De ce încă nu am învăţat cum să ne comportăm pe internet
Curiozitatea este o caracteristică edificatorie a umanităţii: datorită curiozităţii am evoluat, ne-am depășit limitele și am creat tehnologii noi. Totuși, tot curiozitatea ne bagă în belele pe internet. Din cauza ei dai click pe un link pe care nu ar trebui, intri pe un site pe care nu ar trebui să-l vizitezi și tot datorită curiozităţii îţi dai informaţiile personale, fără să știi, unor entităţi dubioase.
Da, trebuie să vorbim despre FaceApp, aplicaţia care te îmbătrânește și care a redevenit virală. Zic redevenit pentru că aplicaţia a câștigat notorietate prin 2017, iar acum a reapărut în România. Aplicaţia a fost creată de un rus pe nume Yaroslav Goncharov, iar marea problemă este că utilizatorii își dau datele personale (în cazul de faţă, identitatea) unei entităţi care nu știi ce va face cu acele informaţii mai departe. Majoritatea a cestor star tup-uri care creează asemenea aplicaţii au un model de business bazat pe adunarea a cât mai multor informaţii despre utilizatori.
Știi vorba aia: atunci când un serviciu este gratis, înseamnă că tu ești produsul (exploatat). Oricine își urcă imaginea alături de nume și de alte date de identificare online este vulnerabil. Mai mult, în politica de confidenţialitate este menţionat că sunt folosite unelte de analiză terţe pentru a măsura traficul și tendinţe, „iar aceste unelte colectează informaţiile trimise de dispozitiv, inclusiv paginile web vizitate, add-on-urile folosite, dar și alte informaţii care ne-ar putea ajuta să îmbunătăţim serviciul”.
Da, te-ai amuzat la felul cum arăţi îmbătrânit, dar cineva îţi va folosi datele despre comportamentul tău online pentru a-ţi livra reclame sau cine mai știe ce. În același timp, tot în politica de confidenţialitate este menţionat că dacă aplicaţia este achiziţionată de o altă companie, atunci datele tale vor achiziţionate și ele.
Însă a fost amuzant să vezi cum arăţi bătrân, nu? Un alt punct ce trebuie menţionat este faptul că aplicaţia FaceApp ar putea folosi fotografiile cu tine în scop comercial, pentru a-și antrena propriile sisteme de recunoaștere facială.
Dar ai văzut în ce fel va arăta Dorian Popa la bătrâneţe? Se repetă scenariul cu Cambridge Analytica și Facebook, când informaţiile utilizatorilor au fost furate și manipulate, după ce aceștia au făcut teste de tip Quiz, extrem de populare pe Facebook, în care poţi să afli ce fel de brânză ești sau cine ai fi în Friends.
Acea aplicaţie a p ermis colectarea datelor personale de la mii de persoane care au descărcat-o, dar și pe cele ale prietenilor lor de pe reţeaua de socializare, în total aproape 50 de milioane. Poate sunt eu paranoic, însă ceva mai multă atenţie la ce fel de aplicaţii folosești și la modul în care te comporţi online te-ar putea scuti de multe bătăi de cap. Bătrân oricum o să ajungi, puţină răbdare!
De Florin Cașotă
Foto Getty Images
Comentarii