Mix your drink cu Ștefan Ciobotaru
Pe Ștefan l-am cunoscut la Vanfruct, locul în care mergeam pentru super cafea, sau, mai specific, pentru super flat white-ul făcut de el. După un timp am fost invitat de Ștefan și iubita lui, Gabriela (împreună au deschis Vanfruct și recent Vanwaffle - locul cu cele mai delicioase și neașteptate waffles) la un eveniment organizat de ei și am fost surprins să aflu că Ștefan este și mixologist, unul chiar genial și cu o experiență de peste 10 ani și că pe lângă super flat white face și niște super cocktailuri.
Ce înseamnă să fii mixologist?
Pentru mine înseamnă să deschizi orizonturi noi către gusturi inedite. Nu doar pui împreună niște ingrediente, ci, trebuie să depășești așteptările echilibrând un întreg complex. Doar în felul acesta o băutură rămâne memorabilă și peste ani.
Cum ai descoperit pasiunea pentru mixology și când ai început?
Pasiunea m-a găsit pe mine.. dintotdeauna mi-au plăcut lucrurile noi, experimentele și, în 2008 când am deschis propriul skateshop cu prima rampă indoor, la pachet, au venit și petrecerile. Și, când spui petrecere, te gândești involuntar și la băuturi. Dar, cum sunt curios din fire și dornic de experiențe noi, am dezvoltat în jurul skate shop-ului și o comunitate tânără băutoare de cocktailuri bune.
Care sunt cele mai interesante locuri pe unde ai făcut asta?
Una dintre experiențele cele mai inedite a fost la sailing... inedit pentru că, a face cocktailuri pe o barcă în mișcare nu e chiar ușor și, în plus, încă dinainte de a începe petrecerea, pe mine m-au amețit mai întâi valurile.
Există vreo țară care te-a influențat mai mult decât altele în crearea rețetelor?
Cu siguranță există influențe, însă nu aș putea să le clasific și/sau să le pun în ordine. Probabil Olanda ar fi una dintre țări, multă vreme am lucrat cu băuturi create în țara florilor.
Când știi că e gustul perfect?
Când îi depășesc așteptările celui care bea cocktailurile făcute de mine. Îmi place să creez rețete inspirate de interlocutor și, atunci când reacția este de bucurie pură, atunci știu că acel gust este perfect pentru respectiva persoană. Fiecare dintre noi este diferit, așadar, gustul perfect e și el relativ.
Ce îți place la interacțiunea cu oamenii?
Mai ales când vine vorba de craft cocktail, consumul lor, în general, vine la pachet cu un aer de vacanță indiferent că e mijlocul săptămânii și/sau până la concediu mai e mult. Și îmi place foarte mult să contribui la această stare de relaxare.
Care este cocktailul tău preferat?
De-a lungul anilor am creat zeci de rețete unice. Pe multe însă mi le amintesc mai degrabă din reacțiile celor care le-au băut și nu în funcție de rețetar. Dacă ar fi să generalizez însă, cocktailul preferat trebuie să fie o combinație echilibrată de dulce, acrișor și amar, prezentat cu un garnish potrivit. El trebuie să încânte simțul gustativ, dar și pe cel olfactiv și nu în ultimul rând vizual.
Unde putem gusta cocktailurile făcute de tine?
Momentan am trecut la program de zi, sunt main barista la VanFruct Specialty Coffee Shop. Însă, ne putem întâlni la diferite evenimente private.
Ai participat la competiții de mixology? Cum e atmosfera acolo și cum te pregătești pentru un astfel de eveniment?
Am trac de scenă.. pana acum am concurat doar cu mine.
Ai avut vreun mentor sau o persoană care te-a influențat în vreun fel?
În general sunt autodidact. Îmi place să îmi analizez munca și să văd unde pot îmbunătăți, reacțiile celor din jur sunt din nou un barometru foarte important pentru ceea ce fac.
De unde îți iei inspirația?
De oriunde din jurul meu; din emisiuni despre gătit; din ce se întâmplă în domeniul specialty coffee; din natură; din tipuri de alcool nou lansate etc.
Ai un hit? Un cocktail pe care lumea ți-l cere mereu?
Haha, da, clar. „Ștefan, fă-mi ceva bun!” cam așa îmi cer cei care îmi cunosc cocktailurile. Asta după ce și-au dat seama că nu mai știu răspunsul la rugămintea „Ștefan, fă-mi ce mi-ai făcut și data trecută!”
Cum crezi că evoluează meniul de cocktailuri al unui bar? Sunt schimbări majore față de acum 10 ani, să spunem?
Da, lucrurile au evoluat foarte frumos. S-a trecut de la cockailurile dulci, la cele mai complexe, cu ingrediente naturale. Există în egală măsură o așteptare mult mai ridicată când vine vorba de personalizarea cocktailurilor, rețete inedite și de calitate.
Îmi poți spune un cocktail perfect de vară?
Sigur: pepene galben, rozmarin, cocos, gin, lichior natural de iaurt și fructul pasiunii.
Hai să ne imaginăm că trebuie să creezi câte un cocktail pentru un IT-ist, pentru un artist și pentru o bloggeriță. Cum ar arăta acestea și ce ar conține?
Pentru IT-ist aș pregăti un cocktail tare al cărui ingredient principal este lichiorul de nucă verde. Nut for the brain. Artistul mă duce cu gândul la ceva boem, poate un cocktail bazat pe fructul pasiunii... Pentru bloggeriță, e clar, ceva instagramabil.
Ai vreun sfat pentru cineva care ar vrea să devină mixologist?
Să fie atent la detalii, să nu-i fie frică să experimenteze, să șteargă foarte bine paharele și nu în ultimul rând să se uite la emisiuni culinare.
Rețetă simplă pentru cineva care vrea să facă un cocktail bun acasă?
Simplu... să vedem... cremă de oțet balsamic, grepfruit, strop de miere, vodcă, o linguriță de gem, mentă și gheață.
De Cristian Niculae
Comentarii