Muzeul Național de Istorie a României va fi deschis pentru public luni, 1 iunie, de Ziua Internațională a Copilului
Muzeul Național de Istorie a României va fi deschis pentru public luni, 1 iunie 2020, de Ziua Internațională a Copilului, conform programului obișnuit de vizitare 10:00 – 18:00.
Cu această ocazie, de ziua lor, copiii vor beneficia de gratuitate.
Accesul în muzeu se va face cu respectarea unui set de reguli stabilite conform Ordinului de Ministru nr. 2855 din 15/05/2020, menite să contribuie la protecția vizitatorilor și a personalului muzeului, și anume:
- se permite accesul vizitatorilor numai în condițiile purtării obligatorii a măștii individuale și după verificarea temperaturii de către reprezentantul muzeului; nerespectarea acestor prevederi conduce la refuzul accesului;
- accesul este permis în grupuri de maximum 3 persoane (cu excepția familiilor cu 2 sau mai mulți copii);
- accesul grupurilor se face la un interval de 5 minute; persoanele și grupurile care au realizat programări, telefonic sau prin e-mail, având prioritate;
- atât la intrarea în muzeu, cât și în expoziții se vor utiliza dozatoarele cu dezinfectant;
- căile de acces, precum și sensul de circulație în interiorul muzeului au fost diferențiate conform semnalizărilor de separare a fluxurilor: intrare / ieșire, iar spațiul expozițional delimitat prin realizarea unor trasee pe care publicul este rugat să le urmeze. De asemenea, vizitatorii sunt sfătuiți să respecte instrucțiunile personalului.
- în interiorul muzeului se va păstra distanța de 1,5 metri între vizitatori;
- vizita va fi limitată la un interval de timp de cel mult 2 ore;
- în spațiul expozițional se pot afla concomitent 100 de persoane. Accesul de noi vizitatori va fi permis gradual și progresiv, pe măsură ce persoanele care au vizitat expozițiile au părăsit muzeul;
- în intervalul orar 13.30 -14.00 se va realiza igienizarea spațiului expozițional;
Vezi și Muzeul Antipa se redeschide de la 1 iunie
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), inaugurat în anul 1972, este una dintre instituțiile reprezentative ale culturii românești. Muzeul este adăpostit într-o clădire monument istoric, denumită în trecut Palatul Poștelor, aflată în cuprinsul vechiului centru istoric al Bucureștiului. Clădirea a fost construită între 1894–1899, pe baza planurilor arhitectului Al. Săvulescu (1847–1902), având drept sursă de inspirație Palatul poștelor federale din Geneva.
MNIR deține un bogat patrimoniu (incluzând peste 650.000 piese, un număr care sporește anual și între care se numără obiecte remarcabile), organizat în următoarele colecții: ceramică, lapidarium-tegularium, numismatică, filatelie, medalistică-sigilografie, tezaur, manuscrise, tipărituri, artă plastică, artă decorativă, fototecă istorică, stampe, hărți, metal, armament și echipament, textile și mobilier.
În prezent, MNIR prezintă publicului două mari expoziție permanente – Tezaur Istoric și Lapidarium – Copia Columnei lui Traian, precum și o serie de expoziții temporare: Aurul împăraților chinezi. Podoabe regale din perioada Wanli, dinastia Ming – Colecția Dong Bo Zhai, 1989 – 30 de ani după…, precum și micro-expoziția Omnia Amor Vincit! Avatarii iubirilor de odinioară
În sala Tezaurului Istoric sunt expuse peste 3.000 de piese deosebite (unele unicat), realizate din metale și pietre prețioase aparținând unor civilizații care au existat – de-a lungul timpului – pe teritoriul actual al țării noastre sau ilustrând evenimente și activitatea unor personalități istorice din vremurile trecute. Coroana de Oțel a regilor României, coroana Reginei Maria, brățările din aur ale dacilor, coiful de la Coțofenești, rhytonul de la Poroina Mare, Tezaurul de la Pietroasele, Tetraevangheliarul de la Mănăstirea Horeze sau perechea de statuete antropomorfe neolitice descoperite la Cernavodă – „Gânditorul” și „Femeie șezând” sunt doar câteva dintre piesele care pot fi admirate aici.
Expoziția permanentă Lapidarium este amenajată într-o clădire special construită la sfârșitul anilor ’60 ai secolului trecut, astfel încât să poată fi expusă aici copia la scară naturală a bazei Columnei lui Traian și copii după scenele reprezentate pe acest monument excepțional al antichității, cât și monumente epigrafice și arhitectonice datând din epoca antică și din Evul Mediu, toate plasate într-o expunere cronologică. Astfel, sunt prezentate monumente civile (acte, decrete, monumente onorifice), religioase (monumente funerare și votive), sculptură și elemente decorative și de arhitectură.
Prin colecțiile sale, Muzeul Național de Istorie a României deține un fond foarte valoros de bunuri de patrimoniu mobil care ilustrează toate perioadele semnificative din trecutul poporului român, cât și din vremea unor civilizații care au existat în vechime pe actualul teritoriu al țării noastre.
Tariful de acces pentru vizitarea expozițiilor este de 20 lei pentru adulți și 10 lei pentru seniori.
Magazinul muzeului are o ofertă bogată de produse cum ar fi cărți de specialitate, cataloage, albume, replici ale pieselor de patrimoniu aflate în colecțiile noastre și suveniruri dintre cele mai diverse.
Vezi și Inspirație și povești pentru copii la Muzeul Național al Țăranului Român – Acum ne jucăm în online!
Comentarii