
Lansările anului de pe piaţa de telefoane mobile inteligente
.jpg)
Săptămânile trecute a fost organizat un nou Mobile World Congress, adică cel mai important eveniment european pentru lumea gadgeturilor, un fel de Salon Auto de la Geneva pentru dispozitivele mobile și nu numai. La MWC se testează ultimele tehnologii, se deschide poarta către viitor, se vorbește deja de viteze 5G, iar tot aici s-a vorbit de dispozitive conectate de tot felul, de-a lungul timpului. Anul acesta însă a fost unul mai ciudat, cel puţin în privinţa terminalelor pentru utilizatori.
Mobile World Congress a cunoscut o ascensiune fulminantă în ultimii 10 ani, odată cu apariţia smartphone-urilor. Producătorii s-au înghesuit să vină cu standuri cât mai spectaculoase, să aducă dispozitive noi tocmai la Barcelona, locul unde se desfășoară, și să se bată cu ceilalţi pentru cel mai bun dispozitiv din punct de vedere tehnic. A fost, mulţi ani, un spectacol al telefonului mobil și al tabletei. Anul acesta a fost totuși diferit. Cumva, un val de melancolie a cuprins evenimentul, iar subiectul principal a fost relansarea lui Nokia 3310. Probabil că mulţi dintre voi știţi deja despre ce vorbesc – e vorba de generaţia 2017 a terminalului scos acum mai bine 10 ani de către finlandezi, care a rămas în istorie drept unul dintre cele mai puternice și rezistente terminale de pe piaţă. De nimic nu s-a vorbit atât de mult la MWC 2017 decât de acest telefon minuscul.
Mai întâi, opinia mea despre Nokia 3310 modern: este un plastic ordinar, de mici dimensiuni, care seamănă puţin fizic, dar deloc la impact, cu bunicul său, acel rezistent 3310. Da, dacă vei scăpa pe jos varianta din 2017, se va face zob. La nivel de inteligenţă, e la fel de prost. Poţi să dai telefoane și SMS-uri. Deși are și internet, oficial, vitezele sunt doar 2G și mai bine nu încerci. Și ai și Snake, dar o variantă modernă. Niciodată nu am înţeles apetenţa oamenilor pentru acest joc în care muţi pixelii din stânga în dreapta. Plasticul acesta vândut de Nokia finlandeză cu 250 de lei se va cumpăra în număr foarte mare. O veţi face și voi, cei care mă citiţi aici. Dar amintiţi-vă de mine peste un an, când vă veţi fi săturat să căraţi un mort în buzunar și veţi dori să vă întoarceţi la telefoanele bune. Pentru că Nokia 3310 e lăudat pentru autonomia sa de două săptămâni. E normală, dat fiind că nu face nimic altceva decât SMS-uri și telefoane. Ai încercat să dai doar telefoane și SMS-uri de pe un smartphone? Și un asemenea telefon ar ţine măcar o săptămână în felul acesta. Așadar, Nokia 3310 e un dezastru. Dar mai e un semnal.
Am intrat în epoca de maturitate a smartphone-urilor. Au devenit atât de prezente încât nu mai fascinează atât de mult. Evident, sunt cumpărate extrem de bine. Doar că telefoanele inteligente sunt cam la fel, inovaţiile nu mai sunt wow. Sunt... telefoane. Și brusc unora li se face de TELEFONUL acela din trecut, așa cum, nu acum mulţi ani, umblau hipsteri cu receptoare prin București, conectate la smartphone. E fascinaţia trecutului, a unei lumi mai bune, dar care a dispărut, între timp.
E primul an când văd că telefoanele mobile inteligente nu mai fascinează. Dar ele au nevoie de o nouă revoluţie pentru a face pasul următor. Până atunci, vor apărea jucării ca Nokia 3310, care îi vor face pe unii oameni să creadă că în trecut era mai bine. Nu era.
Comentarii