Să ne mai bucurăm și de inovaţie
Samsung și Huawei, cei mai mari doi producători de telefoane, și-au prezentant telefoanele-simbol pentru 2019, dar și pentru viitor. Amândouă au ecrane flexibile care se pliază și amândouă au preţuri imense. Poate că nu sunt telefoanele utile de care avem nevoie acum, dar sunt un simbol al inovaţiei și al îndrăznelii umane.
În urmă cu 20 de ani, televizioarele cu tuburi uriașe se aflau în toate casele din România și din lume, iar acum niște ingineri de la Samsung și Huawei au făcut ecrane extrem de subţiri, ce se pot plia după pofta inimii.
Așa ceva vedeai în filme și seriale SF. Cine a văzut Westworld știe despre ce vorbesc. Acum, astfel de dispozitive le putem ţine chiar noi în mâini și le putem utiliza (în curând, oricum). Mi se pare incredibil că există așa ceva.
Cu toate acestea, imediat după lansare, am văzut comentarii răutăcioase: cum că telefonul Galaxy Fold e urât sau cum că ecranul Huawei Mate X este „boţit” și așa mai departe. E bine să ai un ochi critic și să analizezi atent un produs pe care vei da mulţi bani, dar mulţi nu au de gând să-și cumpere așa ceva și critică doar de dragul criticii.
Parcă am uitat să ne bucurăm de inovaţiile tehnologice. Poate pentru că apar mai des ca în trecut și ne-am săturat de inovaţii?
Adevărul este că piaţa de smartphone-uri se află în scădere. Oamenii nu mai cumpără telefoane ca pe ciorapi și ţin mai mult de ele pentru că sunt telefoane scumpe și astfel simţi că-ţi recuperezi investiţia dacă folosești un telefon doi-trei ani.
Oricât de mult ne-am minuna la ingeniozitatea tehnică a celor care au făcut telefonul pliabil, este greu de imaginat cine ar vrea un astfel de produs. 2.000 de euro pentru Galaxy Fold și 2.300 de euro pentru Mate X sunt foarte mulţi bani de cheltuit pentru un telefon. Sigur, vor exista anumite persoane care să-și cumpere astfel de telefoane pentru a face impresie și pentru a se lăuda direct (sau indirect) cu bogăţia lor. Însă nimeni nu va cumpăra acest smartphone pentru că are nevoie de el, pentru că a văzut prezentarea și a zis că „e exact ceea ce îmi trebuie”.
Deocamdată, aceste două telefoane sunt încă produse-experiment, din care vor învăţa atât producătorii, dar și consumatorii. Până la urmă, nu degeaba Steve Jobs a zis că nu crede în focus grupuri, pentru că ei, consumatorii, nu știu ce vor. Și așa este.
Poate consumatorii de azi vor o autonomie mai bună sau difuzoare mai zgomotoase, dar nu pot gândi „în afara cutiei” și, în același timp, să rămână în domeniul realităţii. Pentru asta este nevoie de creatori, de ingineri creativi.
În următorii ani și alţi producători vor experimenta cu astfel de produse și poate în doi-trei ani vom putea avea un ecran pliabil foarte subţire, cu balamale subţiri, materiale mai bune și mai rezistente, dar care să aibă și un software bun și adaptat nevoilor noastre.
Samsung Galaxy Fold și Huawei Mate X sunt telefoane revoluţionare ce vor rămâne în istorie, chiar dacă nimeni nu are nevoie de ele acum.
Cele mai tari telefoane prezentate la Mobile World Congress
Anul 2019 se anunţă a fi unul foarte interesant pentru iubitorii de smartphone-uri deoarece producătorii vin cu modele noi, care mai de care mai diferite. Iar asta nu ne poate decât bucura. Am fost la Barcelona, la târg, și m-am plimbat prin hale, am văzut telefoane și 5G peste tot și m-am întors cu o poală de informaţii. În acest articol evidenţiez cele mai interesante telefoane ce au fost prezentate oficial la târg – avem modele lunguieţe, cu cinci camere, cu două ecrane, pliabile și așa mai departe.
