Adrian Coman și Clai Hamilton așteaptă pe mai departe recunoașterea vieții lor de familie
Curtea Constituțională a României (CCR) a decis astăzi că repune pe rol cazul familiei Coman-Hamilton și amână examinarea constituționalității prevederilor articolului 277 alineatele (2) și (4), care interzic recunoașterea căsătoriei între persoane de același sex încheiate în afara țării atât timp cât nu afectează dreptul la liberă circulație pe teritoriul Uniunii Europene (UE), pentru 27 octombrie. Adrian Coman și Clai Hamilton, alături de Asociația ACCEPT, vor continua să ceară recunoașterea faptului că cei doi formează o familie care are dreptul să se stabilească în țara noastră. În tot acest timp, viața de familie a lui Adrian și Clai continuă la New York, departe de părinții din România.
„Asociația ACCEPT, Adrian Coman și Clai Hamilton rămân la dispoziția Curții Constiuționale pentru termenul umător. Deși apreciem analiza atentă pe care CCR dorește să o realizeze în cauză, nu trebuie să uităm că Adrian și Clai așteaptă de mai bine de 4 ani un răspuns din partea statului, prin organele abilitate și instanța de judecată, aspura posibilității de a locui ca familie în România. Constituția României, prin articolul 26, protejează dreptul la viață privată și de familie pentru toți cetățenii, în mod egal. Judecătorii au o bază legală clară pentru a da o soluție favorabilă în acest caz. Avem încredere că judecătorii CCR au abilitatea să ia o decizie rațională și înțeleaptă, bazată pe Constituție, Convenția Europeană a Drepturilor Omului și pe dreptul european,” a declarat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului și membră ACCEPT.
„Am încredere, în continuare, în capacitatea CCR de a lua o decizie responsabilă, adaptată la realitatea actuală. Persoanele LGBT au o viață de cuplu și de familie care se desfășoară atât în România, cât și în afara ei. Atât eu, cât și întreaga comunitate LGBT, avem nevoie de garanții legale din partea statului român. Avem nevoie ca familia noastră să fie recunoscută și protejată, și nu vom renunța să cerem asta până când nu ne vom câștiga dreptatea în instanță. Între timp, membrii comunității suferă pentru că nu își pot împlini o viață de familie recunoscută legal în România și aleg fie să plece din tară, fie să trăiască o viață invizibilă. Toți acești cetățeni români se achită în fața statului de toate îndatoririle lor și au nevoie ca legiutorul să ia măsuri concrete de protecție și recunoaștere din partea statului, eventual prin legislația parteneriatului civil, ” a declarat Adrian Coman.
Adrian și Clai își caută dreptatea în instanțele din România încă din 2013. Cei doi sunt împreună de peste 14 ani și s-au căsătorit în Belgia în 2010. În 2012 ei au cerut pentru prima dată statului român să le recunoască viața de familie, în vederea exercitării dreptului lor la liberă circulație, asigurat tuturor cetățenilor Uniuni Europene. În momentul în care Adrian a solicitat transcrierea certificatului său de căsătorie la Consulatul României din Bruxelles, i s-a spus că este imposibil și că omul cu care își împarte viața trebuie să facă demersuri separate pentru a obține un permis de rezidență pe teritoriul țării noastre. Practic, când cei doi trec granița României, dintr-un cuplu căsătorit devin doi străini, care nu pot fi alături din punct de vedere legal în cele mai grele momente ale vieții, cum ar fi în fața unui medic într-o situație de urgență sau în cazul unui deces.
Asociația ACCEPT consideră abuziv acest refuz, întrucât toți membrii de familie ai cetățenilor europeni, indiferent de legislația statelor membre cu privire la căsătorie, au dreptul de a locui oriunde în Uniune Europeană alături de partenerul de viață, conform legislației comunitare. În 2013, cu suportul ACCEPT și Coaliției anti-discriminare, Adrian și Clai au dat în judecată statul român reprezentat de Ministerul Afacerilor Interne și Inspectoratul General pentru Imigrări. În toamna lui 2015 judecătoria a acceptat să transmită CCR excepția de neconstituționalitate a articolului 277, alineatele 2 și 4; acestea prevăd interdicția recunoașterii căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în afară țării, dar, în același timp, respectarea dreptului la liberă circulație.
După ce CCR va emite o decizie, parcursul cazului va continua în primă instanță, urmând ca Asociația ACCEPT să facă recurs la toate remediile juridice disponibile la nivel național și european pentru asigurarea respectului față de dreptul la viață privată și de familie. Acest drept este garantat lui Adrian, Clai și tuturor persoanelor LGBT din România prin Articolul 8 al Convenției Europene a Drepturilor Omului și trebuie respectat și în țara noastră. Asociația ACCEPT va continua demersurile juridice pentru a obține o formă de protecție legală pentru toate familiile bazate pe cupluri de același sex, conform obligației României în cadrul Consiliului Europei.
Comentarii