Viitorul e doar o evoluție
La începutul lunii septembrie, a avut loc târgul de tehnologie IFA de la Berlin. Ca de fiecare dată, a fost ocazia perfectă pentru a descoperi noile trenduri care vor fi cizelate în anul următor. Am fost acolo și am văzut cam în ce direcţie se duce tehnologia. Nu a fost o revoluţie, ci mai mult o evoluţie a tehnologiilor deja existente.
În lumea telefoanelor mobile, trendurile sunt clare: ecranele nu mai au margini. Partea de material care nu e reprezentată de ecran e din ce în ce mai mică, iar ecranele de 6 inchi nu mai sunt niște palete de tenis de masă, ci telefoane discrete, care încap în orice buzunar. De asemenea, se renunţă la butonul central de home și totul e un ecran mare. În plus, camerele duble sunt la ordinea zilei, procesarea cu ajutorului software-ului făcând fotografiile comparabile cu cele de pe DSLR, dacă vrei să le distribui pe reţelele sociale. Altceva? Aproape nimic. Telefoane rămân telefoane, iar bateriile ţin tot o zi.
Un alt trend interesant e cel al asistenţilor personali, care sunt lansaţi din ce în ce mai mult. Lenovo a adus o tabletă conectată la Amazon Alexa, pe care o poţi monta în sufragerie și de pe care afli vremea sau cum e traficul și poţi să pui muzică de dimineaţă în timp ce speli vasele, pentru că nu mai trebuie să o atingi. Sistemul Amazon Alexa e integrat de tot mai mulţi producători, putând deveni un standard. Inteligenţa artificială intră cu adevărat în casă și asistenţii conversaţionali devin parte din viaţa noastră.
O parte importantă din târgul de tehnologie a fost formată din zona de electrocasnice. Dacă de obicei e una foarte plictisitoare pentru jurnaliștii de tehnologie, de data aceasta a adus conexiuni și Internet of Things. Am văzut de toate în această zonă: fiare de călcat cu mese conectate la internet, care-ţi arată setarea ideală pentru hainele tale, frigidere care știu ce e înăuntru și-ţi zic și componentele chimice ale mâncării, ceainice care știu setarea ta ideală, cafea programată de la distanţă și mașini de spălat mai rapide și care pot fi mânuite cu ajutorul smartphone-ului. Astfel, toată casa va fi integrată cu internetul. Ceea ce va duce pe viitor la un consum de date foarte mare, presiuni pentru operatorii telecom și de internet fix, dar cibernetice. Vom intra în casă și ne vom programa caloriferul, mașina de spălat, ceainicul și cuptorul direct din telefon. Aproape niciun obiect nu va rămâne neconectat, deși designul devine din ce în ce mai vintage. Am văzut un asemenea trend la IFA - electrocasnice cu un design retro, dar care sunt conectate la internet.
Așadar, viitorul continuă, deși nu e revoluţionar. Vom avea asistenţi personali în casă. Vom vorbi cu ei și vom controla electrocasnicele. Telefonul mobil va deveni un hub al controlului vieţii noastre, de la viaţa socială până la administrarea casei sau biroului.
Scris de Vlad Andriescu
Comentarii