De ce Facebook îţi vrea banii și de ce o să-i primească
După ce s-a speculat mai multe luni de zile, Facebook a dezvăluit propria criptomonedă, Libra, realizată pe baza blockchain-ului cu același nume, un portofel electronic și o asociaţie non-profit, Libra Association.
Cu alte cuvinte, Mark Zuckerberg și-a făcut propria valută și vrea ca tu să ai încredere în el că-ţi administrează corect banii. Probabil că râzi la acest gând și dai din cap că nu o să-i încredinţezi banii tăi munciţi cu sudoarea frunţii unui tip care a minţit, a acoperit lucrurile rușinoase pe care compania sa le-a făcut. Eu cred că o să fie tocmai pe dos. Tu o să folosești Libra și la fel o să facă și prietenii tăi.
Libra este o monedă virtuală car e, spr e de osebir e de Bitcoin, are o valoare fixă. Adică o Libra este egalul unui dolar, să zicem. Astfel nu o să ai probleme cu fluctuaţia valorii acesteia și nu o să te trezești că azi o să poţi cumpăra cu ea o pâine, iar mâine o mașină la mâna a doua. Tot timpul ar avea aceeași valoare.
Eu pot să pariez de acum pe succesul criptomonedei marca Facebook. În primul rând, trebuie făcută o distincţie. Libr a nu est e t o cmai a gigantului social media. Da, compania lui Zuckerberg se află în spate, dar pentru ca aceasta să aibă succes va avea nevoie și de susţinerea altor mari jucători din industrie. Aici a apărut asociaţia non-profit Libra, al cărei scop este administrarea monedei, sistemelor de plată etc.
Facebook nu conduce Libra Association, ci este membru în consiliul de administraţie, la fel ca Visa, Mastercard, Uber, Vodafone sau Paypal. În acest moment, în jur de 30 de companii au hotărât să intre în această asociaţie, investind cel puţin 10 milioane de dolari ca să susţină această nouă monedă virtuală.
Multinaţionale c a Vi sa, Mastercard sau Paypal nu s-ar fi băgat într-o operaţiune de acest gen dacă nu credeau în ea. Mai mult, o astfel de organizaţie ar duce la transparenţă sporită și banii tăi nu vor fi în pericol. Sistemele de plăţi sunt reglementate și respectă aceleași reguli ca băncile. De aceea lumea are încredere în Revolut. Așa că de ce să nu ai încredere în Facebook? Va respecta tot aceleași reguli. În al doilea rând, Libra va fi prea convenabil de folosit ca să nu apelezi la ea. Facebook constă în reţeaua de socializare, Instagram și WhatsApp, adică cele mai importante platforme online din lume. Miliarde de oameni le folosesc serviciile zilnic. Banii vor fi acolo, chiar în faţa lor și va fi atât de confortabil să-i trimiţi bani unui prieten pe Messenger sau pe WhatsApp, încât nu vei mai vrea să intri în aplicaţia de banking, să cauţi destinatarul, să introduci IBAN-ul etc.
La fel, o să fie foarte ușor să cumperi obiecte folosind Libra direct de pe Instagram. Vezi un model îmbrăcat frumos și vrei și tu? Nicio problemă, două-trei tap-uri pe ecranul smartphone-ului și ai și plătit. Moneda a fost anunţată, însă se va lansa oficial cândva în 2020, iar până atunci mai sunt multe hopuri de trecut, inclusiv cele legate de reglementare. Într-un final, eu cred că generaţiile viitoare vor avea la fel de multă încredere în banii virtuali ai lui Facebook precum generaţiile actuale au în banii electronici ai băncilor.
De Florin Cașotă
Comentarii