SapteSeri

Centrul istoric al Bucureștiului

Centrul istoric al Bucureștiului


Actualul Centru Vechi al Bucureştilor, sau Centrul Istoric cum i se mai spune, îşi trage originile din jurul anului 1600, atunci când s-au deschis primele hanuri şi magazine în zona Curţii Domneşti. Dezvoltarea ulterioară a zonei s-a datorat concentrării puterii politice şi economice la Bucureşti, când după 1660 a devenit capitala unică a Ţării Româneşti.


Perioada de maximă înflorire s-a înregistrat în vremea lui Constantin Brâncoveanu, când Palatul Voievodal şi construcţiile înconjurătoare au căpătat aspecte noi. Actuala stradă Franceză este cea mai veche stradă din Bucureşti, în 1692 fiind pavată cu grinzi de stejar. În acele vremuri, zona era frecventată de către negustori care îşi aduceau marfa de la Leipzig, Germania sau Gabrovo, Bulgaria. De aici şi numele străzilor Lipscani şi Gabroveni.



Centrul Vechi reprezintă astăzi punctul 0 al distracției din București. Cu peste 100 de locații ce își așteaptă zilnic clienții, tineri sau vârstnici, strada Lipscani este cea care împrumută denumirea întregii zone situate între Piața Unirii și Piața Universității și zonei adiacente Centrului Istoric.


Clădirile de pe strada Lipscani au fost ridicate preponderent în sec. al XIX-lea în stilul neoclasic și neobaroc fiind naționalizate în anul 1948.



Obiective turistice pe strada Lipscani: Sediul fostei banci Chrissovelloni (Lipscani 16), Palatul Dacia-Romania (1882-1889) actualul sediul BCR, pe locul fostului Han al Grecilor (Lipscani 18-20), Palatul Dacia (Lipscani 21), Fosta Banca Berliner Gesellschaft (Lipscani 23), Vechiul sediu BNR (1884-1885) proiectat de arhitecții Albert Galeron si Cassien Bernard. și construit pe fundația celui mai mare han din București - Hanul Șerban Voda. Aici se afla și Muzeul Băncii Naționale. (Lipscani 65), Hanul cu Tei construit în 1833 de Anastasie Hagi Gheorghe Polizu și Ștefan Popovici (Lipscani 65), Hanul Gabroveni


În Centrul Vechi, vizavi de Hanul lui Manuc, lângă biserica şi ansamblul Curtea Veche se află Piaţa Sfântul Anton. Proaspăt restaurată şi renovată, piaţa este în prezent un loc de odihnă, de întâlnire şi de petrecere a timpului liber în inima oraşului.




Adresă:
Piața Sfântul Anton
Program:
Non-Stop

Alte Spaţii în aer liber