SapteSeri
Teatrul Național „I.L. Caragiale” București
Site: www.tnb.ro
Facebook: www.facebook.com/TNB.Ro
Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti funcţionează ca o instituţie publică de cultură, de importanţă naţională, cu personalitate juridică, instituţie de spectacole, de repertoriu, finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, aflată în subordinea Ministerului Culturii. Teatrul are ca obiectiv principal promovarea valorilor cultural-artistice, autohtone şi universale, pe plan naţional şi internaţional.
Cu o vechime de peste 160 de ani (Teatrul cel Mare a fost fondat în decembrie 1852), Teatrul Naţional „I.L. Caragiale“ reprezintă un adevărat brand cultural naţional şi este unul din principalii generatori de imagine a României.
Clădirea Teatrului găzduiește în prezent 7 săli de spectacole și evenimente:
- Sala Mare este una dintre cele mai mari săli de teatru din România și, totodată, una dintre cele mai bine dotate din Europa din punct de vedere sceno–tehnic, având o capacitate de 940 de locuri.
- Sala Mică este o sală modernă dedicată experimentelor teatrale ale tinerei generații, având o geometrie variabilă și un spațiu ușor de remodelat. Cu o capacitate maximă de 130-150 de locuri, Sala Mică poate fi amenajată în orice variantă (italiană, arenă, elisabetană). Scaunele sunt montate pe gradene retractabile, iar unul din pereții laterali este alcătuit din module mobile.
- Sala Studio este o sală unicat, cu dotări scenice deosebite. Utilată, încă de la inaugurarea ei, în 1973, cu un sistem care transformă în doar 20 de minute sala de tip italian în sală de tip elisabetan sau arenă, Sala Studio are o geometrie variabilă care oferă multiple posibilități de montare regizorilor de teatru. Cu o capacitate de 541 de locuri în varianta italiană, 594 de locuri în varianta arenă și 424 de locuri în varianta elisabetană, Sala Studio oferă spectatorilor o vizibilitate excelentă din orice unghi.
- Sala Atelier este amplasată la subsolul corpului C, sub Sala Studio, cu acces din foaierul de la parter. Este o sală de tipul „black box” și are o lungă tradiție în privința spectacolelor neconvenționale. Capacitatea maximă este de 200 de locuri.
- Sala Pictură este o sală nou construită pe vechiul amplasament al atelierului de pictură (mutat în altă zonă a clădirii), a cărui amintire s-a dorit a fi păstrată în denumirea mai puțin convențională a acestei săli. Capacitatea sălii este de 230 de locuri.
- Sala Media este o sală dedicată cu precădere evenimentelor multimedia, conferințelor, recitalurilor muzicale sau reuniunilor. Grație dotărilor tehnice de care dispune (cabină de sunet, orgă de lumini, proiectoare) , sala poate găzdui inclusiv spectacole de teatru. Dispune de maximum 200 de locuri, pe gradene flexibile, care pot fi aranjate în funcție de necesități.
- Amfiteatru este un spațiu în aer liber unde vor fi prezentate spectacole estivale exclusiv în sezonul cald, sezon pe care îl estimăm între lunile mai și octombrie. Capacitatea maximă este de 299 locuri numerotate pentru spectatori, dispuse pe gradene în trepte. Acest spațiu poate fi închiriat altor teatre, companii independente, trupe de dans, formaţii muzicale, artişti free-lance etc. pentru a susţine spectacole de teatru, concerte, recitaluri, prezentări de modă, seri de jazz, etc., pe baza unui Contract legal de închiriere a spaţiului şi având avizul de principiu al conducerii TNB pentru evenimentul propus. De asemenea, poate fi dat spre închiriere și unor companii, firme, instituţii interesate să organizeze evenimente specifice obiectului lor de activitate.
Prezentarea Teatrului Național din București: