SapteSeri
Opera Națională Română Iași
Site: www.operaiasi.ro
Facebook: www.facebook.com/operaiasi
Înființată în 1956, Opera Națională Română din Iași este o instituție publică de cultură care funcționează în subordinea Ministerului Culturii și Identităţii Naţionale. Finanțarea instituției se realizează din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat.
Activitatea artistică a Operei Naționale Romane din Iași se desfășoară pe stagiuni, care au în general o perioadă de zece luni. Opera își desfășoară activitatea împreună cu Teatrul Național Iași într-unul dintre cele mai frumoase teatre din țară, monument istoric, datând de la finalul secolului al XIX-lea.
Construită pe locul vechii Primării Iași, între 1894 și 1896, după planurile aparțin celebrilor arhitecți vienezi Ferdinand Fellner și Hermann Helmer - care au proiectat construcții similare în Viena, Praga, Odessa sau Zurich - clădirea a fost inaugurată pe 1 decembrie 1896. Clădirea este o veritabilă bijuterie arhitectonică, adăpostind adevărate monumente de artă. Cortina, pictată în 1896 de meșterul vienez Lenz și terminată de unul din discipoli, prezintă în centru o alegorie a vieții, cu cele trei vârste, iar în dreapta, alegoria Unirii Principatelor Române: Moldova, Transilvania și Țara Românească. Cortina de fier, pictată de Al. Goltz, cu motive ornamentale dispuse simetric, separă etanș scena de restul sălii. Plafonul, pictat de Al. Goltz, în culori pastelate, reprezintă alegorii paradisiace, fiind ilustrat cu nimfe și îngeri și încadrat în stucatura rococo, iar candelabrul, din cristal de Veneția, are 109 becuri.