SapteSeri
Muzeul Naţional de Artă Contemporană
Site: www.mnac.ro
Facebook: www.facebook.com/mnacbucharest
În ultimele două decenii, Muzeul Național de Artă Contemporană din România (MNAC) s-a profilat ca o instituție vie, dedicată expunerii, cercetării și promovării artei contemporane românești. Înființat în 2001, muzeul a funcționat inițial în cadrul Kalinderu Medialab, înainte de a se muta în clădirea cu o puternică încărcătură simbolică a Casei Poporului, în incinta Palatulului Parlamentului, începând cu 2004. De atunci, muzeul urmărește să promoveze nume relevante ale artei contemporane românești și să prezinte, adesea pentru prima oară în România, artiști internaționali de renume, căutând să valorifice patrimoniul mobil printr-o abordare integratoare a culturii vizuale.
Marile vernisaje de primăvară și de toamnă, organizate de muzeu pe toate nivelurile sediului din Palatul Parlamentului, au devenit evenimente de referință în viața culturală bucureșteană și națională. Expozițiile prezintă lucrări diverse, de la noi media până la cele tradiționale, de la artă conceptuală până la bandă desenată, sau arhitectură, design și planificare urbană, atât în contexte tematice, cât și monografice. Muzeul Național de Artă Contemporană găzduiește periodic întâlniri cu artiștii, performanțe, spectacole, festivaluri și ateliere. În fiecare toamnă, apelul pentru proiectele curatoriale și de cercetare MNAC contribuie la conectarea instutuției cu scena de artă independentă, precum și cu profesioniști din domenii conexe artelor vizuale sau managerii culturali, devenind un reper pentru viitoarele programe ale muzeului.
Colecția MNAC reunește 30 000 de lucrări ce datează din perioada anilor 1920 și până în prezent, moștenite din cadrul unor structuri anterioare, precum Oficiul Național pentru Documentare și Expoziții de Artă (ONDEA, care la rândul său a cumulat patrimoniul Oficiului de Expoziții al Consiliu al Culturii și Educației Socialiste — OE al CCES) și Departamentul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național de Artă al României — MNAR. De asemenea, muzeul deține o remarcabilă colecție de diapozitive și negative fotografice, un centru de documentare și cercetare a culturii vizuale, cât și o editură dedicată documentării fenomenului contemporan, menite să servească generațiilor viitoare.
Anexa MNAC din Calea Moșilor nr. 62-68, dispune de spații dedicate expozițiilor new media și fotografice, cât și tinerilor artiști, care au expus liber, în formule gândite de tineri curatori. Acest sediu este în prezent închis pentru reabilitare seismică.
MNAC Dalles a fost redeschis în întregime în aprilie 2015, ca platformă pentru expoziții monografice ale unor artiștilor renumiți din anii 1950-2000, în cadrul unui program dedicat recuperărilor artistice din istoria contemporană românească. În prezent, MNAC Dalles este închis în vederea expertizei seismice.