Tehnologia nu ne dă dreptul să fim șmecheri
Mă uitam la prezentarea noului telefon Samsung S9, când cineva pe scenă a spus că o îmbunătăţire semnificativă faţă de modelele anterioare este prezenţa unui sistem de difuzoare stereo, cele mai zgomotoase puse vreodată într-un smartphone Samsung. Mai mult, aceeași persoană a spus apoi ceva despre sunet surround și tehnologia Dolby Atmos (un standard de sunet din cinematografe).
Imediat m-am gândit, cui îi trebuie așa ceva? Difuzorul de pe un telefon mi se pare un element atât de puţin folosit (folositor). Majoritatea oamenilor ascultă muzică la căști, iar dacă se află într-un spaţiu privat, la o boxă bluetooth.
Bineînţeles, fix a doua zi cineva avea să-mi dovedească contrariul - un bărbat la vreo 40-50 de ani, cu o brăţară de aur la mână (nu aveam cum să nu o observ), asculta muzică populară pe YouTube. Îi dădea înainte fără să îi pese că deranjează toţi oamenii din metrou (putea să pună și rock sau muzică clasică, iritarea era aceeași). Altă dată eram într-un muzeu din Florenţa și ghidul îi ruga pe oameni să nu facă poze cu bliţul, deoarece poate fi afectat astfel tabloul.
Degeaba! Era ca și cum Brad Pitt ar fi fost vânat de paparazzi. Același lucru ceva mai la sud, la Roma, la Capela Sixtină. Cum intri, ești avertizat că nu ai voie să filmezi sau să faci niciun fel de fotografie, pentru că este un loc sfânt și trebuie tratat ca atare. Am văzut femei și bărbaţi care se chinuiau să prindă un cadru cu celebra pictură a lui Michelangelo de parcă nu ar mai fi existat niciunde o imagine cu asta. În darnicul său galop spre progres, tehnologia a reușit să ne ofere un dispozitiv ce împachetează funcţionalitatea care în mod tradiţional aparţinea câtorva dispozitive. Smartphone-ul este acest dispozitiv minune ce înmagazinează funcţionalitatea unui music player, home cinema, aparat foto, telefon, computer.
Înainte de apariţia acestuia, pentru a asculta muzică, fie trebuia să fii într-un spaţiu privat, fie să folosești un walkman. Pentru a telefona, trebuia să o faci de acasă sau dintr-o cabină telefonică publică, un spaţiu ce reţinea puţină intimitate. Pentru a vedea un film, trebuia să mergi la cinema sau să te uiţi la TV. Fotografiile, de asemenea, erau rezervate unui cadru mai rezervat, reuniuni cu familia și prietenii sau momente de izolare în natură. Acum, prin apariţia smartphone-ului, spaţiul tradiţional în care fiecare dintre aceste instrumente funcţiona a fost schimbat, dintr-unul intim, retras, direct în inima spaţiului public. Rapiditatea și lejeritatea cu care avem acces la preferinţele și exprimările noastre cele mai fidele surclasează acest spaţiu public și astfel ajungem să suprapunem peste celălalt felul nostru, să-l înlăturăm.
Am primit destul de des și întrebarea "da' de ce ai Netflix sau de ce ai cumparat jocul ăla, că nu are multiplayer. Le găsești pe torrente".
Tehnologia ne-a îmbunătăţit viaţa, ne-o face tot mai ușoară în fiecare zi și este ceva de care ar trebui să ne bucurăm și pe care să o apreciem, dar dacă ţi se permite nu înseamnă și că îţi este permis... Tehnologia nu ne dă dreptul să fim nesimţiţi, șmecheri, iar bunul simţ va fi apreciat în realitatea virtuală, sau ce ne-o aștepta în viitor, la fel cum era apreciat la 1900.
de Florin Cașotă
Cover foto: Getty Images
Comentarii