Tehnologia + școală = love
Poate vă aduceţi aminte că, anul trecut, Parlamentul francez a interzis telefoanele mobile în instituţiile de învăţământ. Măsura a intrat în vigoare în septembrie 2018 și a fost menită să-i facă pe elevi să nu mai fie distraţi de la activităţile școlare.
În esenţă, pare o decizie bună, deoarece este important ca elevii să fie atenţi la ceea ce spune profesorul, nu să vadă câte like-uri au mai primit pe Instagram și pe Facebook. Nu am o problemă cu această măsură, ci cu ceea ce reprezintă: o lipsă de înţelegere a tehnologiei.
În opinia mea, tehnologia ar trebui să fie în centrul educaţiei, nu la periferia acesteia. Telefoanele, laptopurile și alte gadgeturi au devenit extrem de utile în procesul de învăţământ. Modul de predare trebuie să se adapteze la actuala societate. În trecut, erai văzut drept inteligent dacă știai pe de rost cât de înalt este Everestul sau când a avut loc bătălia de la Posada.
Școala facilita reţinerea unor astfel de informaţii, însă în prezent nu mai este necesar să ne ocupăm creierul cu așa ceva. În esenţă, reţinerea unor astfel de informaţii este inutilă, deoarece le poţi afla foarte repede printr-o căutare online. Ai telefonul la îndemână și poţi să găsești răspunsul imediat.
Tehnologia, telefonul, laptopul și așa mai departe sunt unelte care facilitează învăţarea și așa ar trebui să le tratăm. Nu să le interzicem. Ele trebuie folosite pentru ca elevii să înveţe mai bine și mai repede. De exemplu, este cu totul altceva să studiezi despre animale și despre anatomie cu ajutorul realităţii virtuale decât să te uiţi la niște fotografii 2D din cărţi.
Și acum mai ţin minte momentul de la ora de informatică din liceu, când învăţam despre Microsoft Word desenând pe hârtie meniurile programului, în loc să-l folosim efectiv.
Un alt argument pentru includerea tehnologiei și a gadgeturilor în procesul de învăţare este faptul că generaţiile de azi folosesc tehnologia încă de mici. Copiii se uită la clipuri pe YouTube și învaţă să navigheze prin dispozitive cu touchscreen cu degetul și așa sunt obișnuiţi. Nu mai avem cum să oprim acest val, tot ce putem face este să ne luăm placa de surf și să „călărim” valul.
De Florin Cașotă
Foto Getty Images
Comentarii