Timișoara, capitala scurtmetrajelor
Mai sunt doar câteva săptămâni până la startul celei de-a 9-a ediția a Timishort.
Timp de 4 zile, timișorenii vor avea ocazia de a vedea cele mai noi și mai apreciate scurtmetraje din întreag lume, împărțite în 7 secțiuni, 4 dintre ele fiind competiționale: o competiție internațională, una națională, o competiție dedicată filmelor experimentale (Videorama) și competiția de scurtmetraje dedicată filmelor pentru copii (Timikids).
Juriul Timishort va fi format anul acesta din:
Maja Šuša
Maja Šuša s-a născut în Belgrad, pe 17 mai 1990. A terminat Liceul de muzică „Stankovic”, la departamentul vocal-instrumental, pian și Școala gimnazială nr. 10 „Mihajlo Pupin” din Belgrad. A absolvit actoria, în 2013, la Academia de Arte din Belgrad, la clasa profesorului Nebojša Dugalić și a asistentei Hana Selimović. A participat la programul „Sarajevo Talents”, în 2014, la Festivalul de film de la Sarajevo, și la atelierul „Ce-i amuzant?”, al lui Tomi Janežič. Din 2015, lucrează, pentru a explora continuu procesul teatral, cu regizorul și actorul italian Gianluca Barbadori.
E fondatorul și directorul artistic al „Bašta fest”, festival internațional de scurtmetraj de ficțiune din Bajina Bašta, Serbia, care, anul acesta, ajunge la a patra ediție. A lucrat la câteva festivaluri, precum „FEST Belgrad”, „Bitef Belgrad”, Festivalul de scenarii din Vrnjačka Banja, „Sofest” din Sopot, Festivalul filmului de autor din Belgrad. A scris scenariul scurtmetrajului „Acasă e acolo unde e casa”, regizat de Peter Cerovšek și lucrează la scenariul lungmetrajului „îți doresc toate cele bune”.
Shai Levy
Shai Levy e director de imagine, fotograf și cineast. S-a născut și a crescut în Ierusalim, Israel și a obținut o diplomă, în același oraș, în 1999, la Școala de Film și Televiziune „Sam Spiegel”. S-a mutat în Berlin, Germania, în 2001, ca student-invitat la Academia Germană de Film și Televiziune („dffb”). Profund inspirat de „revoluția digitală”, care se instituia pe atunci în cinema, și îndrumat de directorul de imagine Anthony Dod Mantle, Shai a filmat două lungmetraje cu buget redus, mai multe scurtmetraje și documentare pentru televiziune și pentru marele ecran. În ultimii 10 ani, a fost activ în domeniul reclamei digitale, ca operator și regizor independent, alături de proiectele sale personale ca fotograf.
Ana Maria Pîrvan
Ana Maria e producătoare română de film, stabilită în București. Timp de 10 ani, a lucrat în una dintre cele mai mari companii de producție din România, în ultimii cinci ani fiind producător și producător executiv. Portofoliul ei adună peste 100 de reclame, pentru clienți locali și internaționali, cu regizori din Europa și S.U.A., coordonând grupuri și echipe, din diferite țări, dar și scurtmetraje și lungmetraje românești, cu regizori precum Cristian Mungiu, Bogdan Apetri, Dorian Boguta, Mihaela Popescu, filme proiectate în festialuri din întreaga lume (Cannes, Locarno, Toronto, Cottbus).
Cu o formație în filosofie, la Universitatea din București, Ana Maria și-a completat studiile cu diferite programe și ateliere de film în jurul Europei (Atelierul „Maia”, în Lituania; Studioul „Noi Orizonturi” din Wrocław; Campusul „Screen4All” din Paris; „Scenaristică pentru Film și Televiziune”, la Școala Națională de Film din Marea Britanie; „Fundația de Scenaristică” de la Academia de Film din Londra, Marea Britanie; „ Academy of Cultural Management” din București și Sofia).
În 2016, Ana Maria a creat „Anchor Films”, care are ca scop să găsească o nouă generație de cineaști, cu o nouă abordare creativă, care fac filme pe teme noi pentru publicul român, dar transformându-se într-un butic creativ și centru de resurse, acoperind Europa și Orientul Mijlociu.
Seán Breathnach
Seán Breathnach a absolvit Universitatea din Galway (Irlanda), cu o diploma în drept şi sconomie. A avut dintotdeauna o iubire profundă pentru film şi a scris scenarii pentru emisiuni de televiziune, care au fost ofertate de companii de producţie din Marea Britanie. Sean a regizat peste douăsprezece scurtmetraje, unele dintre ele adunând premii naţionale şi internaţionale.
Opera sa a fost prezentată la Ambasada Irlandei în Londra, drept un exemplu de cinematografie contemporană irlandeză. E membru fondator al „Egomotion”, un website și forum inființat să încurajeze producția de film în sudul Irlandei. Lungmetrajul său de debut, „Dincolo de pădure” a adunat premii pentru „Cel mai bun lungmetraj”, la Festivalul de Film de Groază „Unrestricted View”, în Londra și la Festivalul Internațional de Film „Lumea Canadei”. Îi place cafeaua a naibii de bună şi conversaţiile spumoase.
Flavia Dima
Flavia Dima (n. 1993) este critic de film. A absolvit Departamentul de Jurnalism din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca și studiază, în prezent, la Centrul de Excelență pentru Studiul Imaginii, lucrând o dizertație în domeniul studiilor de gen. Este redactor al revistei on-line „Acoperișul de Sticlă” și a scris texte pentru „AperiTIFF”, „Cineuropa”, „Festivalists”, „Film New Europe” și „CinemaRx”. A participat la ateliere de specialitate, precum „Sarajevo Talent Press” și „Warsaw FIPRESCI Critics Project”, fiind membru al juriilor de tineret la festivaluri internaționale, ca cele de la Namur și Varșovia. Nu în ultimul rând, a devenit recent co-selecționeră a Festivalului de scurt-metraj „Filmul de Piatră”.
Puteți urmări mai jos un "Making of" de la ediția din 2014:
Cea de-a 9-a ediție a celui mai important festival de scurtmetraje din vestul României va avea loc anul acesta în perioada 12-15 octombrie, la Cinema Timiș și la Casa Artelor.
Timishort este organizat de Asociația Română a Filmului Independent (ARFI) din Timișoara cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Timișoara, al Consiliului Județean Timiș și al Centrului Național al Cinematografiei.
Pentru mai multe informații urmăriți www.timishort.ro.
Comentarii