2017, anul tulbure
Să o recunoaștem. În ultimii 15 ani am trăit o perioadă de libertate frumoasă. Și nu e vorba aici că am trăit bine, ci pur și simplu am putut să facem aproape ce am vrut. Noi, generaţia mea, nu am trăit momente complicate ale istoriei, nu am trecut prin revoluţii, nu am avut dictatori, nu am avut acces limitat la informaţie. Am avut aproape tot. Și nu ne-a oprit nimic.
Am crescut într-o epocă în care eram prea mic pentru a-mi face probleme legate de ce se întâmplă în ţară sau în lume, deși urmăream știrile. Am crescut într-o epocă a internetului. Am piratat fără rușine tot ce prindeam, pentru că nu aveam conceptul plăţii pentru produse digitale. Nu știam că Windows poate fi cumpărat sau toate acele jocuri pot fi obţinute altfel. Plus că nimeni nu ar fi băgat bani în jocuri sau programe în 1999-2000. Așa că am descoperit totul. Am avut reţele de cartier cu viteze senzaţionale. Am văzut filme și am folosit internetul fără nicio restricţie. Așa că nu suntem obișnuiţi cu obstacolele.
Suntem în epoca în care internetul, spun majoritatea statelor, ar trebui controlat mai bine. Sunt obiective de control statal și obiective economice. Operatorii de telecom, afectaţi de faptul că totul s-a ieftinit – apeluri, mesaje, conexiuni –, vor să găsească noi surse de venit. Așa că, la un moment dat, poate nu în România, vor impune taxe pentru folosirea unor servicii cu viteze optime. Acest lucru se cheamă Net Neutrality, iar în Statele Unite a fost votată eliminarea sa. Ce înseamnă Net Neutrality? Că indiferent de servicii, operatorii de telecom și internet sunt obligaţi să ofere șanse egale, pentru că internetul s-a format democratic.
Fie că e vorba de filme, streaming, site-uri de conţinut de știri sau pornografie, operatorii nu aveau voie să limiteze lungimea de bandă. Odată cu votarea acestei limitări în Statele Unite, e primul stat mare și occidental care alege să facă acest lucru. Se impune un control suplimentar asupra serviciilor, care poate fi problematic. Ce s-ar putea întâmpla dacă un site care nu convine unei anumite puteri va fi limitat de operatori? Ce se va întâmpla dacă Netflix, de exemplu, ar fi limitat la abonamentul de bază al unui operator și ai putea avea viteze optime doar dacă plătești mai mult?
Să avem grijă, pentru că începe o perioadă tulbure pentru internetul pe care-l cunoșteam noi. Vom avea tarife suplimentare, riscuri mai mari. Și 2017 așa se încheie, într-o zonă tulbure a libertăţilor.
Scris de Vlad Andriescu
Fotografii: Getty Images
Comentarii