Top 5 locații în care poți găsi inspirație în București
Într-o lume luată cu asalt de tot ce înseamnă digital, arta pare să conteze din ce în ce mai puÈ›in. Însă È™tim cu toÈ›ii că diferenÈ›a dintre aparență È™i esență este uriașă, dar È™i că lumea noastră trebuie să includă o doză consistentă de frumos pentru a deveni mai frumoasă È™i mai bună. De aceea este poate mai important decât oricând să acordăm artei locul care i se cuvine È™i să ne acordăm nouă înÈ™ine clipe preÈ›ioase de desfătare È™i de frumos. Din fericire, există multe locuri din BucureÈ™ti în care te poÈ›i bucura de artă, iar noi vrem să le împărtășim cu tine.
1. Qreator by IQOS
Qreator este locul pe care îl poÈ›i vizita zi de zi. Este unul dintre cei mai activi promotori È™i facilitatori de creativitate pentru zona culturală a Capitalei. În vila din Aviatorilor nr. 8 A, creatorii de frumos, tinerii designeri È™i artiÈ™tii pot găsi tot ce au nevoie pentru a-È™i pune în valoare arta È™i pentru a-È™i dezvolta creativitatea. Fie că e vorba de un spaÈ›iu de expoziÈ›ii, de un atelier al artelor ori pur È™i simplu de un nou spaÈ›iu de lucru, Qreator by IQOS este un loc creat È™i dedicat creatorilor. Aici se stabileÈ™te ritmul creativității artistice È™i se simte pulsul creativilor care lucrează în armonie È™i, în acelaÈ™i timp, la viteză maximă, pentru a aduce în existență momente memorabile.
2. Parcul Cișmigiu
Grădina CiÈ™migiu nu este doar un parc în care bucureÈ™tenii È™i vizitatorii se pot delecta în voie cu frumuseÈ›ea naturii, chiar în mijlocul oraÈ™ului. Cea mai veche grădină publică din Capitală se întinde pe mai bine de 16 hectare È™i reprezintă o adevărată oază de tihnă È™i inspiraÈ›ie în centrul celui mai aglomerat oraÈ™ din România. Dacă, la sfârÈ™itul anilor 1800, parcul era vizitat mai ales de cei mai moderni cetățeni, aflaÈ›i mereu în căutare de noi aventuri galante, astăzi el a devenit un loc de inspiraÈ›ie pentru romanticii de toate vârstele. Orice artist ar trebui să viziteze CiÈ™migiul atunci când are nevoie de acel tip de inspiraÈ›ie pe care doar liniÈ™tea È™i frumuseÈ›ea naturii îl pot oferi.
3. Seneca AntiCafe
Această anti-cafenea este deja celebră în rândurile bucureÈ™tenilor care o recunosc drept un spaÈ›iu creat special pentru ei. De ce spunem asta? Pentru că Seneca AntiCafe este singurul loc din BucureÈ™ti în care poÈ›i cumpăra o resursă rară aici: timpul. Mai precis, aici nu plăteÈ™ti consumaÈ›ie È™i număr de pahare, ci număr de ore petrecute în liniÈ™te, printre mii de cărÈ›i sau reviste în română, engleză, franceză, italiană, spaniolă, germană sau rusă. Seneca este spaÈ›iu de lucru È™i spaÈ›iu de cercetare, locaÈ›ia venind în întâmpinarea oaspeÈ›ilor cu fel de fel de resurse: mese cu veioze, cameră de liniÈ™te, amfiteatru, prize È™i wi-fi pentru toÈ›i cei dornici să lucreze, dar È™i PC-uri, imprimantă, scanner È™i multe alte instrumente utile.
4. Biblioteca NaÈ›ională a României
CâÈ›i oameni mai vizitează biblioteca în ziua de azi, când informaÈ›ia digitală este la doar un click distanță de oricare dintre noi? PuÈ›ini, foarte puÈ›ini. Însă adevărul este că, atât pentru creatorii de frumos în cuvinte, cât È™i pentru artiÈ™ti, biblioteca rămâne o resursă de valoare. Asta se întâmplă pentru că, deÈ™i informaÈ›ia digitală este într-adevăr la dispoziÈ›ia noastră într-un timp foarte scurt, ea nu este întotdeauna informaÈ›ie de calitate. Biblioteca NaÈ›ională a României se află chiar în centrul BucureÈ™tiului, pe Bd. Unirii nr. 22 È™i are un program prietenos cu toÈ›i iubitorii de cultură: luni, miercuri, vineri, de la 08:00 la 18:00; marÈ›i È™i joi, de la 08:00 la 20:00, È™i sâmbătă de la 09:00 la 17:00.
5. Muzeul de Artă Recentă (MARe)
Creatorii de pretutindeni visează ca operele lor să ajungă în cele mai faimoase muzee din lume, dar creatorii de succes È™tiu că totul începe invers. Cu un artist care întâi vizitează marile muzee È™i se lasă inspirat. Muzeul de Artă Recentă este o raritate în România: în loc să fie închis recent, ca multe locaÈ›ii alte dedicate frumosului, el abia s-a deschis. În plus, este unul dintre puÈ›inele muzee private existente, este dedicat artei din perioada post-stalinistă È™i până în prezent È™i include expoziÈ›ii temporare dedicate lucrărilor străine de mare valoare. MARe include o cafenea proprie care pune accentul pe cafea de cultură È™i stare de bine. În perioada caldă, cafeteria se extinde È™i în terasa din curtea muzeului, iar vizitatorii se pot bucura atât de intimitate, cât È™i de aer liber.
De Alexandra Nuță-Stoica
Comentarii