Budapesta, atât de aproape și totuși atât de departe
Atât de aproape și totuși atât de departe - a fost, fără excepţie, răspunsul meu preferat de fiecare dată când cineva m-a întrebat care-i părerea mea despre Budapesta. Și nu, chiar nu încerc să vă fac să consumaţi figuri de stil inutile, Budapesta e aproape, pentru că se află la exact 829 km de București. Da, e fix genul acela de capitală la care nu tresari neapărat atunci când îi auzi numele pe o listă de destinaţii turistice, pentru că e foarte aproape de România, iar pentru unele standarde mai ridicate nu se consideră o vacanţă în străinătate.
Sau poate pentru că „Budapest“ și „Bucharest“ sună mult prea asemănător și acest simplu gând e suficient de înspăimântător încât să alunge orice idee de citybreak. Lăsând asemănările deoparte și trecând la diferenţe, Budapesta e departe de noi din n motive, dar am ales să vă prezint doar 6 dintre ele.
Igen, chiar știu să își promoveze turismul local
Dacă ești genul de turist căruia îi place să exploreze, să meargă pe străduţe înguste, să se piardă prin muzee și să circule cu autobuzul, atunci îţi poţi achiziţiona Budapest Card (online sau direct din aeroport) - e un superdeal care îţi oferă transport gratuit cu orice mijloc de transport în comun, intrare gratuită la cele mai mari muzee din Budapesta și multe reduceri la restaurante sau obiective turistice.
Transportul în comun este foarte bine pus la punct și poate fi folosit cu încredere la orice oră - curat, punctual și user-friendly pentru nevorbitorii de limbă maghiară, iar muzeele principale sunt un must-see oricât de scurtă ar fi vacanţa ta. Nu rata Muzeul Naţional al Ungariei și cele două muzee din incinta Castelului Buda - Galeria Naţională de Artă și Muzeul Naţional de Istorie.
Peste Dunăre și-napoi
pe jos, desigur. Cu o arhitectură ce îmbină atât de frumos vechiul și noul, străzile din Budapesta sunt numai bune de explorat. Parlamentul, Bastionul Pescarilor, pieţele cu legume, Noua Galerie din Budapesta sau muralele ascunse pe străduţe vechi - lasă Google Maps deoparte și lasă-te pierdut de bunăvoie prin oraș.
Nimic mai simplu, mergi în Szimpla Kert!
Locul acesta este genial atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Chit că iei prânzul sau dansezi cu alţi străini pe The Black Keys, vibe-ul, berea artizanală, oamenii și designul locului sunt absolut minunate. Să nu mai vorbesc de meniul sub forma tabelului periodic al lui Mendeleev, unde fiecare element chimic este, desigur, o băutură.
Forinţii ăștia, bate-i vina!
Chiar dacă la început vei avea impresia că preţurile sunt mari și cu prea multe cifre, ţine minte că 1.000 forinţi sunt echivalenţi cu doar 15 lei. După ce ai învăţat această regulă de aur, vei descoperi că te poţi răsfăţa cu încredere cu orice tip de bere artizanală. Sau cafea. Sau orice urmează mai jos.
Fă-ţi selfie cu rechini la Tropicarium
Localizat la aproximativ 30 de minute de centrul orașului, dar foarte ușor accesibil cu autobuzul, Tropicarium ascunde o multitudine de insecte și animale marine. Cu zone în care poţi sta și admira cum rechinii trec liniștiţi pe deasupra capului tău, tind să cred că trebuie trecut pe lista de locuri de văzut atunci când vizitezi Budapesta.
Gulaș, Kürtős kalács și alte delicii
Budapesta este unul dintre locurile unde chiar poţi să mănânci foarte bine cu banii pe care i-ai lăsa în București la un restaurant mediocru. Și chiar dacă internetul te poate sfătui oricând dacă un restaurant e bun sau nu, dacă miroase bine a gulaș, go for it! Oare trebuie să mai spun ceva de pălincă și sosul tradiţional de paprika?
De Oana Borțoi
Foto: Alex Vlad
Comentarii