SapteSeri
Teatrul de Stat Constanța
În ianuarie 1951 a fost fondat Teatrul de Stat Constanța purtând în timp numele de Teatrul de Dramă și Comedie, Teatrul Dramatic, fructificând o tradiție susținută de amatori sau semiprofesioniști, timp de trei sferturi de veac, nelipsind și inițiative conduse de mari oameni de teatru ca V.I. Popa - care a înființat aici în deceniul IV, teatrul “Muncă si Lumină”. Majoritatea actorilor-întemeietori proveneau dintre actorii Teatrului Național București și amatori de talent din Constanța.
Spectacolul inaugural a avut loc la 2 mai 1951, cu capodopera caragialeană “O scrisoare pierdută”, la sala “Elpis”, singura sala din oraș, pe care se perindaseră în turneu, după 1896 (data construirii), toate marile realizări ale teatrului, operetei și revistei românești.
De-a lungul celor 50 de ani de la înființare, s-au montat nu mai puțin de 300 de premiere (la sala mare și studio) dintre care numeroase au fost premiere absolute cu piese ale unor mari dramaturgi, consacrați sau în devenire: Tudor Mușatescu, Horia Lovinescu, A. Baranga, Dan Tărchilă ș.a.
Impresionant de numeroase sunt cele aparținând scriitorilor străini, clasici și contemporani, care au văzut lumina rampei, pentru prima dată în România la Constanța: Goldoni - Vilegiatura, Nora și soacra, Tennessee Williams - Noaptea iguanei, Lion Feuchtwanger - Diavolul la Boston, Giraudoux - Nu va fi război în Troia, Aldo Nicolaj - Fluturi, fluturi, Peter Karvas - Voluptate, marți la miezul nopții, Andonis Doriadis - Opera pentru viitorii dictatori.