Tendinţe în designul de interior al livingului
Livingul este pentru mulţi punctul central al locuinţei, locul de relaxare al familiei sau de întâlnire cu prietenii. În multe din amenajările moderne livingul a devenit un spaţiu deschis, care nu mai este delimitat neapărat de pereţi sau uși și care devine astfel un loc expus, de întâmpinare. Am stat de vorbă cu Elena Oancea și Cristina Căpitanu, de la Lemon Interior Design, despre tendinţele în materie de amenajări de living, dar și despre elementele pe care e bine să le valorificăm și cele pe care trebuie să le evităm atunci când decidem să ne decorăm livingul.
Punctul focal al camerei este caracteristica cea mai importantă în gândirea conceptului de amenajare, ne spun cele două specialiste. Este lucrul de care ochii noștri sunt în mod natural atrași atunci când intrăm în cameră și astfel tot designul se construiește în jurul punctului focal. Care sunt tendinţele anului? Ei bine, de la glamourul anilor '70 până la ţesăturile metalice compacte, durabile și texturile brute, gama de stiluri pe care o avem la dispoziţie în ceea ce privește decorarea livingului este una ofertantă. Fie că vrem să dăm un aer retro, prin accente de mobilier sau obiecte de decor, fie că optăm pentru un aer contemporan, cu texturi brute, opţiunile sunt extrem de variate.
Pattern-urile africane și aztece au apărut de mai mulţi ani în designul interior, iar acum sunt aliniate unui discurs decorativ minimalist. „Pasiunea noastră pentru modelele exotice ia o abordare minimalistă, într-o paletă de culori monocromă și forme și linii simple care arată inteligent și sofisticat într-un cadru contemporan”, spune Elena Oancea. De asemenea, un cadru general contemporan și atemporal poate fi animat prin accente puternice, care dau formă și atrag privirea, dar care toto - dată se încadrează armonios într-un spaţiu neutru. „Accentele metalice se vor regăsi sub formă de ţesături brodate în amena - jările interioare 2018-2019. Acesta este un mijloc inteligent de a introduce o notă de strălucire fără a perturba o schemă neutră”, adaugă Cristina Căpitanu. Cât despre tendinţele în materie de culori, cele două specialiste ne sfătuiesc să alegem nuanţele anului în mici accente, obiecte de decor sau o piesă de mobilier statement, care să se asorteze unui decor neutru și timeless. Denumită de Pantone ca fiind culoarea anului pentru anul 2018, această puternică nuanţă de violet – ultraviolet – își va face simţită prezenţa în decorarea interioarelor prin ţesături, tapet, covoare etc.
Tipsuri pentru amenajarea livingului
Ce să facem și ce să nu facem atunci când vrem să decorăm livingul? Cum să exploatăm la maximum fiecare element și cum să introducem o tendinţă de design interior într-un spaţiu care să rămână fresh și actual chiar și peste ani? Elena Oancea și Cristina Căpitanu au câteva tipsuri pentru cei care se pregătesc să își amenajeze livingul.
- Nu amestecaţi culorile prea mult. Alegeţi două, trei culori principale pe care le puteţi utiliza și optaţi pentru nuanţe diferite ale acelor culori principale pentru un aspect nou.
- Folosiţi o culoare dramatică (sau tapet) într-un spaţiu mic, pe unul dintre pereţi. Acest truc de a folosi nuanţe dramatice în spaţii mici face ca întreaga casă să pară mai colorată și mai mare, pentru că se transformă dintr-o zonă mică pe care nu o observaţi într-un loc extraordinar care vă atrage atenţia.
- Puneţi accent pe iluminarea spaţiului. Este un detaliu extrem de important, cu care vă puteţi juca pentru diverse efecte. Iluminarea ar trebui întotdeauna planificată de la bun început în bugetul dumneavoastră, deoarece o lumină bine aleasă poate transforma aspectul unei camere în mod radical. De asemenea, un comutator de intensitate (dimmer) vă oferă posibilitatea de a crea starea de spirit potrivită momentului.
- Nu vă fie frică să alegeţi o piesă statement de mobilier sau de decor. Plasată într-un spaţiu neutru, va atrage atenţia.
- Utilizaţi texturi diferite. Textura adaugă dimensiune și interes pentru o cameră. Ea apelează la simţurile noastre vizuale și tactile atunci când percepem un spaţiu.
- Folosiţi piese accent în spaţii neutre și mergeti pe principiul „less is more”.
De Ana-Maria Năcioiu
Comentarii