Bruxelles
Cu o aparență serioasă, găzduind sediul Consiliului Uniunii Europene și al Comisiei Europene, precum și sedii ale diverselor organisme europene, Bruxelles oferă multe surprize celor care îl vizitează. Este orașul cu peste 1.000 de sortimente de bere, renumit pentru delicioasa ciocolată, pentru gaufres, cartofii prăjiți și sosurile speciale create pentru ei, dar și pentru multe alte atracții. Veți descoperi că are și mult umor, drept dovadă Muzeul Benzilor Desenate și, în plus, ca imagine simbol, statueta unui băiețel într-o ipostază ușor… indecentă.
Obiective turistice în Bruxelles
Grand Place, cu casele sale baroce și gotice, reprezentante ale diverselor bresle, este listată ca făcând parte din patrimoniul UNESCO, drept una dintre cele mai frumoase pieţe din Europa. Construită ca piaţă de desfacere a diverșilor comercianţi încă din secolul al XIII-lea, este în prezent una dintre atracţiile orașului, loc de întâlnire sau de relaxare la diversele terase și restaurante din zonă. Clădirea Primăriei, o superbă clădire gotică, este prima remarcată de cei care ajung aici.
Tot în zonă se află și Muzeul de Cacao și Ciocolată, unde vizitatorii află mai multe despre originile și modurile de preparare ale deliciosului desert.
Coudenberg este un sit arheologic alcătuit din mai multe galerii subterne legate, care oferă o fascinantă plimbare pe sub piaţa centrală, descoperind ruinele Palatului Coudenberg, ale fostei case Hoogstraeten, una dintre reședinţele principale ale lui Charles al V-lea.
Galeries St. Hubert, cu arcadele minunate, acoperite cu sticlă, ce găzduiesc astăzi o mulţime de cafenele, teatre și magazine de lux, sunt menţionate ca primele de acest gen din Europa și au fost construite în scopuri comerciale în anul 1847.
Manneken Pis – faimoasa statuie din bronz a copilului devenit simbol al orașului are propriile haine. Statuia i-a amuzat pe turiști încă din 1619, iar pe vremea lui Ludovic al XV-lea al Franţei a luat naștere obiceiul ca statuia să fie îmbrăcată cu diverse ţinute care, în prezent, se află expuse la Muzeul din Bruxelles. Garderoba să conţine peste 760 de piese, inclusiv o ţinută autentică stil Elvis.
Atomium – ridicat cu ocazia expoziţiei universale din 1958, colosul metalic cuprinde 9 sfere reprezentând 9 atomi ai unei molecule care a fost mărită de 165 de miliarde de ori. Fiecare bilă are un diametru de 18 metri și toate sunt conectate prin pasaje cu scări. Ele pot fi vizitate și fiecare conţine o altă tematică: un restaurant, expoziţii temporare cu temă știinţifică etc. Cândva un simbol al orașului, ele sunt în continuare un punct de atracţie important, oferind o vedere panoramică fabuloasă asupra Bruxelles-ului și împrejurimilor sale. Pe timpul verii, cei curajoși pot avea parte de adrenalină printr-o coborâre ce îţi taie respiraţia, de la mai bine de 100 de metri.
Pe strada Rue Royale se află o clădire foarte frumoasă, devenită acum centru cultural. Aici se regăsea cândva prima grădină botanică fondată în Bruxelles, în 1826, care acum s-a mutat în Meise, un orășel situat la 12 km de centrul orașului și unde se poate ajunge atât cu trenul, cât și cu autobuzul. Este una dintre cele mai mari grădini din lume, cu o colecţie foarte mare de plante vii și un ierbar cu nu mai puţin de 3 milioane de specii listate. Muzeul Regal al Africii Centrale (RMCA) cuprinde o bogată colecţie etnografică de obiecte de artă africană, arme și podoabe. Muzeul Horta – unul dintre cei mai cunoscuţi reprezentanţi ai curentului Art Nouveau, Victor Horta, arhitect și designer, a construit această casă ca locuinţă proprie la finalul anilor 1890. O altă clădire construită de acesta, în același stil, găzduiește astăzi Muzeul Benzilor Comice Desenate (Brussels Comic Book Museum) cu opere a peste 670 de autori de benzi desenate. Printre ele se află și celebrele desene cu Tintin, al cărui creator este belgian.
