Final de an, plin de succes al Teatrului de Animație Țăndărică
În luna decembrie, România este reprezentată de piesa de teatru “Candid”, în cadrul celei de-a de-a V-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Clasic din Izmir. Tema abordată în acest an este „speranța”, iar Teatrul de Animație Țăndărică este unul dintre invitații de onoare.
Alături de România au fost invitate să participe trupe de teatru din Germania, Elveția, Georgia, Iran și Turcia.
“Candid” este un spectacol modern, alert, plin de culoare şi ritm, jucat într-un amalgam de limbi, lucru care dă o savoare deosebită şi care, pe lângă mijloacele clasice ale animaţiei, foloseşte tehnica proiecţiei digitale. Nuvela lui Voltaire este “citită” cu inventivitate şi umor de regizor, iar esenţa fiecărei întâmplări sintetizează de fapt ideile umaniste despre putere, libertate, iubire, război. “Candid” este un spectacol pentru adulţi în care păpuşile, pe lângă faptul că sunt mânuite cu talent şi cu dexteritate de tinerii artişti, au o expresivitate deosebită subliniind caracterul fiecărui personaj prin caricaturizare.
Din distribuție fac parte Mihai Dumitrescu, Liliana Gavrilescu, Georgiana Dinescu, Petronela Purima, Marin Fagu. Scenariul, regia artistică, păpuşi şi animaţia digitală poartă semnătura lui Cristian Pepino, iar muzica este creatia lui Dan Bălan
Spectacolul ”Candid” prezentat de Teatrul de Animaţie Ţăndărică are o durată de 60 de minute și este programat pentru data de 7 decembrie 2016, de la ora 20.00, la İzmir Konak Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi – Centrul Cultural Selahattin Akcicek, Izmir Konak
Tot la finele acestui an, Teatrul de Animație Țăndărică a urcat pe scena unuia dintre cele mai importante festivaluri din Republica Moldova,” Festivalul Familiei”. Cu două reprezentații, spectacolul “Albă ca Zăpada” a fost onorat de prezența oficialităților moldovene și a fost aplaudat de peste 1200 de spectatori, bucurându-se de un mare succes.
“Albă ca Zăpada“este una dintre cele mai iubite poveşti pentru copii care a cunoscut multe variante în Europa, dar cea mai populară este cea a Fraţilor Grimm.Spectacolul Teatrului Ţăndărică păstrează firul poveştii clasice, dar ingeniozitatea regizorului şi fantezia scenografică, folosirea tehnicii black light, a păpuşilor de mari dimensiuni, compuse şi a actorilor la vedere dau un farmec aparte şi creează o atmosferă plină de ritm în care binele învinge întotdeuna răul.
Din distribuţie fac parte: Cristina Țane, Adrian Alexandru Neculcea , Petronela Purima, George Năstase, Adrian Lefter și Graţiela Ene. Adaptarea, scenariul, regia artistică; I scenografia poartă semnătura lui Cristian Pepino, iar muzica este o creație a lui Dan Bălan.
Cu o istorie de peste 70 de ani a marionetelor, Teatrul de Animație Țăndărică a avut un an plin de reprezentații pe scenele celor mai importante festivaluri interne de gen, dar s-a bucurat și de succes pe plan internațional. Teatrul a fost invitat în cadrul festivalurilor din Turcia, Portugalia,Germania, Coreea de Sud și China, primind un număr impresionant de premii și distincții.
Teatrul de păpuși este cel mai vechi gen de spectacol de pe teritoriul României. La început, reprezentațiile erau inspirate din Comedia dell'Arte, cu personaje și evenimente adaptate la specificul național. Mai târziu - în toamna lui 1945 - s-a înființat Teatrul de Păpuși, sub conducerea actriței Lucia Calomeri, alături de alți artiști ai vremii. Împreună au ridicat primul spectacol: „Țăndărică pe mările Sudului" – începutul călătoriei lui Țăndărică.
Astăzi, în România, teatrul de animație este axat pe două mari coordonate: teatrul ca artă şi teatrul ca educație. Dacă rolul educativ este îndeplinit de conţinutul repertorial, implicit de text, componenta estetică este asigurată de către scenograf și scenografie, împreună cu regizorul şi actorul devenit personaj.
Comentarii