Graniţe împotriva creierelor
Suntem într-o mini-eră a fricii transpuse în mesaje politice retrograde, care se bazează pe teama unei părţi a populaţiei că lucrurile pot fi la fel ca în trecut. Vedem din ce în ce mai des mesaje din lumea politică adresate celor care se simt abandonaţi, celor care cred că joburile lor sunt luate de străini, celor care nu au speranţă.
Donald Trump a câștigat alegerile din Statele Unite bazându-se pe ideea că joburile americanilor pot fi aduse înapoi, că americanii pot merge mai departe și să aducă înapoi producţia din China. Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană cu ideea că joburile pot fi aduse acasă, că banii trebuie să rămâne între graniţe. În Franţa, alegerile au fost marcate de aceleași mesaje. E un mesaj al fricii în faţa evoluţiei, o iluzie că lucrurile pot fi la fel ca în trecut, fără înţelegerea că realitatea economică și socială e alta. Suntem în lumea în care un zid sau graniţele închise nu mai pot opri evoluţia. Ea se va petrece, iar orice zid va fi învins.
După Al Doilea Război Mondial, lumea a fost marcată de un optimism puternic în Occident. Existau joburi, industriile creșteau, mașinile și tehnologia erau fabricate local. Odată cu evoluţia Chinei și a Indiei, lucrurile acestea s-au schimbat. Telefoanele noastre sunt produse în China, suportul tehnic e făcut în India. Motivul e simplu: producţia e mult mai ieftină. De exemplu, Apple nu-și permite să fabrice iPhone-ul în Statele Unite. Nu e o chestiune doar de preţ, deși probabil ar crește cu aproximativ 50%, ci de resurse. China are acces la toate componentele necesare fabricării unui telefon. Să faci un telefon Apple în America ar însemna să poţi avea producători locali de procesoare, de camere, de ecrane. Altfel, preţul importului ar fi unul uriaș. Soluţia nu e să închizi graniţele, ci să crezi în inovaţie.
Dar inovaţia e o sabie cu două tăișuri, pentru că în faţa unei mari părţi a populaţiei, melancolică după un timp mai bun și incapabilă să se adapteze, inovaţia e principalul avantaj. Ai putea vorbi despre cum vei îmbrăţișa tehnologia ca să fii în avanpostul tehnologiei viitoare. Dar ar trebui, de asemenea, să spui direct că multe joburi vor fi pierdute, iar ceea ce știam că e lumea nu va mai fi niciodată. Realitatea e că nu putem să ne punem în calea evoluţiei. Oricine închide graniţele va avea o evoluţie grea și lentă, va pierde din avansul economic. Ce trebuie spus direct, neelectoral? Că joburile vor fi pierdute. Că vom trăi o revoluţie foarte de curând. Că meserii precum vânzătorii din supermarket, cei de la ghișeele băncilor, muncitori necalificaţi, fermieri, taximetriști, șoferi de camion vor fi pierdute mai devreme sau mai târziu. Poate să fie în 30 de ani, poate să fie în 50 de ani. Generaţia actuală ar putea fi impactată sau cea următoare. Inclusiv jurnaliștii, cei care scriu știri bazate pe fapte, nu cei de reportaj, vor putea fi înlocuiţi. Se întâmplă deja într-o măsură mai mică sau mai mare. Momentul când va conta acest lucru va fi atunci când tehnologia va putea fi mai ieftină decât oamenii. Iar atunci economia nu va aștepta. Așadar, nu închideţi graniţele, deschideţi creierele.
Comentarii