5 destinații izolate din România pentru Crăciun
Dacă îţi doreşti să petreci Crăciunul alături de familie şi de prieteni într-un loc izolat, dar spectaculos din toate punctele de vedere, îţi recomandăm 5 destinaţii turistice din România care nu se bucură de popularitatea pe care o merită.
Ţara noastră este plină de locuri pitoreşti ce abia aşteaptă să fie descoperite şi admirate. Sate uitate de lume în care tradiţiile se păstrează cu sfinţenie, trasee ascunse în inima munţilor şi aşezări rupestre vechi de mii de ani - iată care sunt cele 5 destinaţii izolate din România unde poţi petrece un Crăciun de poveste.
1. Satul Arieșeni, judeţul Alba
Arieșeni este un sat superb din judeţul Alba, aflat la o altitudine de 950 metri în Munții Apuseni. Dacă eşti pasionat/ă de sporturile de iarnă, aici vei găsi pârtia Vârtop, cu o lungime de 1000 de metri şi dotată cu instalație de nocturnă.
Zona este absolut superbă, deoarece Munţii Apuseni oferă un spectacol unic. Cele mai multe fenomene carstice de pe teritoriul României se află aici: Gheţarul de la Vârtop, Gheţarul Scărişoara, peşteri fascinante cu intrări gigantice (Coiba Mare, Cetățile Ponorului, Drăcoaia, Porțile Bihorului), peşteri şi săli de-a dreptul impresionante împodobite cu stalactite (Măgura, Peştera Urșilor), lacuri și cascade subterane
Toate aceste formaţiuni au fost sculptate de apă în piatră, de-a lungul a mii de ani, creând forme spectaculoase.
2. Satul Viscri, județul Brașov
Acest sătuc transilvănean în care locuiesc aproximativ 500 de suflete este o minune desprinsă din poveşti. Însuşi Prințul Charles a rămas impresionat de această mică așezare săsească, astfel încât și-a cumpărat o proprietate în această zonă.
Dacă alegi să îţi petreci vacanţa de Crăciun în acest sătuc idilic, vei simţi că te întorci în timp. Vei renunţa la telefon şi vei resimţi bucuria copilăriei, pe măsură ce vei rezona cu stilul de viaţă liniştit şi armonios al localnicilor.
Viscri a reuşit să îşi păstreze tradiţiile şi identitatea datorită poziţiei sale izolate. În urmă cu zece ani, în acest sat se putea ajunge destul de dificil, doar prin mijloace proprii de locomoție. Tot datorită poziției sale retrase, în Viscri s-a păstrat cel mai vechi costum tradiţional, ce datează din secolele XVII-XIX.
3. Satul Măgura (Brașov, Bran-Moeciu)
Satul Măgura se află la o altitudine de 1.000 de metri, în inima munților Piatra Craiului. Localnicii încă păstrează un stil de viață pastoral și arhaic, departe de gălăgia şi stresul de la oraș.
Dacă iubeşti drumețiile și plimbările pe munte, Măgura este destinația ideală. În plus, aici există o mulţime de obiective turistice: Mănăstirea Sfânta Treime, Peștera Liliecilor, culoarul Bran-Rucăr, Prăpăstiile Zărneștilor.
În acest sat izolat vei avea ocazia să te întorci la viaţa simplă de la ţară și să te bucuri de liniște. Căsuţele răsfirate pe culmile dealurilor, crestele înzăpezite ale Bucegilor şi superbele uliţe ale satului creează imaginea unui loc desprins din cărţile de poveşti.
4. Satul Micloşoara, judetul Covasna
Micloşoara este un sat izolat din Transilvania, unde ai ocazia de a petrece Sărbătorile în casele şi conacele în care au trăit odinioară nobilii maghiari. Una dintre bijuterii arhitecturale din acest sat este castelul Kalnoky, care datează din anul 1600, şi care și-a păstrat farmecul prin mobilier, tablouri și gravuri.
Plimbarea cu o căruţă trasă de cai reprezintă una dintre atracţiile principale ale acestui loc. Aici te vei bucura de liniştea naturii şi de ospitalitatea localnicilor şi vei învăţa cum să pregăteşti celebrul cozonac secuiesc.
5. Satele Aluniş, Nucu şi Bozioru din Munţii Buzăului (Ţara Luanei)
Țara Luanei este o zonă puţin cunoscută de turişti, dar care păstrează vestigii rupestre impresionante din Munții Buzăului. Întreaga zonă este învăluită în mister, iar poveștile și legendele locale îi oferă un aer mistic.
Zona ce împrejmuieşte satele Aluniş, Nucu şi Bozioru este bogată în așezări rupestre şi chilii săpate în stâncă încă din secolele III-IV. Pe pereţii din peşteri sunt scrijelite simboluri precreştine şi creştine ce atestă faptul că grotele au fost locuite încă din cele mai vechi timpuri.
Printre cele mai importante vestigii se numără Peştera lui Dionisie Torcătorul, Bisericuţa lui Iosif săpată într-o stâncă uriaşă, dar şi cea mai veche aşezare rupestră numită Fundul Peşterii, o grotă ce a fost locuită înainte de apariţia creştinismului în România.
Comentarii