Cum găsești un inginer HVAC ieftin și bun
Un sistem HVAC reprezintă un ansamblu de echipamente și tehnologii prin care se asigură condițiile optime din punct de vedere termic pentru o clădire. Pentru a seta un sistem HVAC potrivit unei clădiri, este nevoie de o analiză aprofundată și realizată de experți competenți și bine calificați. Complexitatea unui sistem HVAC este vastă, iar fiecare detaliu este important de luat în calcul pentru obținerea unui ansamblu eficient, dar și convenabil din punct de vedere al costurilor. Tocmai de aceea este necesar să găsești un inginer HVAC care să poată analiza și gestiona în mod eficient spațiul clădirii tale.
Ce face un inginer HVAC
Pe scurt, un inginer HVAC priceput va găsi cele mai bune variante pentru a monta un sistem HVAC eficient din punct de vedere practic și economic, fiabil și ușor de întreținut. El va analiza spațiul unei clădiri și va încerca să găsească cele mai bune variante pe care ți le va propune pentru ca tu să alegi variantele cele mai convenabile. Nu doar că se va dedica găsirii celor mai bune soluții de sistem HVAC din punct de vedere al investițiilor în aparatura în sine, dar un inginer priceput va lua în calcul și modul în care sistemul va consuma zilnic energie, cheltuielile de întreținere pe care le va implica, zgomotul generat, disponibilitatea eventualelor piese de schimb necesare etc. Toate aceste detalii trebuie analizate cu atenție înainte de a pune la punct un proiect care să fie ulterior implementat.
Ce reprezintă un sistem HVAC
HVAC este o abreviere din limba engleză, prin care sunt simbolizate conceptele de Heating (încălzire), Ventilation (ventilație) și Air conditioning (aer condiționat). Din punctul de vedere al unui astfel de sistem, iată ce presupune fiecare noțiune dintre cele enumerate:
H (încălzire) - prin încălzire se generează suficientă căldură în așa fel încât orice încăpere să poată oferi un grad optim de confort. Fie că este vorba despre o clădire de birouri sau o locuință ori un magazin, este foarte important ca sistemul de încălzire să funcționeze eficient și să consume cât mai puține resurse. Un sistem de încălzire apelează la mai multe resurse pentru a-și face treaba. Acestea pot fi combustibili, apă, curent electric, solul sau energia generată de lumina solară;
V (ventilație) - prin procesul de ventilație se înțelege transferul de aer dintre încăpere și exterior. Firește, aerul evacuat este de o calitate mai proastă decât cel care pătrunde în spațiul vizat de sistem. În acest sens, aerul introdus este filtrat și temperatura sa este modificată în funcție de necesități și de temperatura din exterior. Ventilația poate fi naturală sau mecanică. Sistemele HVAC utilizează, firește, ventilație mecanică prin ventilatoare de înaltă performanță. Acest tip de ventilație poate fi utilizată în permanență, inclusiv pe timp de vară sau iarnă, când ventilația naturală este mai dificilă din cauza temperaturilor extreme. De asemenea, cu ajutorul ventilației mecanice aerul este purificat de bacterii, polen sau orice altă impuritate.
AC (aer condiționat) - sistemul de aer condiționat funcționează oarecum în antiteză cu cel de încălzire. Prin intermediului acestui sistem, aerul dintr-o încăpere este răcit. De asemenea, aerul este și dezumidificat grație agentului frigorific utilizat. Majoritatea sistemelor de aer condiționat au, însă, și funcție de încălzire a aerului, prin inversarea ciclului termic.
Așadar, un sistem HVAC are misiunea de a elimina aerul de proastă calitate dintr-o locuință sau clădire și de a-l schimba cu unul proaspăt. De asemenea, aerul trebuie curățat de orice fel de impurități și controlat din punct de vedere termic. Și umiditatea aerului poate fi ușor optimizată cu ajutorul sistemului HVAC, care trebuie să funcționeze cu un consum cât mai mic de resurse și să fie și silențios.
În funcție de specificul fiecărei clădiri, un inginer HVAC priceput poate lua cele mai bune decizii pentru instalarea unui sistem eficient. Cu experiență vastă în domeniu, specialiștii Frigotehnics pot face o analiză detaliată pentru a identifica cele mai bune soluții pentru clădirea ta.
Comentarii