Betleem. E aproape, relativ ieftin și e o călătorie care îi poate mulțumi și pe cei mai experimentați dintre călători.
1. BETLEEM. Locul nașterii lui Iisus este un orășel încântător de piatră galbenă, care își întinde centrul vechi peste o colină destul de abruptă. Dacă sunteți religioși, veți găsi repede drumul înspre Biserica Nativității sau Peștera Păstorilor. Dacă nu de asta ați ajuns acolo, vă recomandăm o plimbare pe lângă infamul zid care separă Ierusalimul de teritoriile palestiniene. Este, probabil, cea mai mare expoziție de artă stradală, cu opere de-ale lui Banksy și lucrări ale celor mai importanți street artiști din lume.
2. TABERE DE REFUGIAȚI. Găsiți din abundență în teritorii și sunt o experiență, deși una atent fabricată și produsă. În fapt, să nu vă așteptați să vedeți corturi, oamenii și-au făcut case în toată legea, dar atmosfera în aceste mini-orășele e una mai încordată decât în restul țării. Se vorbește de raidurile armatei israeliene, iar „eroii” locali sunt desenați pe pereți. Oamenii sunt obișnuiți să fie pozați și întrebați, așa că îi primesc bine pe călătorii curioși.
3. RAMALLAH. E capitala teritoriilor și un oraș murdar din cale-afară, dar șiașa oamenii din Ramallah sunt de treabă, puțin mai agitați și puțin mai dinamici, ca orice urban de capitală. Atracția numărul unu, dar și cel mai curat loc (ireproșabil) de aici este mormântul lui Yasser Arafat, lipit de actualul sediu al președinției. E-un delir în marmură, dedicat singurului erou contemporan din zonă.
4. NABLUS. Nu e pe harta turistică din teritorii, deși e, de departe, cea mai tare chestie de vizitat. Are un bazar milenar, acoperit, unde nimic nu e contrafăcut pentru turiști, are biserici incredibile și moschei vechi de secole. În Nablus se produce un săpun faimos în tot Orientul Mijlociu și e și locul de naștere al lui Raed Arafat. În jurul orașului sunt ferme cu măslini și livezi, unde roadele sunt veșnic bogate.
5. KIRYAT LUZA. Un sătuc de lângă Nablus este integral locuit de cea mai mică comunitate religioasă a lumii, samaritenii. Tipii ăștia sunt foarte ciudați, cu un mod de trai vechi de mii de ani, care întrece regulile de viață ale evreilor ultraortodocși. În templul lor se intră mai greu, dar la dispoziția vizitatorilor au un muzeu, precum și un loc unde oficiază ritualuri religioase, pe muntele lor sacru. Samaritenii sunt buni, scrie și-n Biblie.
6. DEȘERTUL. În Palestina sunt în creștere niște tururi ghidate prin deșert, care încep la miezul nopții și se termină la răsărit. Se numesc de obicei „drumul lui Avraam” și te poartă pe unde, mai mult ca sigur, s-au plimbat și patriarhii biblici. Traseele nu sunt foarte ușoare, deșertul e stâncos și întunericul copleșitor, dar povestea se termină pe malul Mării Moarte, cu un peisaj rupt de lumea asta, a noastră.
7. HEBRON. E un oraș destul de apăsat de conflictele palestiniano-israeliene și asta se vede și-n atitudinea mai bizară a locuitorilor lui. Dar peste asta, o să vă plimbați printr-un bazar perfect autentic și-o să vedeți moscheea în care sunt mormintele patriarhilor biblici. De asemenea, e și locul cel mai potrivit pentru a înțelege lupta fără sfârșit dintre cele două tabere care umplu Țara Sfântă de ură.
Foto: Ilinca Vânău, Matei Buță, Guliver/Getty Images
Cele mai citite

Călătorie în Olanda: Scheveningen, locul unde ai parte de plaje nesfârșite

Top 10 destinaţii în 2017

Dincolo de timp: Ţinutul Zimbrului

Tenerife - ce trebuie să știi despre insula eternei primăveri

HAIHUI în 2

Islanda, spectacolul naturii

Lecția de patrimoniu București - un proiect pilot de educație online pentru patrimoniul cultural
_thumb_small.jpg)
Feroe, un arhipelag de insule exotice, dar nu tropicale, cu parfum de mare

Dincolo de nori: o călătorie pe Kilimanjaro
_thumb_small.jpg)
La vânătoare de vin, în Italia
Promo

Ce să mănânci când ești răcit
De ce ai nevoie de muzică pentru un antrenament eficient? - Lifestyle Review

O fotografie imprimată, numeroase momente de bucurie

Exploziile emoționale - 6 aspecte esențiale despre ce sunt și cum să acționăm, oferite de psihologul american Albert J. Bernstein

„Blestemul Insulei Oak” revine la HISTORY cu un nou sezon

Top 5 aparate pentru o cafea perfectă

De ce doare capul și cum te tratezi

Reprogramarea premierei filmului „No Time To Die” pentru noiembrie 2020

Telefonul Medicului - un ajutor destinat întregului personal din linia întâi în lupta împotriva COVID-19

Comentarii