Nokia 9 Pureview, primul telefon cu cinci camere
Nokia revine în forţă și marchează o premieră: primul telefon cu cinci senzori foto pe spate. Toţi cinci sunt folosiţi în același timp pentru ca telefonul să facă o fotografie cu multe detalii și cu o dinamică mare a culorii. Trei senzori sunt alb-negru și doi senzori sunt RGB. Telefonul poate realiza fotografii raw de până la 60 de megapixeli.
Huawei Mate X, telefonul pliabil ce schiţează viitorul
Huawei a prezentat Mate X, primul telefon pliabil 5G din lume. A impresionant prin aspectul premium, prin faptul că se îndoaie pe jumătate, dar și prin preţul exagerat de ridicat, 2.300 de euro. Când este pliat, are un ecran cu o diagonală de 6,6 inci, iar când îl deschizi ajunge la 8 inci. Când este deschis, are o grosime de doar 5,4 mm, iar când este pliat ajunge la 11 mm, ceea ce nu este rău de loc. În plus, are conectivitate 5G, așa că atunci când ajunge internetul de mare viteză la noi te vei putea conecta la el cu acest telefon.
LG G8 ThinQ este primul smartphone pe care-l controlezi fără să-l atingi
Lăsând la o parte ce are în interior, cum arată sau ce face, mai important este faptul că G8 este primul telefon pe care-l poţi controla de la distanţă, fără să-l atingi. Ca prin magie. Telefonul are un sistem care-ţi recunoaște mâna (prin scanarea venelor), apoi poţi selecta două aplicaţii (pe care vrei tu) să le accesezi: dai cu mâna în stânga, intră în aplicaţia Googe Maps, dai cu mână în dreapta, intră în muzică etc. De asemenea, poţi să mimezi mișcarea de a roti un buton astfel încât să crești sau să scazi volumul.
Energizer Power Max P18K Pop are cea mai mare baterie într-un telefon
Dacă Apple, Samsung sau Huawei se întrec care să facă telefonul mai subţire și mai frumos, Avenir Telecom, firma care vinde telefoane sub licenţa Energizer, a adus la târg un smartphone cu o baterie de 18.000 mAh și o grosime de aproape 40 mm. Dacă nu ar fi atât de gros (s-ar putea să nu-ţi încapă în buzunar), ar putea fi un telefon frumos, deoarece are un ecran cu muchii mici, iar camera frontală iese din corpul telefonului. La telefonul ăsta poţi să vorbești 90 de ore în continuu sau să te uiţi timp de două zile non-stop la clipuri video.
Samsung Galaxy S10, smartphone-urile pe care ţi le dorești
Samsung și-a adus la târg toate telefoanele prezentate cu câteva zile înainte. Iar seria Galaxy S de anul acesta mi se pare a fi cea mai reușită din ultimii ani. Telefoanele (S10, S10+ și S10e) sunt foarte bine construite, materialele sunt de calitate și sunt plăcute de ţinut în mână. Sunt telefoane performante, display-urile sunt excelente, camerele sunt bune și poţi cumpăra Samsung Galaxy S10e, S10 și S10+ chiar acum.
LG V50, primul telefon cu două ecrane
Samsung și Huawei au prezentat telefoanele ce se pliază, iar LG s-a gândit să-ţi ofere un al doilea display pentru telefonul tău. Este vorba de o carcasă cu un al doilea ecran de 6,2 inci. Pui telefonul în carcasă și acum ai două ecrane. Poţi să te uiţi la un film Netflix pe un ecran și pe celălalt să faci browsing pe internet. Sau poţi să citești o reţetă pe un ecran și pe al doilea să asculţi muzică pe YouTube. O idee interesantă, dar care nu știu dacă va prinde. De asemenea, LG V50 este primult telefon LG cu conectivitate 5G.
De Florin Cașotă
Comentarii