Viitorul economiei
Tu știi în ce direcţie se îndreaptă economia? Da, depinzi de inflaţie, de toate deciziile politice, de cursul leu-euro, de dolar, de producţie internă, de exporturi. Aceasta este economia de astăzi, una care se bazează mult pe etatism, deși e influenţată și de capitalul privat. Cu toate acestea, se naște o nouă economie, una care să nu mai fie lovită de inflaţie, care să ducă investiţiile la un alt nivel, care să facă din viaţa noastră un joc.
Vorbim de bitcoin. Sau de blockchain. Am mai scris despre acest subiect, dar simt nevoia să reiau lucrurile. Bitcoin-ul, o monedă virtuală bazată pe un sistem care nu are inflaţie, costă astăzi 2.600 de dolari. În luna februarie costa 1.000 de dolari. La începutul lui 2017 era abia 800 de dolari. Cine ar fi cumpărat bitcoin acum 7 luni ar fi avut un profit de patru ori mai mare. Din ce în ce mai multe instituţii și magazine online acceptă plata cu această monedă, iar creșterea ei va continua pe termen lung. De ce? Bitcoin-ul este un sistem care nu are conceptul de inflaţie. Se poate produce o cantitate limitată de monedă, care este divizabilă la (aproape) infinit. Așadar, nici măcar nu trebuie să cumperi un bitcoin întreg ca să intri în această lume, ci o subunitate. Odată cumpărat, Bitcoin-ul e stocat într-o aplicaţie de pe telefon, numită portofel, care seamănă cu un folder cu fișiere. De acolo poţi să cumperi lucruri, să-l schimbi pe monedă obișnuită.
Dar, pe lângă bitcoin, de ce e importantă această formă alternativă de economie? Pentru că deschide posibilităţi infinite. De exemplu, deschide un nou sistem de finanţare, numit ICO, adică Initial Coin Offering. Prin acesta poţi deveni investitor într-un startup sau într-o companie deschisă în economia digitală. În România a fost creat, de altfel, Football Coin, un joc de football manager care are în joc monede virtuale numite XFC Coin. Au lansat un ICO, un fel de listare, iar oamenii au cumpărat monedă virtuală la un preţ fix. Apoi, această monedă virtuală întră în circuitul jocului, își crește valoarea, poate fi folosită și în realitate, retrasă din sistem, schimbată cu bitcoin sau cu bani obișnuiţi. Practic, în spatele unui football manager a fost creată o nouă microeconomie.
Nu oricine va putea să creeze monede, dar conceptul de bani se va schimba radical. Dacă ai un sistem în care vor intra destul de mulţi oameni, care să ofere o modalitate prin care oamenii să ofere o modalitate de interacţiune cu bani virtuali, vei putea crea o microeconomie. Fie că e vorba de un joc sau de alte sisteme. Cu ICO, de exemplu, Football Coin a vândut în prima lună monede virtuale de 2,5 milioane de euro. Viitorul va fi complex: monede virtuale create de orice entitate, nu doar de către stat, o descentralizare totală, o lipsă de inflaţie. De asemenea, notarii vor putea dispărea pentru că sistemul de blockchain va autentifica toate contractele, guvernele ar putea dispărea pentru că deciziile ar putea fi luate doar așa. Pariaţi pe bitcoin, veţi fi răsplătiţi.
Comentarii