Facebook trebuie oprită în drumul către dominaţie totală
Nimeni nu ar trebui să deţină puterea pe care o are Mark Zuckerberg, pentru că toţi putem greși. Facebook ar trebui segmentată pentru că are prea multă putere. Asta este părerea lui Chris Hughs, unul dintre oamenii care au pus umărul la succesul platformei.
Este o opinie cu care foarte multă lume este de acord din cauza nenumăratelor greșeli ale companiei: datele zecilor de milioane de utilizatori au fost expuse în mai multe rânduri, inclusiv Cambridge Analytica, răspândirea știrilor false pe reţea, dorinţa de a acapara tot mai mult timpul și atenţia utilizatorilor, dar și modul în care alege să răspundă criticilor.
În prima etapă de dezvoltare a Facebook, Chris Hughes a fost unul dintre partenerii de încredere ai lui Zuckerberg și astfel a atras titlul de cofondator. Hughes a simţit că direcţia spre care se orientează titanul reţelelor sociale nu este benefică pentru oameni și, în 2012, a vândut toate acţiunile.
Până acum a rămas tăcut și nu a zis nimic despre evoluţia companiei. Dar acum nu a mai putut rămâne tăcut. „Mark este o persoană bună, dar sunt nervos pe el pentru că se concentrează pe creștere, iar asta a dus la sacrificarea securităţii și onoarei pentru clickuri”, scrie Chris Hughs într-un editorial New York Times.
Facebook nu a fost și nu este singura reţea socială de pe internet. Mulţi au încercat să capteze atenţia utilizatorilor, dar nimeni nu a reușit asta la fel de bine ca Facebook. Într-un fel, Mark Zuckerberg se aseamănă cu Alexandru cel Mare, care a plecat din Grecia și a ajuns să cucerească întreaga Asie. Zuckerberg, la fel ca Alexandru cel Mare, conduce un imperiu și vrea mai mult.
Aproape 2,4 miliarde de oameni se conectează la Facebook, WhatsApp și Instagram. O treime din populaţia Globului este influenţată de Mark Zuckerberg. Asta da putere! Mulţi s-au săturat de problemele Facebook și renunţă, dar nu merg prea departe, pentru că folosesc în continuare WhatsApp sau Instagram.
Fondatorul reţelei sociale are un cuvânt de spus în ceea ce privește informaţiile pe care le văd utilizatorii, ce este la modă (cine împinge clipurile video), la ce reclame să fie expuși și așa mai departe. Este o putere mult prea mare pentru a putea fi deţinută de o singură persoană. Mark Zuckerberg o avea multe defecte, dar nu este vina lui că s-a ajuns aici, ci mai degrabă a americanilor de la F.T.C. (Comisia Federală pentru Comerţ), care i-au permis să cumpere WhatsApp și Instagram. Cele două companii începuseră să mănânce din cota de piaţă a Facebook și erau potrivite p entr u mobile, p e când Facebook, nu. Da, nu aveau venituri mari, dar Zuckerberg le-a cumpărat cu privirea îndreptată spre viitor.
Ca să se rezolve această problemă, Hughs cere noi reglementări și vrea ca guvernul să adopte reguli cu privire la libertatea de exprimare în online. Totuși, după cum menţionează chiar el, este periculos să-i lași pe cei de la guvernare să impună standarde pentru libera exprimare. În același timp, dacă lăsăm lucrurile la fel, puterea rămâne la Zuckerberg. La o singură persoană.
Chris Hughes este de părere că Mark Zuckerberg nu poate repara Facebook, dar că autorităţile vor putea face asta. Eu am mari îndoieli în privinţa acestei soluţii, mai ales în contextul în care un om ca Donald Trump poate să ajungă la conducerea uneia dintre cele mai mari puteri ale lumii.
Alexandru cel Mare a fost înfrânt. Coenus, unul dintre generalii săi, l-a sfătuit să înceteze războiul, argumentând că „un om de succes ar trebui să știe când să se oprească”. Poate și Zuckerberg va fi înfrânt sau poate va asculta sfatul unui „general” vechi.
De Florin Cașotă
Comentarii