SapteSeri

Piața Avram Iancu

Piața Avram Iancu


Una dintre cele mai mari piețe ale Clujului, Piața Avram Iancu era, până în a doua parte a secolului al XIX-lea, câmp de instrucție pentru soldați, devenit pășune, iar apoi târg de vite și de lemne. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, zona a fost regândită, în scopul extinderii civice a orașului.


Proiectul viza amenajarea a două piețe, una aflată în prelungirea celeilalte. Piața din partea sudică este actuala Piața Ștefan cel Mare, dominată acum de clădirea care găzduiește Teatrul Național „Lucian Blaga” și Opera Națională Română. Piața aceasta mai include Palatul de Justiție, Cazarma Sf. Gheorghe (azi Comandamentul Armatei a IV-a Transilvania) și Turnul Croitorilor.


Piața Avram Iancu a primit această denumire în 1993, înainte de această dată fiind cunoscută ca Bocskay, Cuza Vodă, Hitler, Malinovski și Piața Victoriei.


Piața adăpostește pe teritoriul ei Catedrala Mitropolitană a Ortodoxiei și Palatul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. De aceea, este adesea considerată a fi o „piață simbol a românismului”. Din piață, mai fac parte și o serie de instituții publice – Palatul de Finanțe, Prefectura Județului Cluj, Regionala Căilor Ferate și Cercul Militar (actuala Casa Armatei), care adăpostește la parter actualul Cinematograf Victoria (fost Royal, fost Corvin, fost Popular).


În centrul pieței, veghează asupra Clujului, de pe un piedestal de piatră, Avram Iancu – cel care care a fost conducătorul mișcării revoluționare românești din 1848, din Transilvania. În jurul piedestalului, o frumoasă fântână arteziană încântă trecătorii și pe cei care aleg să se relaxeze aici, în piață.

Adresă:
Piața Avram Iancu

Alte Spaţii în aer liber