Muzeul Magritte – admiratorii suprarealismului și ai lui René Magritte pot vedea aici o colecţie de aproximativ 200 de lucrări ale acestuia.
Muzeul instrumentelor muzicale, cu peste 7.000 de exponate. Vizitatorii pot asculta în căști cum sună fiecare în parte.
Autoworld – un muzeu pentru cei pasionaţi de mașini, deţinând peste 300 de automobile.
Muzeul de Știinţe Naturale – cu faimoasa sa colecţie de dinozauri și expoziţii interactive.
Aquarium of Brussels (Aquarium Museum) este ca o călătorie în lumea acvatică, cu o multitudine de specii de pești.
Toy Museum deţine jucării din diverse perioade cuprinse între anii 1800-1980.
Talciocurile organizate în cartierul Marolles/Marollen, deschise în fiecare zi, sunt un loc de neratat pentru iubitorii de antichităţi și obiecte vintage.
Bruges
Și nici împrejurimile sale nu sunt de neglijat. Oricât de scurtă ar fi vizita în oraș, nu trebuie să rataţi Bruges-ul. Centrul micii localităţi pitorești, cu canale și case de poveste, este inclus în patrimoniul UNESCO. Aici se poate ajunge cu trenul din Bruxelles într-o oră, iar o zi este suficientă pentru a vă bucura de atmosfera fermecătoare a locului.
Piaţa Centrală, cu faţadele caselor din cărămidă colorată, este locul unde vă puteţi relaxa la nenumărate baruri, restaurante și terase. În plus, aici vă puteţi plimba în voie pe jos, pentru că traficul pentru mașini este restricţionat. Sau puteţi închiria o trăsură trasă de căi.
Belfry Tower este un alt obiectiv turistic interesant, construit în secolul al XIII-lea. Pentru a admira panorama orașului, trebuie să urcaţi nu mai puţin de 366 de trepte.
Muzeul Diamantelor este un loc special, mai ales că aici a fost inventată șlefuirea celebrelor pietre. În acest scop, muzeul oferă la ora prânzului și demonstraţii prin care puteţi vedea cum sunt prelucrate.
Și în privinţa artelor Bruges se poate lăuda cu exponate de renume. Pentru cei ce nu știu, biserica Onze Lieve Vrouwkerk (Church of Our Lady) de aici ascunde o comoară: Madona cu pruncul, una dintre puţinele sculpturi ale lui Michelangelo din afara Italiei. În plus, biserica oferă vizitatorilor și alte obiecte valoroase de admirat, printre care nenumărate picturi. Turnul de 115,5 metri, ce reprezintă o dovadă a talentului artizanilor din Bruges, este cel mai vizibil din localitate și este al doilea cel mai înalt din lume pe o structură asemănătoare, din caramidă.
Muzeul Groeninge cuprinde o colectie de opere de artă, cea mai cunoscută fiind Fecioara cu preotul Joris van der Paele, realizată de Jan Van Eyck în anul 1436.
Muzeul Gruuthuse deţine, de asemenea, o colecţie impresionantă, mai ales de ţesături, tapiserii, ceramică, vase de argint, mobilă.
Cele mai frumoase plimbări sunt cele pe canalele orașului, unde veţi descoperi, pe lângă casele pitorești, și alte localuri cochete. Savuraţi celebrele gaufres, sau vafe, cu sos de ciocolată și cu fructe, al căror miros îmbietor învăluie orașul, diversele sortimente de bere belgiană, dar și delicioasa ciocolată sau cartofii prajiţi cu sosuri speciale pentru care orașul este renumit. Cei dornici să afle mai multe detalii nu trebuie să rateze Muzeul Ciocolatei și pe cel al Cartofilor prăjiţi, unde vor descoperi povești interesante și se vor amuza cu diverse informaţii inedite.
Informaţii oferite de agenţia KIWI Travel, www.kiwitravel.ro
De Adela Marinescu
Foto: Getty Images
Comentarii