Inspirație și povești pentru copii la Muzeul Național al Țăranului Român – Acum ne jucăm în online!
Muzeul Național al Țăranului Român vă propune să luați parte, împreună cu cei mici, la proiectele „Povești de seară mețeriste”, o serie de povești audio pe care le puteți asculta în fiecare seară de luni, miercuri și vineri de la ora 20.00, și „MȚR mă inspiră”, proiect dedicat familiilor cu copii. Prin aceste activități ne dorim să recreăm atmosfera de bună dispoziție de la atelierele de creativitate, provocând publicul mic și mare să o regăsească la rândul lui acasă pictând, ascultând și inventând povești, bricolând din resturi de materiale, hârtii, petice și ațe colorate... Așa cum făceam la începuturile Atelierului de Creativitate, așa cum fac adesea copiii acasă când își inventează jocuri și luptă cu plictiseala.
„Cuvinte spuse sau scrise, țesături, hârtii, resturi, ațe colorate, petice, monede, mărgele, dantele, nasturi, o mulțime de mărunțișuri greu de înșiruit”, „clacă de vorbit, de pritocit idei, de făcut lucruri”, „deplină libertate, în care adulții să poată sta alături de copii fără a ține cont de diferența de vârstă”. La începutul pandemiei, ne-am lovit de aceste amintiri despre începuturile Atelierului de Creativitate de la Muzeul Țăranului Român, atunci când Irina Nicolau dădea tonul ideilor și inițiativelor de tot felul celor veniți „să mănânce nori” la Muzeu, adică să pună la cale „un muzeu viu, deschis”.
Dilemele și blocajele întâmpinate la trecerea în online s-au transformat, ușor-ușor, în provocări care ne-au scos din zona de confort și ne-au adus din nou împreună - etnologi, artiști, păpușari, muzicieni, ceramiști, fotografi, muzeografi, cercetători, educatori muzeali din mai multe departamente ale Muzeului – și ne-au pus în starea de a născoci proiecte și de a găsi soluții inovative, așa cum ne învățase Irina acum mai bine de 20 de ani. Doar că discuțiile s-au purtat pe Zoom și Skype, fiecare în vreun colț de cameră, dar cu gândul la Muzeul care a devenit un fel de Acasă pentru mulți dintre noi.
Vezi și Muzeul Antipa se redeschide de la 1 iunie
Chiar și în izolare, ne-am dat seama că avem la îndemână suficiente lucruri pentru a crea programe de educație muzeală pentru copii – cărți cu basme, pereți care ascund povești, pietre care se transformă în personaje, culori pentru a îmblânzi dragonii din norii unei zile și câte și mai câte.
Creativitatea și entuziasmul s-au reinstalat în grupul de lucru MțrÎnVremeaPandemiei și ideile au început să circule în mediul online. Astfel, au apărut proiectele „Povești de seară mețeriste”, o serie de povești audio pe care le puteți asculta în fiecare seară de luni, miercuri și vineri de la ora 20.00, și „MȚR mă inspiră”, proiect dedicat familiilor cu copii. Prin aceste activități ne propunem să recreăm atmosfera de bună dispoziție de la atelierele de creativitate, provocând publicul mic și mare să o regăsească la rândul lui acasă pictând, ascultând și inventând povești, bricolând din resturi de materiale, hârtii, petice și ațe colorate... Așa cum făceam la începuturile Atelierului de Creativitate, așa cum fac adesea copiii acasă când își inventează jocuri și luptă cu plictiseala.
De 1 iunie, pe paginile de Facebook ale Muzeului Țăranului Român și ale Educației Muzeale MȚR, copiii sunt invitați să devină ei înșiși artiști și povestași și să participe la concursurile pregătite pe parcursul întregii zile de către echipa Atelierului de creativitate.
Comentarii