Smartwatchul pentru copii, moft sau necesitate?
„Smart” pare să fie astăzi cuvântul de bază în industria bunurilor de folosinţă îndelungată. Fie că vorbim de mașini, electrocasnice sau ceasuri, noţiunea de smart vine și cu o serie de probleme etice. Una dintre ele se referă la smartwatchul pentru copii. De dragul acestui material am selectat doar acele argumente PRO și CONTRA care stau în picioare în cadrul unei dezbateri logice pe subiect.
ARGUMENTE PRO
Să le luăm pe rând. Tabăra „pro-smartwatch” pentru copii vorbește despre pasul logic al introducerii copilului în lumea tehnologiei. Atunci când cel mic nu are o vârstă la care să primească un smartphone scump, soluţia smartwatchului pare la îndemână pentru un părinte care pune comunicarea la orice oră cu copilul său pe primul plan. Cele mai noi modele de smartwatch pentru copii disponibile pe piaţă au conexiune 4G, sunt rezistente la apă și praf și dispun de un sistem inteligent de notificări.
Un feature important îl reprezintă controlul parental, care îi asigură pe adulţi că cei mici nu comunică online cu persoane necunoscute.
Funcţia de localizare non-stop și butonul de panică pot fi de real folos în situaţii de urgenţă. În plus, smartwatchurile pentru copii sunt ultraportabile, având șanse mai mari să scape intacte, în comparaţie cu un telefon mobil.
ARGUMENTE CONTRA
Argumentele puse pe masă de cei care nu cred că un smartwatch este o achiziţie inspirată pentru un copil se referă la independenţa celui mic, care s-ar putea simţi tot timpul urmărit, la preţul unui astfel de dispozitiv, precum și la utilitatea sa.
Dincolo de sentimentul de siguranţă al părintelui, un copil trebuie să exploreze lumea înconjurătoare și să trăiască unele experienţe, fără sentimentul că cineva îi suflă în ceafă tot timpul. Problema intimităţii trebuie abordată cu mult tact, astfel încât copilul să nu resimtă această achiziţie ca o presiune din partea părintelui. Considerat de unii adulţi un moft, smartwatchul poate ajunge foarte rapid încă o jucărie aruncată prin cameră sau uitată într-un sertar. Practic, bani aruncaţi pe geam. Un alt motiv de îngrijorare este securitatea slabă a device-urilor. Un studiu realizat anul trecut în Norvegia a arătat clar că dispozitivul de la mâna copilului poate fi „spart”, obţinându-se astfel locaţia copilului și chiar acces real-time la microfon. Un device conceput pentru siguranţa copilului îi poate face pe aceștia mai vulnerabili. Ironic, nu? În cele din urmă, decizia este a părintelui, cel care plătește pentru dispozitiv.
De Gabriel Nuţă-Stoica
Foto Getty Images
Comentarii