Mâncați nuci minimum de două ori pe săptămână și veți avea inima mai sănătoasă
Un studiu prezentat la Paris, la două importante evenimente – congresul Societății Europene de Cardiologie È™i Congresul Mondial de Cardiologie – arată că nucile incluse într-una din mesele zilnice, de cel puÈ›in două ori pe săptămână, scad riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare.
Potrivit concluziilor autorilor studiului, cei care mănâncă regulat nuci prezintă un risc de deces cu 17 la sută mai mic, din cauze cardiovasculare, comparativ cu persoanele care mănâncă nuci doar o dată la două săptămâni. “Nucile sunt o sursă bună de grăsimi nesaturate È™i conÈ›in o cantitate mică de grăsimi saturate. ConÈ›in proteine, minerale, vitamine, fibre, fitosteroli È™i polifenoli – toate acestea fiind benefice pentru sănătatea inimii” – a subliniat coordonatorul studiului, dr.Noushin Mohammadifard.
Studiul a fost realizat pe un grup de 5432 de adulÈ›i, de peste 35 de ani, fără probleme cardiovasculare. Consumul nucilor de două sau mai multe ori pe săptămână a fost asociat cu un risc mai mic de deces cardiovascular comparativ cu un consum de nuci o dată la două săptămâni. Cantitatea recomandată e de 30 de grame de nuci nesărate pe zi. Nucile proaspete crude sunt cele mai sănătoase. AtenÈ›ie ! Dacă au oxidat, nu trebuie mâncate, pentru că nucile râncede sunt dăunătoare.
Nucile sunt bogate în antixodanÈ›i
Nucile sunt “campioane” în privinÈ›a antioxidanÈ›ilor. Au cel mai mare conÈ›inut comparativ cu alte alimente din aceeaÈ™i categorie, cum ar fi nucile. Sunt bogate în vitamina E, melatonina È™i polifenoli. AntioxidanÈ›ii ajută la contracararea efectelor dăunătoare cauzate de colesterol asupra organismului.
O bună sursă de Omega 3
Nucile asigura 2,5 grame de Omega 3, la o cantitate de 28 de grame de nuci. Omega 3 reprezintă grăsimi esenÈ›iale, prin acidul alfa-linoleic, de care avem mare nevoie în alimentaÈ›ie È™i care ne ajută să reducem riscul bolilor de inima.
Au efect antiinflamator și antiobezitate
InflamaÈ›iile din organism sunt responsabile de multe boli cronice, inclusiv de cele cardiovasculare, de diabet, boală Alzheimer È™i cancer. În plus, având multe calorii, dar nu calorii care îngrașă, nucile reglează apetitul È™i sunt indicate inclusiv în dietă persoanelor supraponderale.
Comentarii