Victor Fota
Information Overload: suprasaturarea cu informație de care suferim în ziua de azi. Eu sunt dependent de informație. Consum minimum o oră de YouTube/zi, la cafea, iar în timpul lucrului ascult neapărat ceva – muzică, audiobook, un film pe fundal. Am observat în ultima vreme cât de important este să stai și în liniște. Să te uiți pe pereți și să te plictisești. E foarte benefic pentru stimularea imaginației. Plictiseala mă duce în colțuri din minte puțin accesate. Este o observație empirică, dar încep să cred mult în ea.
Anxiety Amplifier: descrie o tabletă futuristă ce are pe display fețe de oameni care urmăresc atent. Această urmărire de către un grup de oameni poate genera o anxietate foarte accentuată pentru unii oameni, eu fiind unul dintre ei. Pe scurt, se referă la anxietatea de a vorbi în public. Bineînțeles, anxietatea se accentuează și dacă îi auzi vorbind. În lucrare, gura este acoperită ca reprezentare a gândului lor, pe care nu reușești să îl citești, adică critica.
Anxiety Amplifier
Am întâlnit în lucrările lui Victor Fota o fuziune între elemente tehnologice și științifice, dar și concepte care te poartă într-un tabloul de oglindire a funcției vieții prin perspectiva fizicii. M-am legat de entropie, de a doua lege a termodinamicii, mai exact. Am creat propria idee despre sensul vieții. Mă axez foarte mult pe detalii care să atragă privitorul să exploreze fiecare parte a lucrării. Din curiozitate, l-am rugat pe Victor să descrie lumea lucrărilor lui. Este o lume în care domină imaginația și interpretarea unor aspecte din realitate, însă cu un estetic realist. Dacă la început de carieră imaginile erau mai rigide, apelam la mult realism în realizarea compozițiilor simple prin care realizam un concept din natură, acum sunt mai liber în exprimare și mă folosesc mai puțin de realitate și mai mult de imaginație. În prezent, lucrez la o serie în care folosesc mai mult instinctul și mai puțin rațiunea. Elemente organice, nu tehnice. Picturile lui te poartă într-o călătorie spirituală în care predomină imaginarul și sci-fi-ul, iar abordarea senzorială reflectă personalitatea lui: sunt obsesiv, conștiincios, anxios. Sunt de părere că informația văzută de ochi trebuie percepută ca atare de creier pentru a reprezenta pe pânză ceea ce vrei. Conexiunea vine atunci când conceptele imaginate sunt reconstruite vizual în minte și apoi fizic, pe pânză. Este un proces vizual. Muzica este și ea un element definitoriu în procesul lui de lucru, predominantă fiind muzica electronică sau cea simfonică. În asocierea cu simțul văzului și al auzului, Victor ne prezintă două dintre lucrările sale: Information Overload și Anxiety Amplifier.
Information Overload
De Ioana Sabo și Cristian Niculae
Foto cover: Ștefan Vartolomei
Comentarii