Violența împotriva femeilor și agresiunile sexuale - Campania „Vorbește cu Angela”
Violența împotriva femeilor reprezintă acel act violent fundamentat pe diferența de gen despre care vorbim rar și puțin. Nicio țară din lume nu este imună fenomenului, iar România nu este o excepție de la regulă. Din contră: 30% dintre românce au declarat că au fost afectate de violența fizică sau sexuală la un moment dat în viață, după vârsta de 15 ani. Iar aici vorbim doar despre cele care au îndrăznit să-și spună povestea, pentru că nimeni nu știe câte victime suferă în tăcere.
Despre „Vorbește cu Angela”
Violența împotriva femeilor este un fenomen universal, de aceea este important să cunoaștem și să susținem activ campaniile dezvoltate în acest sens, așa cum este Vorbește cu Angela, o campanie de prevenire a agresiunilor sexuale realizată de Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, în parteneriat cu Asociația Necuvinte.
„Vorbește cu Angela” este o campanie de prevenire care a luat naștere sub denumirea de "Ask for Angela", în anul 2016. Aceasta a fost creată în Marea Britanie de către Hayley Child, expertă în probleme legate de consumul de alcool și agresiuni sexuale în cadrul Consiliului Local Lincolnshire. Ea a venit cu ideea de a crea un cod prin care persoanele care se simt în pericol în cluburi să poată cere ajutor într-un mod discret, apelând chiar la personalul cluburilor. Proiectul a început în parteneriat cu Poliția din Lincolnshire. În nici 3 ani de la lansare, campania a ajuns în mai multe țări, printre care Australia, Spania, Irlanda.
De ce „Angela” și ce înseamnă „Întreabă de Angela”?
Angela reprezintă un cuvânt de cod, o interfață pentru sistemul de intervenție al statului. Este un nume propriu ușor de reținut și prietenos. Nu atrage atenția și oferă o cale facilă de a ieși dintr-un context dificil. În parteneriat cu Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, personalul barurilor și cluburilor din Centrul Vechi va fi instruit să recunoască acest cod drept o solicitare de ajutor și să izoleze persoana aflată în dificultate conducând-o într-un loc sigur, liniștit al clubului pentru a putea afla mai multe detalii despre situația în care se află. În funcție de cele descrise de persoana care a folosit cuvântul de cod „Angela”, personalul clubului va chema un taxi, familia/prietenii sau un echipaj de poliție, asigurându-se astfel, într-un mod discret, de siguranța ei.
Ce trebuie să facă o femeie dacă se simte în nesiguranță?
Pur și simplu să apeleze la personalul localului în care se află și să întrebe de Angela.
Ce trebuie să facă un angajat al localului, dacă o femeie vorbește despre Angela?
Personalul trebuie să înțeleagă că persoana care a folosit codul Angela se simte în pericol, nu poate vorbi, se simte rău și/sau nu are alte mijloace prin care să solicite ajutorul. De asemenea, ar trebui să conducă femeia într-un loc protejat, departe de persoana/persoanele potențial periculoase și preferabil într-un spațiu inaccesibil clienților.
Dacă femeia în cauză este însoțită la momentul în care a abordat angajatul, acesta trebuie să îi spună că Angela este într-un loc destinat strict angajaților. De aceea, tu, angajatul, nu poți să o iei decât pe ea, acestea fiind regulile interne.
Este important ca personalul să nu fie vizibil speriat și să comunice însoțitorului/însoțitorilor ei că revine imediat. Odată aflați în siguranță, departe de persoanele care se aflau în jurul ei, personalul sau angajatul în cauză trebuie să încerce să afle ce s-a întâmplat și în ce mod o poți ajuta.
S-ar putea ca femeia în cauză să dorească doar sprijin în a-și lua lucrurile și a se urca în siguranță într-un taxi. Personalul trebuie să se ofere să cheme un taxi și să o însoțească până la mașină, ca să se asigure că va pleca în siguranță, fără a intra în contact cu persoana de care se teme.
Ca angajat, este recomandat să o întrebi pe cea care a apelat la tine dacă este necesar să-i suni familia sau prietenii apropiați. Dacă situația descrisă de ea este mult mai gravă, apelează nr. de urgență 112 și asigură-te că rămâne în siguranță până la venirea echipajului de poliție.
În măsura în care acest lucru este posibil, personalul trebuie să fie atent la cel/cei de care se teme ea și să-i observe discret. Încercați să rețineți cât mai multe detalii despre el/ei, detalii care ar putea ajuta poliția la identificarea lui/lor.
Ce trebuie să știi despre campania „Vorbește cu Angela”?
Această campanie nu elimină intervenția oferită de linia națională de urgență 112, ci oferă sprijin într-un mod discret, rapid până la venirea unui echipaj de poliție și/sau ambulanță, dacă situația impune acest lucru. Este o campanie personalizată special pentru situațiile apărute în zonele de divertisment - cluburi, baruri, unde consumul de alcool este foarte des întâlnit.
Comentarii